Læsetid: 4 min.

’Vi fortsætter kampen’

De siger, de kæmper for kashmirerne og ofrer gerne deres liv i kampen mod det indiske herredømme i Kashmir. Men de ekstreme militante grupper har slet ikke opbakning fra folket, mener ekspert
15. januar 2002

Martyrer
»Den der giver sit liv for Allah lever evigt og optjener en plads i Himmelen for 70 familiemedlemmer, som martyren selv kan udvælge,« siger Syed Qurban Hussain, hvis søn ofrede sit liv i hellig krig.
»Alle behandler mig med større respekt, nu hvor jeg har en søn, der er martyr. Og når der er en martyr i landsbyen opmuntrer det flere børn til at blive hellige krigere. Det højner moralen i hele landsbyen,« siger faren.
Det er dog langt fra alle i Pakistan og Kashmir, der støtter de muslimske ekstremistiske grupper i deres voldelige kamp mod det indiske herredømme i Kashmir.
I hvert fald ifølge Khalid Mehmud, som er seniorforsker på Institut for Regionale Studier i Islamabad.
»De militante grupper, som nu er blevet forbudt har ikke nogen folkelig opbakning i Pakistan. De repræsenterer ikke frihedsbevægelsen i Kashmir,« siger han til Information.
»Det er lykkedes præsident Musharraf at overbevise sine landsmænd om at de militante grupper modarbejder Pakistans sag,« siger han. Mehmud mener dog ikke at det er ensbetydende med at kampen for Kashmir vil stoppe.
»Vi bliver nød til at skelne mellem terroristerne og frihedskæmperne. Frihedskæmperne har folkelig opbakning, så kampen for Kashmir vil fortsætte. Ingen regering kan overleve, hvis de også slår ned på frihedskæmperne,« siger han.

Skader Kashmirs sag
Heller ikke andre grupper som kæmper for et selvstændigt Kashmir, støtter de nu forbudte militante grupper.
»Jeg er meget imod, at pakistansk-baserede grupper involverer sig i sagen. Det er deres skyld, at vi og andre aktivister nu også bliver stemplet som terrorister,« lød det i torsdags fra Amanullah Khan, som er leder af JKLF (The Jammu and Kashmir Liberation Front).
De forbudte militante grupper, har dog ikke tænkt sig at opgive kampen.
»Vi vil fortsætte kampen, selvom regeringen slår ned på os,« siger Yahya Mujahid talsmand for Lashkar-e-Taiba til Reuters. De mener også selv at nyde en bred folkelig opbakning.
Lashkar-e-Taiba er en af de pakistansk-baserede grupper, som den indiske regering beskylder for at stå bag attentatet på det indiske parlament i midten af december. De har lagt en 13 punkter lang liste på nettet, hvor de redegør for de misvisende oplysninger den indiske regering ifølge dem er kommet med, for at få dem på USA’s liste over terrorister.
»Alle operationer under Lashkar-e-Taibas kommando er blevet fuldført mod den indiske hær med det ene formål at beskytte den lokale befolkning mod undertrykkelse (...) Massiv deltagelse til vores samlinger og konferencer viser vores popularitet. Det er en folkelig bevægelse, som har fuld støtte fra fredselskende mennesker. Vores hospitaler har en eksemplarisk service til folket og vores skoler udraderer uvidenhed i Pakistan ved at sprede kvalitets-uddannelse,« står der.
Det er underskrevet af Prof. Hafiz Muhammad Saeed Amir, Lashkar-e-Taiba.

De hellige krigere
»Siden 80’erne er jihad (hellig krig, red) blevet en måde at leve på for et ukendt antal pakistanere, våbensmugling er blevet en god handel på grund af konflikten i Kashmir,« skriver Jessica Stern, som er lektor på Harvard University og forfatter til bogen The Ultimate Terrorists. Hun har lavet interviews med en række muslimske militanter i Pakistan og Kashmir som en del i et forskningsprojekt om voldelig religiøs ekstremisme.
»Der er kommet en hel jihad-kultur, som har rødder i borgerkrigen i Afghanistan, da USA oprettede lejre i Pakistan for at træne mujahedinere til at bekæmpe de sovjettiske tropper i Afghanistan,« skriver hun.
Siden da er jihad-grupperne blevet mere voldelige og sofistikerede, ifølge den indiske regering. De har skiftet pistoler og kugler ud med sprængstof og de kommunikerer med krypterede trådløse systemer og skifter ustandselig signaler og opholdssteder. En leder af en pakistansk gruppe som er aktiv i Kashmir fortalte Jessica Stern, hvordan de rekrutterer nye medlemmer. Når en mujahediner har dræbt ti indiske politimænd bliver han forfremmet til sovende agent, som forsøger at komme til New Delhi i Indien.
»Hvor mange det lykkes at komme til Delhi afhænger af, hvor meget den pakistanske efterretningstjeneste hjælper dem. Dem, der kommer til Delhi opsøger de fattigste muslimer fra Kashmir og lærer dem om deres rettigheder. Nogle arbejdere bor på små værelser med otte senge. Hver sover otte timer om dagen i skiftehold, så der kan bo 24 mennesker i det samme rum. De sovende agenter hjælper disse mennesker, giver dem religiøs litteratur og hjælper dem med at finde tilbage til islam. Vi vil have dem til at støtte Kashmir ved at tjene penge,« siger den anonyme leder.

Jihad fra barnsben
»Der er to steder, hvor de militante bevægelser rekrutterer deres medlemmer: I moskeerne og i de religiøse madrasah-skoler,,« siger Khalid Mehmud.
Verdensbanken mener, at kun 40 procent af den pakistanske befolkning kan læse og skrive, og der er stor mangel på offentlige skoler, så der er god grobund for de religiøse islamiske skoler. Her er der nemlig ikke kun fri uddannelse, men også gratis mad, tøj og logi. Nogle steder i de fattigste egne betaler de religiøse grupper endda forældrene for at sende deres børn til en madrasah-skole.
Ofte lærer eleverne ikke andet end koranen. Der er ikke meget matematik, videnskab eller litteratur. Mange af skolerne prædiker hellig krig mere eller mindre militant. Pakistanske embedsmænd regner med at 10-15 procent af landet madrasah-skoler fremmer ekstremistiske ideologier.
»Disse religiøse skoler opfordrer deres elever, som ofte ikke kan finde arbejde fordi de er fagligt dårligt uddannede, til at opfylde deres ’åndelige forpligtelser’ ved at kæmpe mod hinduerne i Kashmir eller muslimerne fra andre sekter i Pakistan,« skriver Jessica Stern.

FAKTA
Jihad-grupper i Pakistan
*Størrelsen af jihad-grupperne varierer meget. Amerikanske, pakistanske og indiske eksperter mener der er ti tusinder af trænede hellige krigere, som er parate til at gå ind i Kashmir, hvis det bliver nødvendigt. Indiske embedsmænd mener der allerede er mellem 2.000 og 4.000 trænede mujahediner i den indiske del af Kashmir.
*Menneskerettighedsorganisationer siger at begge parter i konflikten om Kashmir i stigende grad har dræbt civile siden starten af 90’erne.
*Inderne vurderer, at 40 procent af jihad-krigerne i Kashmir er enten pakistanere eller afghanere. 80 procent er teenagere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her