Læsetid: 3 min.

Jack is back

Der er saft og kraft i de rå billeder i Hughes-brødrenes ’From Hell’, men finishen mangler
11. januar 2002

(2. sektion)

Ny film
Stanken fra de døde, rådnende kroppe, der ligger på de bloddækkede operationsborde i lighuset, nærmest oser fra lærredet i Hughes-brødrenes From Hell. I det hele taget lykkes det overmåde flot de to instruktører at bringe det på overfladen tilknappede, men underneden depraverede victorianske London til live.
Kameraet bevæger sig rundt i tågede opiumshuler, støjende beverdinger, uhumske logier og skumle smøger, hvor beskidte ludere opvarter deres ikke mindre beskidte kunder.
Whitechapel anno 1888 er ikke et rart sted at opholde sig. Det er hér, fine gentlemen drager til for at give sig opiumen i vold – ’jagte dragen’, som man kalder det – eller for at finde sig en af de ulyksagelige kvinder – for ludere findes naturligvis ikke! – der sælger sig selv og håbet om en fremtid for et par småmønter.
1888 er også året, hvor en håndfuld mord på prostituerede i Whitechapel, og et brev ledsaget af en halv nyre og med afsenderadressen From Hell, bringer London og den ganske britiske nation på panikkens rand.
Jack the Ripper kalder han sig, morderen, der på bestialsk vis, men med et vist kendskab til kirurgi, dræber og lemlæster, før han forsvinder lige så pludseligt, som han er dukket op.
Jack the Rippers rigtige identitet har man aldrig fundet ud af, og det vrimler med bøger, film og teorier om, hvem han var, og hvorfor han dræbte.

Teorierne
En af teorierne går på, at han var et medlem af den kongelige familie, og den teori har tegneserieforfatteren Alan Moore taget udgangspunkt i i sin og Eddie Campbells fremragende grafiske novelle From Hell, som nu er blevet til en visuelt stilfuld, men alligevel lidt vaklende film af de sorte instruktørbrødre Allen og Albert Hughes.
Med cockney-accent spiller Johnny Depp endnu en af de skæve roller, han excellerer i, som den opiumsafhængige kriminalinspektør Abberline, der bruger sine synske evner til at opklare sager, andre ikke kan få hul på. Den nøgterne sergent Godley (solide Robbie Coltrane) er
Abberlines jordforbindelse, som tager sig af det grove arbejde, hvilket der er god brug for, da Abberline får ansvaret for Jack the Ripper-sagen.
Kongelige, frimurere, alfonser, smågangstere og efterretningstjenesten har alle deres roller i et yderst speget spil, hvor det bl.a. afsløres, at dronningens syfilisramte barnebarn, prins Albert, har giftet sig og fået barn med en prostitueret, som tilmed er katolik.
Pigen og barnet forsvinder, og en efter en bliver hendes veninder dræbt af den kappeklædte Jack the Ripper.
Abberline aner snart en sammenhæng mellem prins Albert og de blodige mord, men den magtfulde, veluddannede elite og Abberlines overordnede, der er ligeglad med et par ligegyldige luderes død, forsøger at forhindre ham i at finde ud af, hvem der står bag de grumme mord.

Ikke tilfredsstillende
Visuelt er From Hell en stærk film, der effektivt spænder lyd og billeder op, så man forventningsfuld sidder og venter på, at et eller andet vil ske. Der er saft og kraft og kødelighed i de rå billeder fra Londons gader, og Hughes-brødrene – der er kendt for deres stærke ghetto-skildringer fra nutidens USA – har en tydelig forståelse for fattigdommen, fornedrelsen og volden som livsvilkår på samfundets bund.
Men i modsætning til tegneserien – der har adskillige hundrede sider til sin rådighed til at skabe stemning, spænding og portrættere en række mennesker og en æra af klassedeling, forstillelse og hykleri – kan filmen ikke finde ud af, hvad den helst vil være: Højdramatisk krimidrama eller troværdig tidsskildring. Derfor er From Hell lidt af begge dele, men mangler den finish, som ville have gjort den til en fuldt tilfredsstillende oplevelse.

*From Hell. Instruktion: Hughes-brødrene. Manuskript: Terry Hayes og Rafael Yglesias. Amerikansk (Palads, Empire og CinemaxX i København)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu