Læsetid: 4 min.

En messe for musikken

Pladebranchens årlige handelsstande på Midem Messen i Cannes er under afvikling for 36. gang. Den danske musikbranche var med under sloganet Discover Denmark
24. januar 2002

Midem 2002
CANNES – Den lille kassedame i butikken vender og drejer mønten, henter en ny i skuffen og ser indgående på den før hun beslutter sig for, at det alligevel er den første mønt, avisens udsendte skal have tilbage. De småhandlende i Cannes har endnu ikke vænnet sig helt til euroen, et forhold der på en gang virker sympatisk og tilføjer et touch af menneskelighed i et område af verden, hvor penge ikke er noget, man taler om. Det er noget man har så rigelige mængder af, at problemet synes at være at komme af med dem.
Midt i denne rigdom, et stenkast fra vandkanten og med blære-lystyachter liggende i lange rækker, skyder Palais des Festivals op af sandet. Bygningen danner rammen om den verdenskendte Filmfestival og mange andre spektakulære evenementer, inklusive den endnu ikke helt så verdenskendte Midem Messe, som slutter når denne torsdag er omme.
Dette festivalpalæ er genuint grimt, udenpå og indeni, et faktum de mere end 10.000 midemianere synes at være bedøvende ligeglade med. Det handler ikke om æstetik, det handler om penge og forbindelser. Det er for de deltagende ikke et ferieophold i Cannes, det er benhårdt arbejde i en uge. Efter en lang dags opholdstilladelse i det, der mest af alt kan sammenlignes med et myretue-agtigt bygningsværk med mange gange og niveauer, hænger man ud i baren på Hotel Martinez, hvor nogle af de bedste aftaler indgås og derefter behørigt nedskylles i læskende drikke.

Pris til dansk musik
Går man rundt i de mange gange med stande i festivalpalæet, ser man nysgerrige besøgende, der leder efter nye partnere eller alliancer eller distributører eller kunder. Det hele afviklet i en professionel-venlig atmosfære gennem mennesker, som har svært ved at overleve i en ekstrem hård branche, der er truet af napsteri og pirateri med billig kopimedicin fra hjemmebrænderi til de hungrende masser, der vil have gratis underholdning. Antallet af standholdere er i denne situation for nedadgående på grund af de vigende markedsandele. Mange er bukket under siden sidste årsmøde i Cannes. Cd’en er på vej ud, DVD’en synes at være en mulig mellemstation på vej til det gennemførte web-køb og -handel, hvor alt hentes online ned til de tusind små hjem.
Billedet af de endnu ikke sorgramte på Titanic minder lidt om stemningen på husbådspalæet i Cannes: De fleste i pladebranchen går rundt og fester og forsøger at lade som om at isbjerget slet ikke har ramt båden, men det er sandsynligt, at udskilningsprocessen vil være endnu mere markant næste år, og kun de stærkeste vil overleve. I en sådan brydningstid vil kun de mest opfindsomme entreprenører overleve – de personer og virksomheder der er omstillingsparate og villige til bl.a. at satse på ny teknologi. Tankevækkende er det, at den overordentlig velopbyggede musikmyretue i pladebranchen, med hierarkier og magtkoncentrationer, er ramt af verdens mest demokratiske system: Internettet. Det kalder på gennemtænkning og redefinering af selve formidlingen af musik.
Et af højdepunkterne under Midem 2002 – set med danske øjne – var Cannes
Classical Awards, med tildelingen af en pris til komponisten Poul Ruders for operaen Tjenerindens fortælling. Cannes Classical Awards ledes af amerikaneren David Hurwitz fra det netbaserede musikmagasin www.classics today.com. Han styrede med robust, amerikansk charme seancen, der, præget af en uhøjtidelig højtidelighed, mest af alt antog karakter af en festlig begravelse. Danmarks Radios Underholdningsorkester med hele pivtøjet og nodekasse var fløjet til Cannes med det formål at festliggøre prisoverrækkelsen. Desforuden H.K.H. Prinsen som deltagende beskytter for hele det danske arrangement. En knippelgod aften for dansk musik.

Klassisk ambition
Opmærksomheden omkring det danske kulturfremstød i Cannes var mærkbar, men dog intet at regne i forhold til den amerikanske sangsild Britney Spears, der holdt pressemøde for sin nye film Cross Roads samt en ny plade med en stille ballade, der ikke var ueffen. De skal glæde Dem til at høre den. Under foregivelse af at avisens udsendte var toppopreporter, lykkedes det skribenten at komme ind blandt de 200 særligt udvalgte journalister til pressemødet med Britney.
Fra første række, ca. en meter fra idolet, kunne det helt klart afgøres, at den 20-årige pige med 45 mio. solgte cd’er bag sig er både sød og pæn. Dertil en saliggørende hang til naturlig rødmen og mild blufærdighed. At kunne bevare dette i dén geschæft er sørme beundringsværdigt. Britney sagde at hun godt kunne lide klassisk musik, herunder specielt opera, men Deres udsendte medarbejder opgav dog alligevel på forhånd at arbejde for at opnå et solointerview.
Britney Spears var en blandt mange internationale stjerner, der indtog Midem i Cannes. Hun er nævnt her for at antyde, at Danmark og dansk musikeksport – med al respekt i øvrigt – er et lilleputforetagende.
Det er stadig popmusikken som fylder på Midem, men den klassiske musik begynder at blande sig i lydbilledet. Ambitionen er at den klassiske musik skal bringe mere indhold til Midems dominerende popscene. Den udvikling kan man kun hilse velkommen, fordi det genererer mere bevågenhed om hele Midem som organisation. Den klassiske danske musiks tilstedeværelse i år fik f.eks. de danske medier op af hullerne med formidling af projektet i et uhørt omfang både i radio, tv og aviser. Prinse effekten, Eksportrådspengene til aktiviteter, samarbejdet internt i musiklivet har været et ekstra krydderi på den gode historie om Danmark i Frankrig. At musiklivet for en gangs skyld kunne finde fælles fodslag internt i et ambitiøst kultureksportfremstød, kan ikke overvurderes i den nuværende politiske situation, hvor der ikke skal mange ydre anledninger til at lukke eller sammenlægge institutioner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her