Læsetid: 3 min.

EM med dansk joker

Så er det alvor for de danske håndboldherrer. I aften starter EM med en kamp mod Rusland
25. januar 2002

Håndbold-EM
Der er ikke noget som et par gode resultater i træningskampe, der kan få sportsjournalisterne til at lufte det indre Dannebrog. Se nu det danske herrehåndboldlandshold, som længe har stået og skuttet sig i slagskyggen fra deres kvindelige kolleger, men nu skal det være.
Efter et par mildt sagt skuffende, men også stærkt forventelige middelmådige resultater ved de seneste EM og VM-turneringer, har landsholdet med den succesrige ungdomslandsholdtræner Torben Winthers forfremmelse til cheftræner fået en mindre flamboyant, men også meget saglig og frem for alt realistisk kursudstikker. Han tager »en kamp ad gangen«.
Ordene faldt på tv efter den sidste træningsturnering op til det EM, der starter i aften. Ved de kampe havde Danmark overraskende slået verdensmestrene fra Frankrig med de klare, og i virkeligheden lidt for beskedne cifre 29-23. Til gengæld havde holdet dagen efter tabt indiskutabelt til Tyskland 20-24, men Winther ved, at de såkaldte testkampe netop er, hvad de kaldes. De tæller kun i statistikken og på selvtillidskontoen, men er fortid, når det virkeligt gælder. Omvendt kan de danske herrer finde forhåbning i den kendsgerning, at de lige efter nytår gjorde en god figur mod de tidløst almægtige svenskere. At Danmark så endte med at tabe 27-32 siger mest om berettigelsen i den svenske storfavoritstatus ved dette EM.

Russisk verdensklasse
Svenskerne må vi vente med senere i turneringen. I aften tages der i Helsingborg forsmag på de styrkeprøver, der venter. Da møder danskerne Rusland, og selv om russerne traditionelt er langsomme startere i den slags turneringer, ligner det en kamp med et sikkert udfald.
I lighed med svenskerne tror russerne på rutinen. I mål har man f.eks. den frygtindgydende og frygtløse Andrei Lavrov, 39 år og 263 landskampe. Og spillere som Torgovanov og Kokcharov er i verdensklasse.
Deroppe har vi kun få, om nogen, spillere. Men traditionelt er målmandsposten igen stærkt besat. Førstevalget er Kasper Hvidt fra spanske Ademar Leo, men han bliver kammeratligt trængt af det efterhånden ikke længere helt nye håb, Michael Bruun fra Tvis-Holstebro, som demonstrerer samme indolence som i sin tid Mogens Jeppesen, og samme boldopfattende hurtighed. Begge kan afgøre kampe og får brug for at gøre det undervejs, hvor en af de største danske hurdler bliver noget så banalt som højde og drøjde. Mod 2-meter-mændene fra de andre hold kan vort forsvar sætte en tiltagende råstyrke og omtanke, men det er sjældent nok i moderne håndbold.
I angrebsfasen er Winthers luksusproblem, hvem der skal være spilstyrer. Stortalentet Bo Spellerberg virker endnu for veg. Omvendt kunne man af Joachim Boldsen godt ønske sig noget af den fandenivoldskhed, han demonstrerer i forsvaret.
Holdets joker er den indædt fightende, dejligt opportunistiske sluggertype, Klavs Bruun Jørgensen fra GOG. Hans underhåndsskud er nærmest naturstridigt. Han laver de umulige mål, men kan på en dårlig dag også spille – umuligt. Og vil da udstille Winthers primære angrebsproblem – manglen på en decideret stabil langskytte, både som målgiver, men også som en trussel, der kan paralysere et forsvar.
De danske fløje, dansk håndbolds adelsmærke, er naturligt handicappet af fraværet af den skadede Nikolaj Jakobsen. Til gengæld virker det, som om en af verdens bedste kantspillere, Flensburg-Handewitt-veteranen, Lars Christiansen er ved at finde formen.
Tilbage bliver bare at glæde sig over, at Danmark ikke er endt i Pulje D, hvor der i egentlig forstand er dækket op til herrekampe.

*TV2 kl. 19.50

FAKTA
EM-puljerne
Pulje A: Sverige, Ukraine,
Polen og Tjekkiet.
Pulje B: Rusland, Danmark, Portugal og Israel
Pulje C: Spanien, Slovenien, Island og Schweiz.
Pulje D: Frankrig, Kroatien, Tyskland og Jugoslavien
De tre bedst placerede hold i puljen går videre til
mellemrundekampene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her