Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

30. januar 2002


Terrorkrig udvides til Filippinerne
*USA vil åbne en ny front i krigen mod terrorisme, når amerikanske soldater i morgen sammen med filippinske styrker ventes at indlede et fælles angreb mod den muslimske oprørsgruppe Abu Sayyaf i det sydlige Filippinerne. Aktionen ventes at blive en af de største amerikanske aktioner, siden USA indledte kampen mod Osama bin Ladens terrornetværk al-Qaeda og det tidligere afghanske Taleban-styre.
Og på samme måde som i Afghanistan kan de amerikanske soldater komme i direkte kamp med Abu Sayyaf-oprørerne, der beskyldes for at have forbindelse til al-Qaeda netværket. Det hedder sig, at de amerikanske styrker skal træne den filippinske hær i bekæmpelsen af terrorismen. Men reelt kommer træningen til at foregå på slagmarken – nemlig på en række små øer i det sydlige Filippinerne, som kontrolleres af Abu Sayyaf.

Tusinder savnes efter Lagos-ulykke
*Nigerias Røde Kors meddelte i går, at tusinder af børn fortsat savnes efter søndagens eksplosioner på en militærkaserne og våbenlager midt i landets største by, Lagos. Samtidig fortsætter dødstallet med at stige og har nu nået over 600 ifølge myndighederne. En national sørgeperiode startede i går, samtidig med at Røde Kors lavede to opsamlingslejre, hvor ofre kan få mad og vand og måske finde deres pårørende.
Ulykken skete i den tætbefolkede Ikeja-bydel sent søndag, da et inferno af raketter og granater begyndte at flyve ud fra kasernen.

Regeringen frier til DF og flytter 7 mia.
*Regeringen frier til Dansk Folkeparti med sit forslag til årets finanslov. Det lod både finansminister Thor Pedersen (V) og Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, skinne igennem, da finansloven blev præsenteret i går.
Forslaget flytter rundt på syv mia. kr. – eller 1,75 procent – af statens samlede udgifter, som er på 416 mia. kr. En række offentlige tilskud – til blandt andet byfornyelse – fjernes eller reduceres, hvilket giver 2,2 mia. kr., mens der spares 1,5 mia. kr. på aktiveringen af de arbejdsløse. Danmarks internationale bistand beskæres med yderligere 1,9 mia. kr. Milliarder, som skal bruges på at opfylde valgløfterne om blandt andet at tilføre sygehusene 1,5 mia. kr., en halv mia. til de ældre og en anden halv mia. til erhvervslivet.

Råd og nævn nedlagt uden diskussion
*Miljøminister Hans Chr. Schmidt (V) har ikke diskuteret nedlæggelserne af flere råd og nævn inden for hans miljøområde med de berørte folk.
I et svar til Enhedslistens Pernille Rosenkrantz-Theil gennemgår miljøministeren i alt 17 forskellige råd, nævn og udvalg, som nedlægges i forbindelse med regeringens sanering. I samtlige 17 tilfælde oplyser Hans Chr. Schmidt, at »jeg kan oplyse, at jeg ikke har drøftet nedlæggelsen med udvalget«.
I et enkelt tilfælde – nemlig ved nedlæggelsen af Vandfonden – oplyser Venstre-ministeren dog, at han telefonisk har kontaktet formanden for at takke hende personligt for det udførte arbejde.

Slut med servicejob pr. 1. marts
*Fra den 1. marts i år er det slut med tilskud til at oprette offentlige servicejob til langtidsledige over 48 år. Staten ventes at spare 70 mio. kr. i år og 120 mio. kr. i 2005. Det fremgår af et lovforslag, som beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremsatte i går.
Forsøget med servicejob skulle være slut til nytår. Regeringen lukker nu ordningen, som fra 2000 blev aftalt mellem SR-regeringen og venstrefløjen. Ordningen skulle skaffe 10.000 job, men havde ved nytår 2001 kun skabt godt en tredjedel – 3.528 servicejob.
Regeringen anslår, at halvdelen af langtidsledige får rigtige job i stedet for servicejob. Resten ventes enten at blive arbejdsløse eller aktiveres.

Tæt på våbenhvile i Sri Lanka
*En egentlig våbenhvile uden tidsbegrænsning mellem oprørsbevægelsen De Tamilske Tigre og regeringen i Sri Lanka er rykket nærmere og bliver sandsynligvis indgået mellem de to parter kort ind i februar. Det oplyste De Tamilske Tigre på gruppens hjemmeside i går.
Sri Lanka har i over tyve år været præget af en blodig konflikt mellem De Tamilske Tigre, der ønsker selvstændig for den nordlige del af landet og landets regering. Ca. 64.000 har mistet livet siden 1983. De to parter har begge erklæret ensidig våbenhvile, mens den norske regering i form af viceudenrigsminister Vidar Helgesen forsøger at få parterne til at gå ind i direkte fredsforhandlinger.

Rekordhøj arbejdsløshed i Japan
*Nye fyringsrunder og et faldende privatforbrug sætter triste spor i Japans kriseramte økonomi med en rekordhøj arbejdsløshed i december på 5,6 procent. Det fremgik i går af oplysninger fra landets regering, som giver ringe håb om, at den østasiatiske gigant i en overskuelig fremtid kan komme ud af en mere end ti år lang økonomisk nedtur.
For 2001 var den gennemsnitlige arbejdsløshed i Japan i gennemsnit på fem procent – den højeste ledighed siden Anden Verdenskrig. Antallet af arbejdsløse steg med 200.000 i forhold til året før til 3,4 mio. Det er tredje år i træk, at den japanske arbejdsløshed ligger over den dystre grænse på tre mio.

500.000 protesterer i Madagaskar
*En halv million tilhængere af oppositionen protesterede i går i Madagaskar og øgede dermed presset på regeringen for at acceptere oppositionslederen Marc Ravalomananas sejr ved et nyligt valg.
På andendagen af en lammende generalstrejke forlangte demonstranterne ligelig adgang til medierne for Ravalomanana, og de omringede det statslige tv’s hovedkvarter, som måtte indstille udsendelserne.
Demonstranterne erklærer, at Ravalomanana klart vandt præsidentvalget den 16. december sidste år i øriget, som ligger ud for det sydlige Afrikas østkyst.

Otte ministre udskiftet i Sydkorea
*Sydkoreas præsident, Kim Dae-Jung, udskiftede i går otte ministre i sin regering. Det er tredje gang inden for et år, at præsidenten forsøger at afbøde voksende kritik af regeringsførelsen ved at omdanne regeringen.
Udskiftet blev genforeningsministeren, undervisningsministeren, justitsministeren, handelsministeren, arbejdsministeren, sundheds- og velfærdsministeren, videnskabs- og teknologiministeren samt ministeren med ansvar for planlægning og budget.
Også seks af præsidentens i alt ni personlige rådgivere blev udskiftet, hvilket bl.a. indebærer, at Park Sun-Sook bliver den første kvinde på posten som præsidentens øverste talsmand.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her