Læsetid: 2 min.

Bohr kendte til Hitlers

Et brev afslører, at tyskeren Heisenberg i 1941 fortalte Niels Bohr om Hitlers arbejde med at udvikle a-bombe
8. januar 2002

BOSTON – Siden premieren på Michael Frayns teaterstykke ’Copenhagen’ i New York for nogle år siden har det været meget spekulation om et mystisk møde i København i 1941 mellem Niels Bohr og hans tyske elev Werner Heisenberg.
Hvad kan den tyske kernefysiker have sagt til sin danske lærer? Afsløringen skulle ligge gemt bort i et brev, Bohr skrev i 1958 til Heisenberg, og som aldrig blev sendt. Brevet vil blive offentliggort af Niels Bohr Arkivet den 5. februar, men søndag kunne den britiske avis Sunday Times citere Finn Aaserud for følgende bid lokkemad.
»I det store og hele dokumenterer brevet, at Heisenberg fortalte Bohr, at det var muligt, at udfaldet af Den Anden Verdenskrig ville blive afgjort af atomvåben. Heisenberg antydede over for Bohr, at han var involveret i dette arbejde.«
Sagt på en anden måde: I en situation hvor Hitlers Tyskland næsten havde hele Europa under fode fortæller landets førende teoretiske fysiker danskeren Niels Bohr under en samtale i tyskbesatte Danmark, at han – Heisenberg – arbejder på at udvikle en atombombe. Det svarer til at lægge en bombe med en tændt lunte på Bohrs skrivebord.
Finn Aaserud bekræfter Sunday Times’ citat over for Information.
»Jeg taler måske for meget. Det var ikke meningen, at journalisten skulle offentliggøre det før den 5. februar,« siger han. (se i øvrigt en fyldestgørende omtale af affæren i Information 17.12.01)
Trods det mener Aaserud ikke, at der fra et videnskabshistorisk synspunkt er tale om en ny afsløring.
»Niels Bohrs søn Aage nævnte netop denne omstændighed i en artikel offentliggjort i et mindeskrift om hans far i 1964 – redigeret af den polske kernefysiker Stefan Rozental. Så hvad Sunday Times vinkler på, er egentlig ikke nyt. Det interessante er snarere, hvordan
Bohr opfattede mødet med Heisenberg 17 år senere.«
Ikke desto mindre mener videnskabshistorikeren Gerald Holton fra Harvard University, at afsløringen kaster nyt lys over Bohrs reaktion.
»Hidtil har man troet, at han blev vred på sin elev Heisenberg. Jeg tror tværtimod, at han var chokeret og skræmt,« siger professor Holton til Information.
»Bohr anede ikke, hvad han skulle stille op med Heisenbergs udtalelse. Tyskeren kunne være en spion, der prøvede at liste oplysninger ud af Bohr om de allieredes eventuelle arbejde med atomenergi. Danskeren kunne også frygte for sin elevs sikkerhed. Hvad om Gestapo opdagede, at Heisenberg havde røbet hemmeligheden til Bohr?«
Finn Aaserud erkender, at Bohrs brev til Heisenberg – der var foranlediget af Heisenbergs udlægning af mødet i en bog offentliggjort i 1956 – vil blive genstand for mange fortolkninger.
»Debatten vil fortsætte. For mig at se kan det også være, at de to mænd talte forbi hinanden.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her