Læsetid: 3 min.

Fremtiden er et spørgsmål om teknik

Med sine 13.000 tilmeldte fra omkring 100 lande er Midem ikke blot verdens indiskutabelt mest globale og multinationale musiktræf – men også et mekka for den nyeste musikteknologi, hvor branchens aktører står på spring for at være først med det sidste
18. januar 2002

(2. sektion)

Nye formater
Midem Messen er mødestedet for de 50 forskellige danske pladeselskaber, firmaer og foreninger, der kommer til Cannes for at skabe kontakter og skrive kontrakter såvel indbyrdes som med resten af verdens musikbranchefolk.
Byen er omdannet til en markedsplads for hele verdens musikindustri med flere tusinde stande, hvor pladeselskaber, musikere og folk fra it-branchen fremviser deres produkter. De senere år er stakkene af cd’er blevet mindre og er blevet erstattet af computerskærme, for musikdistributionens fremtid er hastigt på vej ind i den digitale tidsalder.
Microsoft, IBM og de tunge drenge i computerindustrien står klar med sikkerhedssystemer, der skal sikre at musikerne og pladeselskaberne i en meget nær fremtid vil kunne komme til at tjene penge på at sælge musik over Internettet. Spørgsmålet er nu kun, hvilken af de forskellige teknologier der vil sejre og blive standard på Nettet.

Nettets muligheder
Musikverdenen var en overgang lammet af truslen fra Nettet, hvor radio- og musikelskere fra hele verden kan finde alt hvad øret begærer. Men branchen ser ud til at have fået selvtilliden tilbage, efter den forskrækkelse der fulgte i kølvandet på Napsters succes.
»Vi bringer harmoni tilbage i musikbranchen,« skrev Microsoft sidste år på bannere og løbesedler. I år vil firmaet givetvis være på pletten og kæmpe for, at Microsofts teknologi bliver standard på Nettet. Den, der kan håndtere at distribuere musik over Nettet og samtidig kan styre det med betalingen for rettighederne, har sikret sin indtjening.
Sony og Philips har allerede lanceret et helt nyt cd-format: Super Audio CD. Formatet kræver seks højttalere og en ny type cd-afspiller og er – hvilket tydeligvis er en af pointerne med systemet – så godt som umuligt at piratkopiere. Andre firmaer har synspunkter på, hvordan fremtidens internetradio skal fungere – såvel streaming radio som forskellige MP3-baserede jukeboks-download typer.
Den næste generation af mobiltelefoner, som anvender GPRS-teknologi (24-timers forbindelse, hvor afregningen baseres på dataoverførselsmængden frem for antal sekunder), er tilsyneladende ved at være parat i de fleste europæiske lande.
Branchefolk mødte allerede sidste år opfinderen Elliot Solomon, der fremviste sin netradio, en Philips model FW i1000, som ligner en almindelig radio, hvor FM-båndet blot er udskiftet med et iM-bånd og 800 faste internet-stationer. En trådfast model blev lanceret sidste sommer.
Næste generation af netradioen vil være trådløs, så den kan kobles til såvel hjemme- som bilstereoanlægget. Den slags ’radioer’ kaldes af fagfolket for en stand alone boombox. På sådan en boomboks-radio kan de 800 best of planet stationer sorteres efter genre, område eller sprog – og de er udvalgt på forhånd af producenten. Kapløbet om at være blandt de 800 udvalgte stationer er i fuld gang.
Det hævdes, at halvdelen af alle internetbrugere vil gøre brug af Netradio i 2003. Og at 83 procent af alle webportaler vil have deres egen radiostation på det tidspunkt. onair.com har skrevet kontrakt med Recording Industry Association of America (amerikanske pladeselskabers paraplyorganisation), BMG, Sony og EMI om at drive en netradio med i alt 230 forskellige genrekanaler med playlister, hvor man kan se, hvem der spiller, og hurtigt købe en bestemt titel, mens man lytter til den og med 24-timers telefonsupport, hvor responstiden gennemsnitligt skal holdes under 30 sekunder.
Det er 36. gang, der bliver holdt Midem musikmesse i Cannes, og det handler ikke kun om produkter og teknologier, men i høj grad også om selve musikken. Den levende musik. I år spiller Superheroes, Saybia, Natural Born Hippies og Safri Duo på Midem, og RadioUnderholdningsOrkestret og Trio Ondine spiller i den klassiske afdeling. Det eneste, vi med sikkerhed ved om fremtiden, er, at den kommer af sig selv. Lige nu synes der at være god grund til at opsnappe bidder af fremtiden ved den franske riviera.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her