Læsetid: 5 min.

Dansk presse kopierer

Danske og vestlige medier har været for enøjede i deres dækning af krigen i Afghanistan. Det er barnagtigt at kalde Taleban for djævle, siger en arabisk journalist
9. januar 2002

Danske journalister er for dovne, for uvidende og for nemme at narre. Derfor er den danske dækning af krigen i Afghanistan blevet vredet skæv. Det kom frem på et debatmøde mandag i København om mediernes dækning af krigen.
»Jeg har været med til at dække krigen i Afghanistan, og det har slået mig, hvor lukket en fødekæde informationerne kører rundt i. Når jeg har snuset lidt rundt på nyhedsbureauerne, har jeg for ikke bare at skrive deres ting af, ringet til Forsvarsakademiet for at få en kommentar. Her har de såkaldte eksperter nogle gange spurgt, om jeg ikke lige kunne ringe to timer senere. De skulle lige nå at se CNN først.«
Den åbenhjertige skildring kom journalist på Politiken Pernille Tranberg med på mødet, der var arrangeret af Foreningen for Undersøgende Journalistik og havde deltagelse af en række kendte mediefolk. En af konklusionerne blev, at de danske medier har lagt sig for meget i halen på amerikanske og britiske medier.
Det er den erfarne iagttager af danske mediers udenrigsdækning, afdelingsforstander Hans-Henrik Holm fra Danmarks Journalisthøjskole, enig i.
»Udefra set er danske mediers dækning af Afghanistankrigen i ekstrem grad afhængig af angelsaksiske kilder. Det var især tydeligt ved krigens begyndelse, og det er blevet det igen nu, hvor interessen og det journalistiske beredskab er blevet formindsket.«
Denne ’renden i halen’ på medierne i krigsførende USA og Storbritannien har stor betydning for indholdet af dækningen og dermed i sidste ende for den folkelige opinion.
»Ifølge undersøgelser fra Den Internationale Røde Kors Komité, så har de angelsaksiske medier været mest optaget af at dække de militære aspekter, mens fransksprogede medier har haft større fokus på de humanitære konsekvenser. De danske og for den sags skyld vestlige medier har med andre ord været mere optaget af at se bagenden af missiler affyret fra krigsfartøjer end at se på de steder, hvor missilerne er slået ned,« sagde generalsekretær Jørgen Poulsen fra Dansk Røde Kors.

Pentagon har styringen
En af kritikpunkterne mod danske og vestlige journalister er, at de i alt for høj har ladet sig styre af det amerikanske forsvarsministerium Pentagon. Ifølge Holm har journalisterne været for dovne med hensyn til at opstøve nye kilder og tjekke oplysninger. Han spurgte de tilstedeværende, om de kunne tabstallene for de amerikanske styrker og de civile afghanere. De fleste vidste, at hidtil er kun én amerikansk soldat faldet i kamp, mens de færreste turde gætte på de civile tab.
»Journalisterne har i mere eller mindre grad været parate til automatisk at acceptere oplysningerne fra USA, mens de har været meget skeptisk over for alle oplysninger fra Afghanistan. En ihærdig journalist burde være i stand til at stykke oplysninger om civile tab fra forskellige kilder sammen til et nogenlunde dækkende billede,« sagde Holm.

Spådomsjournalistik
Chefredaktør Tøger Seidenfaden fra Politiken kaldte debatmødet en »masochistisk seance« og roste i høje vendinger dagbladenes dækning af Afghanistan-krigen. Han måtte dog erkende, at Politiken i lighed med andre medier havde skudt ved siden af i tre tilfælde:
*De fleste vestlige medier hoppede på FN’s flygtningeorganisations (UNHCR) forudsigelser om, at ca. en million flygtninge ville strømme ud af Afghanistan efter USA’s angreb. Det har senere vist sig ’kun’ at dreje sig om formodentlig ca. 50.000-100.000. Men historien reddede angiveligt UNHCR’s økonomi.
*Seidenfaden og andre lederskribenter skrev, at krigen ville blive meget langstrakt. Kabul faldt allerede den 13. november, og Taleban-højborgen Kandhar faldt den 7. december – efter kun to måneders krig.
*»Vi spåede også, at regimer i muslimske lande ville falde som følge af Afghanistankrigen. Det er ikke blevet til noget,« konstaterede Seidenfaden.
Hans-Henrik Holm konkluderede, at »der er alt for meget spådomskunst inden for journalistikken i dag. Når jeg og andre såkalde eksperter stiller op på tv, bliver vi hele tiden spurgt om, ’hvad sker der i morgen?’ Sandheden er, at det ved vi ikke særligt meget om. Vi kan i bedste fald udtale os om fortilfælde.«

Ingen djævle
Flere af deltagerne i debatmødet bekræftede den gamle kliché om, at sandheden altid er krigens første offer.
»Jeg oplevede at sidde sammen med andre journalister på græsplænen foran Talebans ambassadør i Islamabad til pressebriefinger. Vi deltog i det, som i journalistkredse hurtigt blev omdøbt til ’The Muppet Show.’ Mens sorte fugle sked på os, hørte vi den daglige beretning om civile ofre i Afghanistan indledt med vendingen ’De amerikanske statsterrorister har...’ og det blev så fulgt op af beretninger om mange civile ofre,« fortalte Mette Fugl, der har dækket krigen for DR.
Pentagon forsøger og forsøgte i lighed med Taleban at manipulere medierne. Denne manipulation er helt afgørende i moderne krigsførsel. Ahmad Kamel, korrespondent for den arabiske verdens meget omtalte satellit-tv-station Al-Jazeera, er meget skeptisk over for de vestlige mediers dækning af krigen. Han mener, at de i alt for høj grad har taget parti for USA og Storbritannien.
»Al-Jazeera har forsøgt at skildre konflikten som en politisk konflikt mellem mennesker. Det er ikke en konflikt mellem gode mennesker og djævle, som det er fremgået af amerikanske medier. At kalde Taleban for djævle er børnesprog,« sagde Ahmad Kamel.
Han fortalte, at USA meget bevidst har forsøgt at presse Al-Jazeera til at stoppe bl.a. offentliggørelse af videooptagelser af terroristen Osama bin Laden. Og få timer efter Kabuls fald bombede amerikanske fly Al-Jazeeras kontor i Kabul.
»Amerikanerne påstår, at de var uvidende om kontorets beliggenhed. Men det kan ikke passe, for de har overvåget det nøje. For eksempel lykkedes det dem at skygge en af de kurerer, som bragte et videobånd med Osama bin Laden til os. Skygningen førte til, at et højtstående medlem af al-Qaeda netværket blev dræbt. Nu venter vi spændt på USA’s forklaring på bombningen af vores kontor,« sagde Ahmad Kamel.

Utilslørede kvinder
Kender af Afghanistan og tidligere leder af FN’s Udviklingsprograms nordiske informationskontor, Eva Arnvig, havde nogle meget barske bemærkninger om mediedækningen. Hun synes, at man har forherliget Den Nordlige Alliance og f.eks. glemt, at dets militser har begået massakrer og aktivt støtter opiumsproduktionen i landet. Hun ønskede på ingen måder at rose Taleban, men fremhævede dog, at styret havde formået ifølge FN’s narkotikakontrolorgan (UNDCP) at få bugt med 91 procent af opiumsdyrkningen og skaffe sikkerhed på vejene.
»Debatten i Danmark har været meget skinger, hver gang man talte om Taleban,« sagde Eva Arnvig.
Hun viste en film fra november 2000, hvor drenge legede med drager, og utilslørede kvinder optrådte. Dækningen af Afghanistankrigen har givet et billede af, at begge dele var umuligheder under Taleban-styret.
Hans-Henrik Holm konklusion på mødet var:
»Vi må sikre os et beredskab, der gør journalisterne bedre i stand til at dække krige som den i Afghanistan. Der kommer helt sikkert flere krige af denne art, og ud over at være beredte skal journalisterne i Danmark vænne sig til at repræsentere en krigsførende nation.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her