Læsetid: 2 min.

Børnemaden sløjfes

Børnekostpuljen er en ægte succeshistorie, men bliver nu nedlagt
12. januar 2002

På Glumsø Skole tøver viceinspektør Peter Sejersbøl ikke med at kalde skolens madordning for en sucesshistorie.
Med penge fra Børnekostpuljen har skolen totalrenoveret sit køkken og ansat en smørrebrødsjomfru til at stå for en madordning, hvor eleverne kan møde op til gratis morgenmad og spise sig mætte til frokost for under ti kroner.
»Eleverne er meget begejstrede for ordningen. Især om fredagen, hvor kantinen har varm frokost, kommer børnene myldrende og står i kø,« siger Peter Sejersbøl.
Mens Glumsø Skole er en af de heldige, der har nydt godt af Børnekostpuljen, er kassen nu lukket for andre skoler og institutioner. Puljen er blevet nedlagt som del i den nye regerings sparerunde, og de kommuner, der ellers har fået forhåndstilsagn om bevillinger, må også kigge forgæves efter pengene.

Lokalt engagement
Børnekostpuljen blev oprettet som en forsøgsordning i forbindelse med det forgående års finanslov, hvor 150 mio. kroner blev afsat over tre år til at give børn sund og god mad og på at fremme børns viden om mad.
Undersøgelser viser, at omkring en tredjedel af danske børn er overvægtige, og at en stor andel af skolebørnene ikke har madpakke med eller springer måltider over.
I første ansøgningsrunde til puljen deltog 1515 skoler og institutioner, og 56 blev udtrukket til at få del i de første 20 mio. kroner.
Det vidner om en stor vilje til at give børnene måltidet tilbage i hverdagen, siger Socialdemokratiets fødevarepolitiske ordfører, Ritt Bjerregaard.
»Selv om puljen ikke kan give penge til alle, er mange kommuner blevet inspireret af, at den eksisterede, og det er utrolig kortsynet at afskaffe den. Den har ikke spor at gøre med smagsdommeri,« siger Bjerregaard.
Hun mener, at regeringen »afviser at interessere sig for den opvoksende generations sundhedstilstand«.
Også i Fødevareministeriet fremhæver sekretariatsleder Mads Kolte-Olsen den store interesse for at forbedre rammerne for børns madvaner.
»Puljen har helt klart fungeret som en katalysator til at sætte projekter i gang, og det er ærgeligt, at vi ikke har fået chancen for at forklare, hvad den betyder. Den har intet at gøre med formynderi, men bygger på lokalt engagement,« siger han.

Social slagside
På Glumsø Skole glæder viceinspektøren sig over, at en tredjedel af eleverne er daglige kunder i skolens kantine.
»Det er grundlæggende synd, at ikke alle får chancen for at tilbyde børnene sund mad i skolen. Det har også en social slagside, for de børn, der har størst glæde af tilbuddet, er dem, der lider af omsorgssvigt derhjemme,« siger han.
Ritt Bjerregaard peger på, at sund kost er vigtig for børns indlæring og at mange børns behov ikke bliver opfyldt hjemmefra.
»Regeringen lukker øjnene for, at mor ikke går hjemme og sørger for maden i moderne familier,« siger hun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu