Læsetid: 2 min.

Opposition klager over Vesselbo til Folketingets formand

Miljøministeren vil ikke diskutere, hvad miljøinstitut skal lave, siger det grønne mindretal
23. januar 2002

Den forhenværende formand for Folketingets Miljøudvalg, SF’eren Jørn Jespersen, er ikke kun vred på sin efterfølger, Eyvind Vesselbo. Han er rasende over hans behandling af sagen om det såkaldte Lomborg-institut. I går blev sagen lukket med en usædvanlig skarp betænkning fra udvalgets mindretal.
Socialdemokraten Pernille Blach Hansen er lige så vred.
»Det er helt uhørt, at Miljøudvalgets formand i den grad obstruerer udvalgets arbejde... han opfører sig som regeringens forlængede arm,« skriver Socialdemokratiets Nyhedstjeneste i en pressemeddelelse.
Sammen med Keld Albrechtsen fra Enhedslisten og den radikale Christian Brix Møller har de klaget over behandlingen til Folketingets formand, Ivar Hansen.
Det er et angreb på selve ånden i det samarbejdende, samtalende folkestyre, at sagen hastes igennem uden svar – eller uden ordentlige svar – på mindretallets spørgsmål, mener de.
»Jeg har ikke fået svar på et eneste relevant spørgsmål i hele den her sag. Hverken under Folketingsdebatten, gennem de skriftlige spørgsmål eller under samrådet i dag,« siger Jørn Jespersen.
»Miljøministerens ubehag ved eksperter er gået så vidt, at han ikke engang bryder sig om argumenter. Han føler bare det er vigtigt at få et institut, men han ved ikke, hvad det skal lave.«
»Det her er indførelsen af George Orwell’s double-
speak,« fortsætter han. »Når regeringen siger ’mest miljø for pengene’, betyder det ’så få penge til miljøet som muligt’. Når den siger rådgivning, betyder det forskning og når den siger forskning, betyder det rådgivning. De aner simpelthen ikke, hvad det er for et institut, de etablerer. Det ene øjeblik får man at vide, at det skal være en meget grundig forskningsinstitution, som Eyvind Vesselbo sagde under Folketingsdebatten. Og i dag får man at vide af miljøministeren under samrådet, at det ikke er en forskningsinstitution.«
»Der foreligger ikke noget kommissorium, og man kan ikke sende noget i høring, som man ikke ved, hvad er, siger de. Og det, det skal blive til, får de selv lov at bestemme.«
Eyvind Vesselbo lukkede for spørgsmål gennem udvalget i fredags. Han ser med sindsro frem til at forklare sagens forløb for Folketingets præsidium, siger han til Ritzau. Da oppositionspartierne ikke kunne få en høring af landets forskningsinstitutioner, sendte de dem selv et brev og spurgte om deres mening. Eyvind Vesselbo vil ikke vente på svarene.
»Det er en privat høring, de har lavet. Vi er ikke blevet spurgt, om vi vil være med. Jeg læste i Information, at de ville foranstalte en privat høring,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her