Læsetid: 2 min.

Nordsøen strutter af energi – og CO2

I nærheden af Shetlandsøerne har et canadisk selskab gjort det største oliefund siden 1988
18. januar 2002

Efter to år med stærkt faldende produktion fra de britiske oliefelter i Nordsøen kunne den britiske energiminister, Brian Wilson i går glæde sig over fundet af et nyt, stort oliefelt.
Efter en ny prøveboring vurderer selskabet PanCanadian Energy, at der kan udvindes mere end 400 millioner tønder olie fra Buzzard-feltet, 100 km. nordøst for Aberdeen.
Forventningerne er skrevet op fra 200-300 millioner tønder i sommer. I alt regner man med, at der er 800 millioner tønder olie i feltet, hvoraf altså halvdelen kan udnyttes.

Toppen er nået
Op gennem den sidste del af 90’erne steg den britiske olieproduktion fra 121 til 128 millioner ton, men faldt så i år 2000 til 117 millioner og yderligere 15 procent til omkring 100 millioner ton sidste år.
»Det nye fund, som er det største siden 1988, viser, at der stadig er store gevinster at hente. Det er derfor, vi arbejder så hårdt for at få givet licenserne til de rigtige operatører,« siger den britiske energiminister, Brian Wilson.
Efter yderligere prøveboringer håber PanCanadian at få udvindingen i gang i år 2004.
Værdien af aktierne i det lokale selskab Edinburgh Oil & Gas er mere en fordoblet på grund af det nye fund. Selskabet ejer fem procent af aktierne.

Kun lokal betydning
»Fundet har ingen betydning for vores forventninger til det fund, vi har gjort i den færøske undergrund,« siger Lars Beksgaard, DONG.
»Det er helt adskilte og geologisk forskellige områder.«
»I forhold til den danske del af Nordsøen er det et stort felt,« siger underdirektør Anders Vürtzen, Maersk Olie og Gas.
»Og det kommer på et tidspunkt, hvor briterne ellers har set toppen af deres felter. Det ser ud til, at olien er fundet i lag, man ikke før har interesseret sig særlig meget for.«
I den danske del af Nordsøen har man at gøre med sandsten, der er mindre porøs. Derfor bliver den danske olieproduktion især forøget i kraft af nye metoder, som gør det muligt at indvinde en større del af olien.
»Hvis det har betydning for olieselskabernes interesse i den danske del af Nordsøen, så er den nok mest af psykologisk art,« siger kontorchef Søren Enevoldsen i Energistyrelsen.

Hold op i tide
Miljøorganisationen Greenpeace er ikke begejstret.
»I verden er der allerede påvist reserver af olie, gas og kul, som er fire gange større end det, vi kan tillade os at brænde af, hvis vi ikke vil ødelægge klodens klima,« siger Tarjei Haaland.
Det er ganske vist lidt bedre for klimaet at bruge naturgas og olie end at bruge kul. Men det er der jo ikke nogen sikkerhed for, at man gør, påpeger han.
»I stedet for at investere så mange penge i at søge efter nye oliefelter, burde man bruge pengene på at udvikle vindmøller til havs og de andre teknologier der er brug for i fremtidens energisystemer,« siger Tarjei Haaland.
EU har et problem med voksende afhængighed af importeret olie og naturgas fra Rusland og Nordafrika. Men det problem bør først og fremmest løses ved at spare på energien, bruge den mere effektivt og udvikle de vedvarende energikilder, skriver EU-kommissionen i sin grønbog om fremtidens energiforsyning.
Ved en høring på Christiansborg i sidste uge sagde den nye minister for området, Økonomi- og Erhvervsminister Bendt Bendtsen, at han er enig med Kommissionen på det område.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her