Læsetid: 2 min.

Ejgil Søholm og formidlingens lyst

Han stillede sig til rådighed, ubestikkelig, med sin kærlighed til de små genrer, som han til gengæld opladede med finesse og fylde
16. januar 2002

Nekrolog
I lørdags døde Ejgil Søholm, kun 65 år gammel, af en kræftsygdom. Og dansk litteratur blev med ét fattigere, en stemme kommer til at mangle, med den egne stædige, sindige og lunerige klang, der nødig gav slip på de sidste detaljer i en samtale eller fremlægning. Tit lød den i telefonen, når han leverede en uundværlig oplysning eller søgte en snurrighed, han troede man sad inde med.
Han var en elsker af enkeltheder og præcisioner, derfor bl.a. til glæde for Encyklopædien en uundværlig leksikonskriver, fordi han brugte dem til at danne sammenhænge og nye belysninger, som humorens nådegave satte i scene.

Findelyst
Biblioteket var hans selvfølgelige arbejdsrum og bagagedepot for ekskursioner i bladverdenen, til talerstolene og rejserne i yderverdenen.
Rejserne satte sig f.eks. spor i hans seneste større bog, som han kaldte en lille bog om William Heinesen, Godheds ubændige vælde (1999), et begejstret, broget aktstykke i et karakteristisk muntert arrangement af tekster, billeder, klummer, citater, breve – i stil med hans originale serie af årlige Litteraturkalendere, tolv i alt. Den seneste har vi netop taget hul på, så de daglige kig vil vare året ud. Hans lærde og intuitive findelyst havde her en legeplads, som tiltrak og animerede besøgende til egen lystlæsning.
Kalenderne blev redigeret fra Statsbibliotekets bogtårn i Århus, hvor han i mange år var forskningsbibliotekar, sidst som udstillingsleder.

Æresborgeren
Et andet rejsemål, styret af hans gamle uddannelse som cand.mag. i bl.a. græsk kultur, var øhavet dernede på landkortet. I årevis ritualiserede han troligt sine ophold i miniessays, samlet i Breve fra Simi (1995), oprindelig trykt i her i Information, hvor han var en skattet litteraturanmelder 1983-95. Han forlod bladet, blev til gengæld æresborger på Simi og medarbejder ved Jyllandsposten.
Hans produktion er omfangsrig og varieret, som man kan se af Blå Bog, lystig og selskabelig, med hang til krimier – en bog om Sjöwall/Wahlöö – til vid og satire, Storm P, forfatterportrætter og -interview samt gendigtning af Alice i undreland forunden en lang række oversættelser og udgivelser, der fortæller om hans levende iagttagelsesevne, smittende oplagthed og sproglige gennemstrømning, der også let blev til versificerede taler.
. Der er nu en tom plads i den større litterære kalender.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her