Læsetid: 2 min.

Klar, parat, apparat!

Spektakulær åbning af Den Sorte Diamants nye elektroniske koncertsal med opførelse af Fuzzys årskomposition Katalog
12. januar 2002

Ny musik
»Bøger i stabler. Bøger i dynger. Bøger der rabler...« Forfatteren Peter Laugesen står højt hævet over publikum og messer teksten til Fuzzys musik, der klinger gennem de splinternye højttalergrupper i Den Sorte Diamants glasoverdækkede atrium.
Vi er vidner til uropførelsen af Fuzzys værk Klar, parat, apparat for oplæser, kor og electronics gennem 12-kanals lydanlæg. Musik lyder fra alle sider, oppe nede, live og fra skjulte lydkilder, før blander sig med nu, tekstlige og musikalske brokker henviser til forskellige epoker i kulturhistorien, alt materiale er hentet i Det Kgl. Biblioteks samlinger.
Diamanten er gennemskåret af et 24 meter højt, glasoverdækket atrium, der som et skår åbner sig fra bygningens bagside i nord ud imod havnepromenaden imod syd og flankeres af bølgende balkoner over fire etager. Det er i dette rum, at Det Kgl. Bibliotek har skabt et unikt rum til opførelse af elektronisk og elektroakustisk musik. Brugen af ordet unik i denne sammenhæng er ikke tilfældig: Det er virkelig et enestående rum, der nu kan bruges til koncerter og performances. Det vil publikum allerede kunne opleve under den nært forestående Komponistbiennale, hvor Kenneth Knudsen får uropført sit værk Black Diamond gennem det nye udstyr.

Heldig akustik
Allerede under bygningen af Den Sorte Diamant overvejede de kommende beboere at udnytte Atrium-arealet eller Skåret, som det i daglig tale hedder, til musik. Men atriets usædvanlige konstruktion gjorde det umuligt at forhåndsberegne lydforholdene. Det fortalte Det Kgl. Biblioteks direktør, Erland Kolding Nielsen, under indvielsen af projektet Musik i Skåret torsdag aften.
De ambitiøse kulturformidlere, med førstebibliotekar Niels Krabbe i spidsen, troede på projektet, og målet var en årskomposition i Diamanten til afvikling på samme tid hver dag, uge ind, uge ud, hver dag året rundt. Ideen kan minde lidt om Lydåret, der er skabt af Gunner Møller Pedersen til Ny Carlsberg som musikalske matineer til Glyptotekets vinterhave. I mere end 20 år er Et lydår blevet spillet i Glyptoteket. Nu er et tilsvarende musikprojekt blevet etableret i Den Sorte Diamant, men med et langt mere avanceret udstyr, der venter på at blive udnyttet af kreative sjæle. Gennem en bevilling fra først og fremmest År 2000-fonden lykkedes det at omdanne Skåret til en elektroakustisk koncertsal med 12-kanals højttaleranlæg. Nu skal Fuzzys årsværk Katalog, der består af 52 miniaturer, klinge i Diamanten.

Distinkt og forståeligt
Efter uropførelsen af Klar, parat, apparat fik vi lov til at høre tre af værkerne fra Katalog, samtidig med at publikum kunne vandre rundt på etagerne og høre lyden fra vidt forskellige klangkilder. Akustikken er fremragende i dette atrium, musikken lyder tydeligt og differentieret fra næsten hvilket som helst sted i det store rum. Selv korstemmer, der plejer at mudre sammen til uforståeligt grød i store rum med lang efterklang, lød distinkte og forståelige.
Det Kgl. Bibliotek har med den nye attraktion skabt et nyt arbejdssted og -redskab til skabende kunstnere, og biblioteket har etableret en ny klingende platform til for den af publikum, der interesserer sig for musik frembragt gennem det elektroniske isenkram.
Det ville være småligt ikke at ønske biblioteket tillykke med musikken i Skåret. Det være hermed gjort.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her