Læsetid: 1 min.

Asylindgreb i blinde

Regeringen har ikke styr på årsagerne til, at der gives asyl efter de de facto-regler, den vil afskaffe
19. januar 2002

Når regeringen ikke kan svare på, hvor mange færre flygtninge, der vil få asyl, hvis de såkaldte de facto-regler afskaffes, skyldes det ganske enkelt, at udlændingemyndighederne ikke har noget overblik over området.
Direkte adspurgt kunne integrationsminister Bertel Haader torsdag ikke svare på det, og det er der en god grund til: Udlændingestyrelsen, som holder styr på sagsakterne i udlændingesager i Danmark, registrerer ikke, hvilke begrundelser der ligger bag tildelingen af asyl for den gruppe flygtninge, der ikke er omfattet af Geneve-konventionen og altså er FN-flygtninge.
I et notat til Justitsministeriet fra sidste år, som Information er i besiddelse af, skriver Udlændingestyrelsen direkte, at styrelsen »ikke foretager nogen registrering af, i hvilket omfang internationale konventioner er blevet anvendt i konkrete afgørelser«.
Samtidig hedder det i notatet, at menneskerettigheder udgør »en væsentlig del af retsgrundlaget for styrelsens afgørelser, og der findes således utvivlsomt ganske mange eksempler på afgørelser, hvor disse konventioner er blevet anvendt.«
Notatet fremhæver også, at specielt Tortur- og Menneskerettighedskonventionen »er blandt de bestemmelser (...) som oftest anvendes i styrelsens afgørelser.«
De facto-bestemmelserne står i Udlændingelovens paragraf 7 stk. 2, og i notatet nævnes ud over de ovennævnte også konventioner, der beskytter mod race- og kønsdiskrimination, som beskytter borgerlige, politiske og sociale rettigheder samt Børnekonventionen.
Ved sin præsentation af udspillet fremdrog regeringen afskaffelsen af de facto-begrebet som en af krumtapperne, samtidig med at man understregede, at man vil overholde alle konventioner.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu