Læsetid: 2 min.

web.hvad.hvor

7. december 2001

(2. sektion)

www.film-philosophy.com
*Vil man vide mere om musik som spirituel metafor i Ingmar Bergmans univers; The Matrix i forhold til filosoffen Gilles Deleuzes idé om tidsbilleder – eller helt enkelt blive klogere på forskellige teoretiske tilgange til film, er den britiske hjemmeside www.film-philosophy.com et sandt paradis. Her kan man finde tekster af og om teoretikere som Deleuze, Paul Virilio, Laura Mulvey eller David Bordwell og få gode introduktioner til felter som fænomenologi, kognitivisme eller semiotik i et filmteoretisk perspektiv. Film-philosophy.com byder på hele tekster til print, og man kan både finde gamle klassikere fra Platons huletanker over Walter Benjamins tanker om kunstværket i den tekniske reproduktions tidsalder til Roland Barthes’ om cinemascope og nyere sager som f.eks. to tekster af Torben Kragh-Grodal. Parallelt med artikelbasen er hjemmesiden en ‘salon’, hvor man kan diskutere med andre filmteoretisk interesserede, og gennem stedets portal kan man få nyheder om interessante arrangementer og udgivelser verden over.

www.film-philosophy.com
*På samme site kan man ud over at søge på de enkelte teoretikere lede efter auteurer eller bredere filmemner. Bergman, Jean-Luc Godard, Robert Bresson og Andrej Tarkovskij er blandt de gamle mestre, som mange har filosoferet over, men man kan også finde artikler om f.eks.’Peter Greenaway & Nietzsches evige genkomst’ eller analyser af nyere film som The Blair Witch Project. En videokunstner som Bill Viola har også fundet plads, og leder man efter noget bestemt, er det nok bare at gå på opdagelse i den imponerende tekstmængde. Meget er naturligt nok temmelig indforstået, men der er tit gode introduktionstekster – og om ikke andet mulighed for at opspore én, der kan forklare meningen med det hele gennem salonen. De mange spændende links giver desuden mulighed for nogle tankevækkende webrejser. Jeg faldt f.eks. over en artikel af den iranske instruktør Mohsen Makhmalbaf fra www.iranian.com, hvor han skriver om Afghanistan ud fra sine erfaringer i landet med filmene The Cyclist og Kandahar, og der er meget andet interessant, som blot venter på at blive udforsket og debatteret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her