Læsetid: 3 min.

web.hvad.hvor

7. december 2001

(2. sektion)

www.andersen.sdu.dk
*H.C. Andersen-Centret, som er tilknyttet Odense Universitet, tilbyder bl.a. en interaktiv HCA-quiz, hvor man kan prøve sin HCA-viden af på 38 spørgsmål, og det er overhovedet ikke let, skulle jeg hilse og sige. Man skal f.eks. vide, hvem hans latinlærer i skolen var. Nå, der er hjælp at hente i den meget detaljerede tidstavle, der blandt andet afslører, at forfatteren allerede som 33-årig opnåede at komme på den tids finanslov (kongelig digter-apanage hed det dengang), fordi hans romaner ikke solgte tilstrækkeligt til at forsørge ham. Det må formodes at være en af alle tiders bedste kulturpolitiske investeringer.

www.sk.ku.dk
*Men samme år, som Andersen fik sine penge, fik han også en sønderlemmende kritik af det otte år yngre brushoved Søren Kierkegaard, der i dag selvfølgelig også har sit eget center. Dets hjemmeside har dog ikke nogen quiz, men er nærmest bare en stor omstændelig reklame for 55-binds udgaven, som udkommer i disse år. I øjeblikket kan man læse uddrag fra dagbogen om Regine Olsen: »Havde jeg ikke været en Poeniterende, ikke haft mit vita ante acta, ikke været tungsindig – Forbindelsen med hende vilde have gjort mig saa lykkelig, som jeg aldrig havde drømt om at blive.«

www.kierkegaard-kultur.dk
*Ja man kan vist roligt sige, at Regine ganske intetanende har været skyld i lidt af hvert. Blandt mange andre ting har hun minsandten også fået opkaldt et musikensemble efter sig. Der, såvidt jeg kan regne ud, lever af at tage ud og lave Søren Kierkegaard-forestillinger, hvor en til lejligheden hyret skuespiller læser op af enten Stadier paa Livets vei (for den æstetisk orienterede tilhører) eller Kjerlighedens Gerninger (for den religiøse) tilsat underlægningsmusik af henholdsvis Mozart eller Bach. For de helt vovede er der endda en forestilling og en cd med fortællingen om Johannes Forføreren og musik af Sofia Gubajdulina.

www.bibliografi.dk
*En bibliografi, hvor man kan få en oversigt over alt, hvad f.eks. ens yndlingsforfatter har udgivet? Det lyder da som en udmærket ide, og det er der så et par århusianske (formodentlig nu tidligere) bibliotekarelever, der i 1987 satte sig for at lave. Men selvfølgelig giver det først rigtig mening for andre, hvis listen har et vist mål af fuldkommenhed. Dels skal de enkelte poster være up to date, og dels skal man kunne finde om ikke ligefrem alle forfattere, så i hvert fald et tilpas bredt udvalg til, at det kan give mening at lede på siden. På denne side kan man finde Dan Turèll, men ikke Peter Laugesen, Pablo Llambias men ikke Christina Hesselholdt. Man kan finde 179 poster under Klaus Rifbjerg – og det er uden alle paperback- og bogklubudgaver.

www.danskedigtere.sdu.dk
*Odense Universitets (eller Syddansk Universitet, som det nu af en eller anden grund hedder) store nye udgave af Danske digtere i det 20. århundrede-serien er blevet ganske omdiskuteret, og sådan skulle det vel egentlig også gerne være. Enkelte af artiklerne kan læses
online, så man kan få en lille ide om, hvad det handler om, ligesom man selvfølgelig også kan se i indholdsfortegnelserne, hvem det er, der er sluppet med, og hvem der ikke er det. Derudover er der et par interessante andre artikler, bl.a. af Frits Andersen om brugen (og misbrugen) af metaforer i litteraturkritikken.

www.alienated.net
*Jeg har for ganske nylig opdaget dette hemmelige værksted for »poetechnology«, et mødested for eksperimenterende digtere, hvor man blandt andet kan læse anmeldelser af de bøger, amerikanske aviser ikke gider have noget med at gøre, eller man kan få luft for sin frustration over, at en eller anden klummeskriver i Toronto har påstået, at rapmusikken med alle dens »mundfulde af konsonanter« sandsynligvis ville være sikker på at blive meget populær blandt orker (!!!) – at Dr Dre ville være sikker mand på top 40 i Mordor. Der er en lang række emner, som står til stadig diskussion: Musik, hippier, fotografi, patafysik&dada, interviews, feminismer, konkret poesi og mange andre ting.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her