Læsetid: 0 min.

Anders Fogh Rasmussens brutale afregning

’Det er brutalt, meget brutalt’ Fogh Rasmussens hårde ledelsesstil holder ikke i længden, siger fredagens kor af anonyme stemmer
12. januar 2002

»Før eller siden rammer brutaliteten regeringschefen i nakken som en boomerang.«
Sådan sammenfatter en af mange involverede kilder vurderingen af den hårdhændede stil, statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har anlagt i sin regeringsledelse. Fredagens lange liste af råd og nævn, der nedlægges eller beskæres, er det hidtil tydeligste udtryk for statsministerens vilje til kontant afregning.
»De, der tror, at det er finansminister Thor Pedersen (V), der har ført kniven, tager fejl. Hele øvelsen blev sat i gang i Statsministeriet, og i den afsluttende fase har statsministeren haft det afgørende ord om, hvem der skulle leve, og hvem der skulle dø,« siger én af Informations kilder.
Det startede med en bebudelse af 31 råd og nævn, der skulle fjernes. Så optrådte tallet 60 i medierne, så 70, og det endte i nattetimerne til fredag med 103 råd og nævn, der nu skal nedlægges, foruden 17, der mister den statslige bevilling, 62 der skal have en ændret bevilling, og 24 der skal sammenlægges til et mindre antal.
»Blodrus,« siger en om optrapningen frem mod processens deadline.

Nej betyder nej
Efter statsministerens igangsættelse har embedsmænd rundt om i forskellige ministerier lavet beskrivelser af egne råd og nævn med indstillinger til, om de enkelte skulle føres videre eller nedlægges. Beskrivelserne gik til Finansministeriet, hvor man parallelt havde lavet egne lister, og hvor fagministeriernes indstillinger i mange tilfælde blev fejet af bordet.
»Det skal væk, og det skal væk, sagde de. Finansministeriets folk var meget brutale,« siger en embedsmand fra et af de hårdt ramte fagministerier.
»Notaterne om de enkelte råd og nævn gik siden fra de finansministerielle embedsmænd ind til Thor Pedersen og mange kom ud med et ’nej’ påskrevet.«
Et rygte vil, at Finansministeriets departementschef Karsten Dybvad gik ind til ministeren for at forhøre sig om den nødvendige og relevante argumentation, der burde ledsage den enkelte dødsdom. Der står ’nej’. Nej betyder nej. Det vil jeg ikke høre mere om, skulle meldingen fra Thor Pedersen have lydt.
»I finansministeriet gives der ikke rabat. Vi har haft kniven på struben på økonomisiden,« siger Venstres fødevarminister Mariann Fischer Boel.

Konservativ utryghed
»Der er tradition for, at samarbejdsudvalget bliver orienteret, når indholdet af vores del af finanslovsforslaget udarbejdes,« siger en embedsmand i et af fagministerierne.
»Der er meget utilfredshed med, at vi nu ikke længere får noget at vide. Vores direktør fortalte, at der før jul blev udmeldt en ramme for vor del af finansloven, men at han ikke må sige noget om udmøntningen, før finanslovsforslaget er fremlagt. Det er en helt ny praksis internt i ministeriet. Alt foregår meget lukket, meget centraliseret.«
Det er ikke kun rundt om i de ministerielle embedsværk, at stemningen er frustreret. Flere kilder siger, at Anders Fogh Rasmussens fremfærd i barberingen af råd og nævn har skabt betydelig irritation hos de konservative.
»De konservative er blevet taget på sengen. De troede, det var en ren sparerunde De har slet ikke været klar over, hvor meget ideologi der er i det her. Bendt Bendsen kunne ikke lide det og bad om, at hans forberedte budskab på fredagens pressemøde kom til at signalere ikke-ideologi,« fortæller en informeret kilde.
En anden siger, at de to partiers ledere havde aftalt, at listerne over råd og nævn skulle holdes helt tæt til kroppen i regeringen indtil offentliggørelsen fredag.
»Alligevel blev folk i Venstres folketingsgruppe briefet en dag i forvejen. Det betød, at da historierne begyndte at optrædei pressen, var det i Venstres version,« mener én.
Udenrigminister Per Stig Møllers ministerielle sektion for menneskerettigheder har været slettet af landkortet i nogle dage under forarbejderne til det forestående finanslovsforslag, men Per Stig Møller, der som Bendtsen har været klart utilpas ved statsministerens hårde fremfærd, har ifølge Informations oplysninger kæmpet sektionen tilbage til virkeligheden.
»Det, der foregår, er brutalt, meget brutalt. Det styres helt centralt, fra toppen,« siger en ledende ministeriel embedsmand.

Tryk avler modtryk
Fornemmelsen er, at Fogh Rasmussens ’power game’ ikke kan gå i det lange løb. Tryk avler modtryk, og der kommer en dag, hvor regeringspartneren, embedsmænd eller medlemmer af Venstre selv siger fra.
Som det f.eks. skete natten til fredag, da listen over de dødsmærkede råd og nævn egentlig var klar. På listen stod blandt andet Teknologirådet, og dét faldt flere i Venstres folketingsgruppe for brystet.
»Specielt ét medlem af Venstre satte sin egen politiske karriere som indsats og forlangte Teknologirådet fjernet fra listen. Det slagsmål tog flere nattetimer og sluttede med en sejr til oprøreren. På fredagens pressemøde var det taget af listen,« fortæller en kilde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her