Læsetid: 3 min.

Hygge-radio på P3

Nok er man på fornavn, men det skal ligesom køre i overfladen. Man skal ikke forveksle det med noget, der betyder noget
25. januar 2002

(2. sektion)

Radio
»Strax« tirsdag morgen handlede om penge, og hvordan de gør os lykkelige. Hvis de altså overhovedet gør os lykkelige. Nu er Strax jo ikke noget decideret debatprogram, der er mindst lige så meget musik som tale. Ikke nogen gæster i studiet, men lyttere, der ringer ind. Temaet blev fremlagt noget så skødesløst: Hvem ville ikke gerne være rig, tage på weekendture til Caribien, leve af trøfler og omgive sig med letpåklædte damer?
Joh, de af os damer, der ikke er lesbiske, ville nok omgive os med noget andet. Og personligt kunne jeg ikke drømme om at tage en weekendtur til Caribien, slet ikke med fly. Nok er jeg ikke et af de mest miljøbevidste mennesker i dette land, men når det kommer til fly, ved jeg da, at det ikke ligefrem er vitaminpiller, de spytter ud.
Den første, der ringede ind, identificerede penge med frihed, han vil gerne have penge nok til indskuddet i en forretning, penge for ham var det samme som muligheder, men det gad studieværten ikke høre om. Ikke noget med realiteter her, hellere en bizar fantasi om, at hvis 10 millioner landede i ens pung i morgen, så ville alt være anderledes. Så ville man kunne undslippe alle de grundlæggende menneskelige vilkår og leve i en luftboble resten af sit liv.

Den pæne vej
Som om det skulle være lykken. Den næste lytter var, fik man at vide, rig, og han sagde selvfølgelig straks, at det afgørende ikke var penge, men at være tilfreds med det, man lavede. At der så kom nogle penge ud i den anden ene, var bare godt. Dermed var emnet nærmest udtømt. Eller skal vi sige, at vi havde været den pæne vej rundt om det. Penge er et problem, hvis man ikke har nogen, og når man så har skaffet sig nogle, kan man begynde at fokusere på det, der gør en rigtig glad. Men mon ikke de fleste har et forhold til penge, der er mere kompliceret end som så. Spørgsmålet er jo, nøjagtigt hvilke punkter i vores psyke penge forbinder sig til: Hvad vi bruger dem til at undgå, hvad vi bruger dem til at udtrykke.
Den næste lytter havde mistet sin arbejdsevne og levede nu af erstatningen. Det var ikke noget, han havde det godt med, for uanset erstatningens størrelse, uanset at han aldrig skulle bekymre sig om at tjene til dagen og vejen mere, så gav de penge en grim smag i munden. Han ville hellere have nogle, han selv havde tjent. Så der findes altså både gode og dårlige penge, værdige og uværdige penge, kunne man forstå. Man havde det, ligesom når Bertel Haarder taler om udlændinge, man savnede en helt grundlæggende skelnen: Penge for hvem og hvornår og i hvilken sammenhæng.
Men nu er Strax jo ikke et program, der samler op på noget som helst. Ej heller et program, der forsøger at trænge særligt langt ind i et tema. Man skal kunne høre det, mens man kører bil, skifter blé, maler stuen eller er hos frisøren. Det er den slags radio, der kører i baggrunden.
Hvis man virkelig giver sig til at lytte, bliver man skuffet. Det ville være som at give sig til at læse op af sin dagbog, når frisøren spørger, hvordan man har det. Det er jo ikke meningen. Man skal hygge-hygge, snakke-snakke, og nok er man på fornavn, men det skal ligesom køre i overfladen. Man skal ikke forveksle det med noget, der betyder noget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her