Læsetid: 4 min.

Film i tv

11. januar 2002

(2. sektion)

*David Fincher, det store instruktørtalent, der især er kendt for Seven, udbyggede senest sin verdensomspændende fanskare med Fight Club. Men allerede med sin debutfilm Alien 3 fra 1992 lagde han grundstenen til sit futuristisk dystre univers. I tredje ombæring af den populære serie havner Sigourney Weavers Ripley på planeten Fiorina 161 som ene kvinde blandt en mandeflok religiøst vakte mordere, voldtægtsforbrydere og børnemisbrugere. De hævder at have aflagt kyskhedsløfte – og som de hjælpsomt forklarer, gælder det også kvinder, så Ripley skulle ikke have noget at frygte. Alligevel bliver hun smittebærer i dette dødsrige af nat og tåge, sivende regn og teknologi i forfald. Fincher giver den ikke for lidt i udmalingen af denne helvedes forgård, og filmen ender også særdeles barsk. Alligevel var sortseeren Fincher ikke tilfreds og klagede voldsomt over filmselskabet Fox’ indblanding. En udfordrende ubehagelig film, der mere lever på sin visuelle styrke end på sin ikke altid særlig velfungerende ydre spænding.
Alien 3. TV2, fredag kl. 23.35-01.25

*Marguerite Viby spillede ofte over for ældre kavalerer, der løb med hende i sidste ende. Men i den veloplagte krimikomedie En Pige med Pep fra 1940 får hun en romantisk medspiller, der ikke blot er på hendes egen alder, men også har sin helt egen stil. Det er Sigfred Johansen, der af samtiden blev betragtet som en af sin generations helt store skuespillere, men døde for egen hånd allerede i 1953, kun 45 år gammel. Marguerite spiller Flora Sørensen, en energisk pige, der drømmer om at blive journalist. Hun bombarderer redaktionerne med manuskripter, men mere end et par smånyheder i aviserne er det ikke blevet til. Men så får hun færten af en god historie, centreret om en kostbar kinesisk statuette, som tilsyneladende er kommet i en dreven tyvs søgelys. Denne unge herre (Sigfred Johansen) – kaldet ’Sheiken’ – har også ry for at være kvindebedårer, hvilket Flora godt forstår, da hun møder ham på en smart restaurant, hvor hun udgiver sig for at være en af stedets løse fugle. De står godt til hinanden, og Flora falder for den slemme charmør og snedige forbryder – elegantieren Sigfred Johansen. Han fremtræder da også med en afslappet naturlighed og intelligent charme, der skiller ham ud fra mange af datidens unge helteskuespillere. Marguerite synger to sange af Kai Normann Andersen og Mogens Dam, den sørgmodige Vores Vej – og den muntre Først et lille Blink, hvis refrain starter med linjen: »Først et lille Blink, saa en lille Drink, saa en kende Kærlighed«. Hendes tidligere mand, Emanuel Gregers, har instrueret filmen som en kvik københavnerkomedie, hvor man kommer godt rundt på restauranter og bladredaktioner og også får en del scener fra selskabslivet. (Det var også Gregers, der stod for Sørensen og Rasmussen, hvor Viby spiller sammen med Bodil Ipsen.) Blandt de medvirkende er Gunnar Lauring, Aage Fønss (der var Vibys efterstræbte professor i Mille, Marie og mig), Sigurd Langberg, Else-Marie, Inger Stender, Knud Heglund og Helga Frier. Manuskriptet er skrevet af Fleming Lynge.
En Pige med Pep. DR 1, lørdag kl. 20.00-21.35

nLeo McCarey var med god grund en af Hollywoods mest beundrede farce- og komedieinstruktører, inden han kiggede for dybt i flasken og forspildte det meste af sit talent. Hans store periode var 1930’erne, hvor han især blev kendt for Cary Grant-komedien Den frygtelige sandhed og det romantiske komediedrama Love Affair (Han og hun) fra 1939. Sidstnævnte er blevet genindspillet hele to gange – nydeligt (af McCarey selv) i 1957 med Cary Grant under titlen An Affair to Remember og sidst forfærdeligt med Warren Beatty i 1994 som Love Affair igen. Tilmed har Nora Ephron anvendt intrigen i sin succeskomedie Søvnløs i Seattle fra 1993, så McCareys historie har demonstreret en imponerende sejlivethed. Grant og Kerr mødes på en luksusliner og forelsker sig uhjælpeligt i hinanden ved første blik. De er begge forlovede og bange for, at de hede følelser vil kølnes. Derfor giver de deres forelskelse en frist: hvis den stadig holder om et halvt år, skal de mødes på toppen af Empire State Building. Det romantiske møde under sørejsen er både i McCareys første og anden version historiens højdepunkt, gennemført med et drilagtigt vid og en underliggende glød, der har dannet skole og skabt meget af filmenes ry. Efter denne romantiske indledning får man et melodrama af de mere rørstrømske.
An Affair to Remember/Romantik ombord. TV2, søndag kl. 15.45-17.10

*Gene Hackman som præst – ja hvorfor ikke, når den handlekraftige Hackman kan redde passagerer fra den sikre død om bord på den kæntrede damper Poseidon, der ligger med kølen i vejret. Sammenbidt og energisk gelejder han seks nødstedte gennem prøvelserne, mens han – som en anden Bess i Breaking the Waves – fører enetaler med Vorherre. Katastrofefilmen fra 1972 har fået et vist ry som kult-objekt, fordi den uden skam og med stor appetit kaster sig ud i noget nær samtlige af de klichéer, som genren byder på og rummer en del guf for yndere af ufrivillig komik. Succesen var hjemme, og filmen fik tilmed en Oscar for bedste sang (The Morning After). Bombastisk instrueret af Ronald
Neame og spillet for fulde gardiner af Shelley Winters, Ernest Borgnine, Stella Stevens, Red Buttons, Roddy McDowell og Carole Lynley er S.O.S. Poseidon kalder fuld af beroligende sidsteminuts-redninger og passende patetiske opgør. Af og til synes den dekorative Lynley dog at have svært ved at holde masken – og det samme vil nok gælde mange tilskuere.
The Poseidon Adventure/
S.O.S Poseidon kalder. TV2, lørdag kl. 23.40-01.35

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her