Læsetid: 4 min.

Den globale klapjagt fortsætter

Mange arrestationer, men få sigtelser er resultatet af den internationale politiaktion mod al-Qaeda
30. januar 2002

Efterforskningen af al-Qaeda efter terrorangrebene 11. september holder fortsat politi og efterretningstjenester travlt beskæftiget i adskillige lande kloden over. Det omfattende internationale politiarbejde gør det muligt at danne sig et overblik over det islamistiske terrornetværks karakter.
Det står klart, at al-Qaeda har talrige forgreninger i Vesteuropa, Albanien, Bosnien, Pakistan og Sydøstasien. Men fire en halv måned efter angrebene på New York og Washington står optrævlingen af terrornetværket på mange måder stadig kun ved sin begyndelse. ’Hovedskurken’ Osama bin Laden er stadig på fri fod. Hans opholdssted kendes ikke. Et stort antal mistænkte er ganske vist arresteret, men endnu er kun få af dem formelt sigtet. Her følger en liste over de vigtigste arrestationer af formodede al-Qaeda-medlemmer:
*USA: Den 3. december meddelte det amerikanske justitsministerium, at 608 personer pågrebet i USA fortsat tilbageholdes, heraf er 55 mistænkt for »kriminelle aktiviteter«, mens de øvrige har overtrådt USA’s immigrationslovgivning. Endnu er der kun rejst tiltale mod tre af de personer, der er mistænkt for at være al-Qaeda-medlemmer: Den franske statsborger Zacarias Moussaoui, den britiske statsborger Richard Reid og den 20-årige amerikaner John Walker Lindh. Samtidig fortsætter afhøringerne af 158 fanger fra Afghanistan på USA’s Guantanamo-base i Cuba.
*Tyskland: Tysk politi anholdt den 28. november marrokaneren Monir El Motassadeq, der mistænkes for »tætte relationer« til egypteren Mohammed Atta, der anførte de terrorister, som udførte aktionen den 11. september.
*Spanien: To formodede al-Qaeda-medlemmer, en marrokaner og en algerier blev den 19 januar arresteret på ordre fra undersøgelsesdommer Baltasar Garzon. Tidligere beordrede Gazon otte islamister fængslet, der alle er »anklaget for direkte at have deltaget i forberedelserne til attentaterne den 11. september«.

Tre briter tilbageholdes
*Storbritannien: Den 17. og 18. januar rejste britisk politi tiltale mod 17 personer. Siden terrorangrebene er i alt omkring 60 personer blevet arresteret. Tre britiske statsborgere tilbageholdes på Guantanamo-basen, mistænkt for at være al-Qaedamedlemmer: 20-årige Asif Iqbal, 24-årige Shafiq Rasul og 22-årige Feroz Abbasi.
*Italien: 12 personer, de fleste tunesere, tilbageholdes mistænkt for forbindelser til bin Ladens netværk. De fleste blev pågrebet i aktioner den 14. og 29. november. Disse personer udgør en gruppe, som ifølge italiensk antiterror-politi »ikke blot har ydet logistisk støtte i form af fabrikation af falske papirer og husly til militante, men desuden spiller en vigtig rolle inden for al-Qaeda.«
*Belgien: Belgisk politi arresterede den 13. september den tidligere professionelle fodboldspiller, tuneseren Nizar Trabelsi. Ifølge afhøringer af en anden mistænkt, den fransk-algeriske Jamal Beghal, var Trabelsi ved at forberede en terroraktion mod USA’s ambassade i Paris.
*Frankrig: Fransk politi afslørede og fængslede den 13. september otte medlemmer af en al-Qaeda-terrorcelle, efter at dens leder, Jamal
Beghal, der i juli blev pågrebet i Dubai og siden udleveret til Frankrig, havde angivet dem. Siden er fulgt yderligere fire arrestationer af militante islamister med formodede al-Qaeda-forbindelser, alle franskmænd med rødder i Maghreb-landene. Syv af de tilbageholdte på Guantanamo-basen har dobbelt statsborgerskab og erklærede sig i går for franske statsborgere.
*Bosnien: Den 18. januar blev seks personer fra »arabiske lande«, der mistænkes for forbindelser til bin Laden, udleveret til amerikansk militærpoliti.
*Albanien: Anklagemyndigheden i Tirana har udstedt arrestordre mod den saudi-arabiske forretningsmand, Yassin Kadiu, der befinder sig på det amerikanske udenrigsministeriums liste over efterlyste bin Laden-sympatisører. Albanien har desuden indefrosset 13 bankkonti med indeståender på millioner af dollar.

Nye angreb planlagt
*Singapore: Singaporeansk politi arresterede i december 13 medlemmer af den islamistiske terrorgruppe Jemaah Islamiya, der har forgreninger i Malaysia og Indonesien. Ifølge myndighederne i Singapore var de 13 i færd med at forberede attentater mod amerikanske militærmål og flådefartøjer i Sydøstasien og muligvis mod metrosystemet i Singapore.
*Malaysia: Den 19. januar meddelte politiet, at det har arresteret syv personer med tilknytning til KMM (gruppe af malaysiske mujahediner) og tiltalt dem for at »føre hellig krig«. 22 andre militante islamister fra Jemaah Islamiya og 15 personer, der mistænkes for forbindelser til al-Qaeda er arresteret, de fleste efter den 11. september.
*Filippinerne: Den indonesiske sprængstofekspert Fathur Rohman al-Ghozi fra Jemaah Islamiya blev arresteret midt i januar. Ifølge filippinsk politi var han ved at forberede et attentat mod amerikanske mål i Singapore.
*Indonesien: Politiet meddelte den 17. januar, at det vil afhøre Ustad Abu Bakar
Ba’sasyir, leder af MMI, en ekstremistisk islamistisk gruppe, efter at denne erklærede, at andre tilbageholdte islamister var hans »elever«, og at han støttede al-Qaeda. En al-Qaeda-celle menes ifølge den indonesiske efterretningstjenste at have oprettet en hemmelig base på den indonesiske ø Sulawesi.
*Pakistan: Midt i januar meddelte pakistansk politi, at antallet af tilbageholdte militante islamister er oppe på 1.400. Præsident Musharraf har forbudt fem militante organisationer heriblandt Lashkar-e-Taiba og Jaish-e-Mohammad, som Indien beskylder for at stå bag attentatet mod parlamentet i New Delhi.

© Libération og Information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her