Læsetid: 2 min.

Kirurger under kniven

En femtedel af de danske lyrikudgivelser risikerer at forsvinde, hvis udviklingsfond nedlægges
10. januar 2002

Hvis Kulturministeriets Udviklingsfond falder for kulturminister Brian Mikkelsens sparekniv, får det alvorlige konsekvenser for forlaget og tidsskriftet Øverste Kirurgiske, der står for mere end hver femte danske lyrikudgivelse.
Halvdelen af forlagets indtægter er nemlig støttekroner fra Udviklingsfonden, og en nedlæggelse af fonden betyder, at Øverste Kirurgiske må nedsætte sine 10-15 årlige udgivelser af lyriksamlinger til blot en enkelt eller to – eller i værste fald helt stoppe sine udgivelser, vurderer forlaget.
Og meget tyder på, at Udviklingsfonden er med på regeringens liste over omkring 70 råd, nævn og puljer, der skal spares væk.
De etablerede forlag beklager konsekvenserne for Øverste Kirurgiske.
»Det er meget beklageligt for Øverste Kirurgiske og for forlagsbranchen som helhed,« siger Torben Madsen, chef på Samlerens Forlag til Information.
»Øverste Kirurgiske er et af de vigtigste vækststeder for den danske lyrik, så jeg synes ærlig talt, at der burde være penge til at støtte dem. Forlaget kører jo med frivillig arbejdskraft, så de penge, man giver til dem, går jo direkte til litteraturen. Og de kigger udelukkende på talentet, når de udgiver bøger, mens vi andre etablerede forlag er nødt til at være langt mere markedsbevidste. Det er vigtigt, at der findes nogle, der ikke skeler til markedet,« siger Torben Madsen.
Også forlagsmastodonten Gyldendal beklager: »Øverste Kirurgiske har præsteret mange spændende og igangsættende ting. Det vil betyde, at en vigtig del af underskoven i dansk lyrik forsvinder – i hvert fald i første omgang. Man kan så håbe på, at den vil få mulighed for at gro op nogle andre steder senere hen,« siger Johannes Riis, litterær direktør hos Gyldendal.
Lyrikredaktør på Borgens Forlag, Marie Vinter, der var med til at starte Øverste Kirurgiske, synes det er »smadder ærgerligt«, hvis det må indstille sine udgivelser.
»Der skal selvfølgelig være et vækstlag, hvor forfatterne kan få lov at boltre og udvikle sig, inden de går videre til de etablerede forlag. Det er helt forkert på den måde at kvæle den kunstneriske grundforskning,« siger hun.
Øverste Kirurgiske er langt den største udgiver af debuterende lyrikere herhjemme. Forlaget udgiver desuden et tidsskrift af samme navn, der dog ikke umiddelbart vil blive berørt af nedskæringen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her