Læsetid: 3 min.

Fogh i opgør med formynderstaten

Friheden for den enkelte i centrum for statsministerens nytårstale
2. januar 2002

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) lagde kontant og ideologisk ud i sin første nytårstale til nationen tirsdag aften.
»Lad os gøre det 21. århundrede til frihedens århundrede,« sagde statsministeren, der i talen fra Marienborg viste den liberale profil, som var gemt godt af vejen under valgkampen.
»Vi vil sætte mennesket før systemet. Den enkelte skal have større frihed til at forme sit liv. Vi vil gøre op med stive systemer, umyndiggørelse og ensretning. Vi tror på, at mennesker er bedst til selv at vælge. Vi behøver ikke eksperter og smagsdommere til at bestemme på vore vegne,« konstaterede Fogh.
»Velstand kommer ikke fra statens gavmildhed, men fra menneskers arbejdsomhed. Velfærd kommer ikke fra politikernes lyst til at fordele værdier, men fra borgernes evne til at frembringe værdier.«
»Ansvaret for medmennesket er ikke at gøre sig til det andet menneskes formynder. Ansvaret for medmennesket er ikke at tage selvstændigheden fra ham eller hende,« sagde Fogh Rasmussen med slet skjult adresse til den socialdemokratiske model for velfærdsstaten.

Opgør med systemer
Statsministeren demonstrerede talen igennem ideologisk vilje til at fremme et liberalt verdenssyn.
»Det gamle århundrede, det 20. århundrede, var præget af klassekamp, folkemord, undertrykkelse, verdenskrige. Det var århundredet for de totalitære ideologier. Totalitære ideologier, i hvis navn mennesker blev undertrykt og dræbt for en påstået højere sag. Det var kollektivismens århundrede. Systemernes århundrede.«
»Lad os sætte nye mål for udviklingen af det danske samfund. Vi brugte det 20. århundrede til at bygge den danske velfærdsstat. Nu skal vi udvikle den til et moderne velfærdssamfund, som passer til mennesker, der lever i det 21. århundrede.«
»Kernen i velfærdssystemet er, at samfundet har påtaget sig ansvaret for at løse en række opgaver. Det skal vi bevare. Men det nye skal være, at vi forener det fælles ansvar med en personlig frihed til selv at vælge mellem forskellige løsninger.«

Hensyn til de svage
Statsministeren gentog sine valgløfter om at sikre bedre ældrepleje og bedre behandling for de syge og præciserede, at det fri valg skal være centralt.
»Patienterne skal have frit valg. De skal ikke stå på venteliste i måneder. Hvis de offentlige sygehuse ikke kan klare opgaven inden for to måneder, skal patienten have ret til at vælge et privat hospital eller et hospital i udlandet uden, at det koster patienten en krone.«
»Vi ønsker velfærd, der virker. Det afgørende er ikke, om den nødvendige hjælp og service kommer fra det offentlige eller fra det private. Det afgørende er, at vi får noget ordentligt for skattekronerne,« sagde Fogh Rasmussen.
»Vi er ikke bange for at ryste posen og se, om ikke noget kan gøres bedre og anderledes end i dag.«
Statsministeren betonede hensynet til de svage.
»I særlig grad har vi et ansvar for de mennesker, som er de mest udsatte i vort samfund. De hjemløse, misbrugerne, de sindslidende. vi skal gøre mere for at hjælpe de grupper, som har svært ved at finde fodfæste i samfundet og på arbejdsmarkedet. Ikke ved at gøre dem til hjælpeløse klienter. Men ved at udvikle de værdier og stærke sider, som er i ethvert menneske.«
Anders Fogh Rasmussen gjorde det klart, at ambitionen om at gøre mere for de ældre, de syge og de svage har en pris. Pengene må tages fra noget andet.
»Mindre vigtige formål (må) vige,« fastslog statsministeren. Som dog ikke nævnte, hvor der skal spares, bortset fra på »vildnisset af statslige råd og nævn og institutioner«, hvor det kendte sparepotentiale er begrænset.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her