Læsetid: 1 min.

Det halve kan vel være nok

Den bistand, der er øremærket til miljø, skæres ned til under halvdelen
30. januar 2002

Regeringen vil skære 578 millioner af miljøbistanden. Derved falder den fra 1.022,8 til 444,5 millioner.
For eftertiden bliver der ikke givet miljøbistand til Swaziland, Leshoto, Malawi, Zambia, Laos eller regionalt til det sydlige Asien.
Det begrundes med at disse lande har ondt i demokratiet og menneskerettighederne, for Zambias vedkommende dog kun med politisk usikkerhed og mangel på ressourcer hos landets myndigheder.
I Vietnam skæres miljøbistanden ned fra 140 til 50 millioner, i Cambodia fra 67 til 40. Begge dele begrundes med, at landene ikke kan absorbere mere(!)
I Tanzania skæres miljøbistanden fra 120 til 68,5 millioner uden anden grund end at indsatsen skal ‘konsolideres’.
Sydafrika og Botswana får skåret hver tredje krone fordi der »er behov for at koncentrere indsatsen.«
I Malaysia skæres miljøbistanden ned fra 80 til 55 millioner fordi landet ikke er fattigt nok. I Namibia henviser man til politiske problemer med menneskerettighederne. Bistand til det internationale arbejde med miljøkonventioner mv. skæres ned med 40 millioner.

Verdens øjne
»Miljøbistanden til udviklingslandene er et direkte resultat af de løfter, Danmark sammen med de andre rige lande gav ved FN’s topmøde om miljø og udvikling i 1992,« påpeger 16 miljø- og udviklingsorganisationer i en fælles udtalelse. De undlader behændigt at nævne, at det var Per Stig Møller, der gav dem.
»Det er helt uforståeligt, at regeringen foreslår en så voldsom beskæring af miljøbistanden til ulande netop nu, hvor Danmark skal lede EU’s delegation til FN-Topmødet om bæredygtig udvikling i Johannesburg. Verdens øjne vil hvile på Danmark under topmødet... Danmark vil blive set som et land, der ikke holdt fast, da det kom til stykket,« siger gruppen, der blandt andet omfatter Mellemfolkeligt Samvirke, Ibis, FN-Forbundet og Verdensnaturfonden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her