Læsetid: 2 min.

V: Vi er ikke verdensfjerne

Venstre fastholder, at det godt kan lade sig gøre for kommunerne at aktivere størstedelen af kontanthjælpsmodtagerne
18. december 2001

Venstres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg, afviser, at partiet har været med til at vedtage nogle aktiveringsregler, der er så stramme, at de tvinger kommunerne til at jage bistandsklienter ud i aktiveringstilbud, som er helt udsigtsløse.
Det er en kritik, der blandt andet er blevet fremsat af Vejles borgmester, Flemming Christensen (SF), efter at en ny rapport fra Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet (CARMA) har påvist, at mange kommuner undlader at aktivere bistandsklienter – enten fordi de ikke er i stand til at oprette meningsfulde aktiveringstilbud til dem, eller fordi de vurderer, at der er tale om mennesker, der alligevel aldrig kommer i arbejde.
Folketinget har udvist »manglende virkelighedsfornemmelse« ved at påtvinge kommunerne så stramme aktiveringsforpligtigelser, at de bliver nødt til at jage folk, der reelt ikke har en chance for at komme ud på arbejdsmarkedet, har Flemming Christensen udtalt til TV2-Nyhederne på baggrund af rapportens afsløringer.

Populisme
Det er Vibjerg dog ikke enig i.
»Jeg synes, at det lyder som om Flemming Christensen prøver at være lidt populistisk,« siger han. »At være på passiv forsørgelse er ikke en tilfredsstillende tilværelse. Og vi mener, at det er for sølle, hvis man bare lader folk gå og lave ingenting, hvis man har en mulighed for at skaffe dem tilbage i arbejde,« siger han.
Vibjerg erkender, at der er en gruppe kontanthjælpsmodtagere, der ikke umiddelbart kan sluses ud på arbejdsmarkedet, fordi de har andre - og ofte større – problemer end arbejdsløshed. De kan have psykiske eller fysiske problemer eller være misbrugere.
»Men jeg tror som udgangspunkt, at de fleste kontanthjælpsmodtagere godt kan hjælpes tilbage på arbejdsmarkedet,« siger han.
Og det skal ifølge Venstres arbejdsmarkedsordfører især ske ved at lægge aktiveringssystemet om, således at de mennesker, der arrangerer aktiveringskurserne for de arbejdsløse, bliver aflønnet i forhold til, hvor mange de kan skaffe i arbejde.

Motiverer ikke
»Vi skal have et system, der motiverer kursusudbyderne til at skaffe de arbejdsløse ud på arbejdsmarkedet,« siger han.
»Sådan er det ikke i dag. Det nuværende system motiverer jo nærmest kursusudbyderne til at fastholde de arbejdsløse i systemet – så er de sikret klienter også til de kommende kurser,« siger Jens Vibjerg.
Vibjerg oplyser i den forbindelse, at han er meget inspireret af de betingelser, som Næsborgfonden på Sydsjælland har arrangeret sine kurser for kontanthjælpsmodtagere på baggrund af.
Næsborgfonden bliver udelukkende honoreret i forhold til, hvor mange arbejdsløse de skaffer i arbejde. Og fondens arbejde bliver almindeligvis betragtet som succesfuldt.
»Næsborgfonden arbejder ud fra et system, som jeg meget gerne vil have udbredt til kursussteder i resten af landets kommuner,« siger Jens Vibjerg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her