Læsetid: 4 min.

Gode resultater med grønne job

Uden Den Grønne Jobpulje havde vi næppe været til, siger to virksomheder og et genbrugsprojekt
8. januar 2002

»Det er da meget fornuftigt, at regeringen vil kikke bizarre råd og nævn efter i sømmene,« siger Kurt E. Thomsen. Men Den Grønne Jobpulje hører ikke til de overflødige, tilføjer han.
I foråret 2000 fik han trekvart million i støtte til at starte sin virksomhed A2SEA.
I dag har virksomheden en aktiekapital på 60 millioner og ordrer på et ’stort tocifret millionbeløb’.
Kurt Thomsens idé var at sætte vindmøller op på havet ved at udruste et almindeligt skib med fire støtteben og en stor kran.
»Egentlig kan det ikke lade sig gøre, uden at skroget knækker, men jeg har bygget en fleksibilitet ind, så det kan gøres alligevel,« siger den stolte Fredericia-ingeniør. Han var 17 år i kranbranchen, før han kastede sig ud i vindmølleprojektet.
»De andre ville komme med deres flydekraner eller jack-up-rigge, slæbebåde og hele svineriet. Vi er hurtige, effektive og billige. Vi bruger ikke så mange ressourcer. Og vi kan stille møllerne op uden at skade havbunden og dyrelivet nær så meget,« siger han.

Stor på kort tid
Pengene fra Den Grønne Jobpulje satte ham i stand til at ansætte en medarbejder og dokumentere idéens holdbarhed.
»Jeg satte mig ned og gik hele striben af støttemuligheder igennem. Jeg har også prøvet de forskellige erhvervsstøtteordninger. Men ingen af dem ville give en krone. Enten var jeg for kort eller for langt fremme, eller også ville de ikke støtte et projekt i transportsektoren,« siger Kurt Thomsen.
I dag har firmaet ni ansatte plus to ombyggede skibe med job til 18 danske søfolk.
»Det er ret mange job for 750.000 kr.,« siger han. I begyndelsen bestod aktiekapitalen af hans egne penge og nogle private investorer, der sammenlignede deres indskud med at ’købe en lodseddel’.
Det var ikke en nitte. A2SEA vandt ordren på opstilling af den store vindmøllepark på Horns Rev ud for Esbjerg. De næste to år skal der stilles havmøller op på 15-20 forskellige steder ved Sveriges, Danmarks, Storbritanniens, Tysklands, Hollands og Belgiens kyster.
»Vi får mere at lave til næste år, end vores to skibe næsten kan magte,« siger Kurt Thomsen.

On-line miljøstyring
Galvanisering er en giftig sag. Hvis man vil undgå forurening, må man styre processen sådan, at man bruger så lidt af de giftige kemikalier som overhovedet muligt. Metallerne skal havne på overfladen af de galvaniserede søm, ikke i kloakken.
I Danmark har galvaniseringsanstalterne overstået det værste svineri. Galvaniseringen foregår i lukkede anlæg. For at komme videre i retning af at udnytte de giftige og dyre stoffer bedre og gøre udslippet til miljøet mindre, er der brug for anlæg, hvor man hele tiden kan måle stoffernes koncentration og styre anlægget med computer.
Til det formål er virksomheden Brisense ved at udvikle en simpel og robust elektrode.
»Støtten på 675.000 kr. fra Den Grønne Jobpulje kom i september 2000, på et kritisk tidspunkt før vi blev blåstemplet ved at vinde en international konkurrence,« siger kemikeren Christian Svane, der er medstifter og direktør for firmaet.
»Den gjorde det muligt at tilknytte konsulenter og få sving i teknologien.«
I dag arbejder 8-12 personer mere eller mindre fast på projektet. Den første prototype sættes i drift til foråret og Christian Svane forhandler både med investorer og potentielle kunder, som vil skyde penge i den videre udvikling.
»Jeg kan ikke vide, om vi havde klaret det uden støtten, men det er langt fra sikkert,« siger Christian Svane.

Affald får værdi
På Indre Nørrebro i København er der i dag 70 genbrugsstationer i baggårdene. 16 grønne gårdmænd hjælper 10.000 mennesker – en fjerdedel af alle beboere, skoler og institutioner – med at forvandle affaldet til nye ressourcer.
Ideen er, at man selv skal sortere sit affald, så det kan genbruges mest muligt. Men det svære er at få ideen til at virke i praksis.
Det lykkedes for græsrødderne på Nørrebro, i samarbejde med kommunen og Renholdningsselskabet R98 – med støtte fra det nu nedlagte bydelsråd, kommunens byøkologiske fond, Den Grønne Fond og Den Grønne Jobpulje.
»Vi har halveret renovationsafgiften til R98 og brugt pengene til at ansætte grønne gårdmænd i stedet. Det er meget nødvendigt, at de hjælper og vejleder beboerne og sikrer, at tingene bliver rigtigt sorteret, indtil det efter et halvt års tid kører næsten uden fejl,« siger projektleder Erik Jørgensen på Københavns Miljø- og Energikontor.
Et tons blandet affald koster 550 kr. at komme af med. Et tons sorteret affald, f.eks. glas, papir, pap, metal, plast osv. indbringer i stedet 3-500 kr.
»Men det vigtigste er, at vi får has på den farlige del af affaldet, og at der ender med at blive ressourcer nok til alle,« siger Erik Jørgensen.
Projektet har også oprettet et netværk af ligesindede over hele landet. Og i denne måned åbnes en hjemmeside, hvor alle landets kommuner kan se, hvordan man gør.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her