Læsetid: 3 min.

Hundehoveder og menneskeædere

Peter Masons bog ’The Lives of Images’ viser paradoksale sammenstød mellem den selvbestaltede ’Civilisation’ og billederne af de andre
11. januar 2002

(2. sektion)

Etnografi
Det er lidt svindelagtigt, at Peter Masons nye bog om billedernes vandringer på forsiden har de to grønlændere Po’oq og Qiper’roq. Det er morsomt at se et maleri fra Nationalmuseet som appetitvækker i en vigtig udenlandsk udgivelse, men forfatteren beskæftiger sig kun i en fodnote med disse to interessante figurer, selvom deres skæbner er beslægtede med mange af de ’indfødtes’, Mason beretter om.
I en tid, hvor Vesterlandet igen definerer sig selv som ’Civilisationen’ er det nyttigt at fjerne kikkerten fra det blinde øje og se skarpt på fortidens synder. Det lykkes Peter Mason at komme længere end den retoriske anger, der hærger mea culpa-undskyldelseskulturen i disse år. Hans nøgterne referater af, hvilke ydmygelser de kidnappede beboere fra Ildlandet måtte finde sig i, når de blev udstillet i de europæiske zoologiske haver, bliver derved så meget mere tankevækkende.
Hele denne mennesketrafik fra Nord og Syd og Øst til Europa, som begyndte, da Columbus indfangede de første ’vilde’ og Magellan, Frobisher og Cook fulgte efter, er et af de mest skamfulde eksempler på den kristne verdens foragt for de fremmede. Også i Københavns zoo udstillede man omkring år 1900 grønlændere, japanere og andre folk, man bekvemt kunne kategorisere som ikke-tilhørende ’Civilisationen’.

Identitetsrov
Det var Carl Hagenbeck Jr. i Hamburg, der i større stil iscenesatte fremvisningen af ikke-europæerne, men også pariserne strømmede til, da man abede efter med en udstilling af grønlændere, og på et enkelt år i 1870’erne kom der 985.000 besøgende til udstillingen af ’lapper’ og gauchoer fra Argentina.
Peter Mason fortæller detaljeret den sørgelige historie om en lille gruppe mænd, kvinder og børn fra Ildlandet, der blev kidnappet og sendt på en europæisk turné. Som de fleste af de fremmede, der blev taget om bord på de kristnes skibe overlevede de kun i kort tid konfrontationen med europæernes sygdomme. Særlig barsk er oplysningen, at nogle stykker af dem led af syfilis, da de døde – påført dem af opsynsfolkene i de zoologiske haver, må man formode.
Kender man beretningerne om den grænseløse sorg, der greb de tilfangetagne grønlændere, der skulle vises for de danske konger i 1600-tallet, er det gribende at studere fotografierne af de trøstesløst melankolske ’vilde’ i Peter Masons bog. Adskillige af de folkeslag, der i lænker eller på anden måde ydmygede kunne beskues for penge (som naturligvis ikke gik i deres ikke-eksisterende lommer) er i dag uddøde. Og med dem sprog, tankeverdener, færdigheder, sange som ville have beriget verden i dag.

Kunstnernes billeder
Bogens egentlige emne er de metamorfoser, billeder kan gennemgå, når de bruges til forskellige formål uden grænsedragninger mellem stor kunst og mindre lødig kunst.
Det er interessant at følge de vandringer, fremstillingerne af de ikke-europæiske mennesker og dyr foretager, og det er morsomt, at forfatteren er velbekendt med også de danske samlinger. Han nævner også den brug, nutidens kunstnere gør af tidligere tiders billeder, som chilenske adaptioner af fotografierne af folkene fra Ildlandet og finske Jorma Puranens omkring ti år gamle Imaginary Homecomings. Her har billedkunstneren i Paris affotograferet billeder af samer, optaget i 1844 og anbragt de dengang fotograferede ’lapper’ i den natur, de levede i. En procedure, der minder om Pia Arkes gensyn med den grønlandske fortid.
Grønland spøger flere steder i periferien af Peter Masons bog, således i en akvarel af en eskimo, udstillet i London i 1578 fra et hollandsk manuskript, der kan tænkes at være den tidligste europæiske fremstilling af en grønlænder. En dybdegående fremstilling af billeder af inuit kan vel præsteres i et dansk-grønlandsk samarbejde.

*Peter Mason: The Lives of Images. Udkommet i serien: Picturing History. 176 s., 25 engelske pund. Reaktion Books

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu