Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

17. januar 2002


Kampen mod terror bruges til overgreb
*En af verdens førende internationale menneskerettighedsorganisationer sagde i går, at lande ofte bruger den USA-ledede kamp mod terror som en undskyldning for at afskaffe borgerrettighederne. Det gælder såvel i Saudi-Arabien og Egypten som i Usbekistan, Rusland og selv i Europa.
Nye restriktioner, regler og de militærtribunaler, der foreslåes oprettet til at tage sig af formodede terrorister i USA, kan føre til, at det bliver meget svært for USA at kritisere menneskerettighedssituationen i andre lande, hedder det i årsrapporten fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, der blev offentliggjort i går.

Stort flertal for stramninger
*Et stort flertal på to ud af tre danskerne mener, at der er behov for stramninger på indvandrer- og flygtningeområdet. Ifølge en opinionsundersøgelse foretaget af Catinét Research mener 63 procent af de spurgte, at der bør komme flere stramninger, mens 29 procent ikke ser noget behov. Undersøgelsen er lavet i januar og er baseret på interview af 1.219 danskere.
Opinionsundersøgelsen viser samtidig, at hovedparten af dem, der ønsker stramninger, også er dem, der har den mindste grad af personlig kontakt til indvandrere og flygtninge.

Christophersen i EU-konvent
*Den tidligere EU-kommissær Henning Christophersen (V) bliver regeringens repræsentant i det kommende EU-konvent, som skal forberede en traktatændring. Det oplyste statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i går.
Folketinget har endnu ikke udpeget de to andre danske medlemmer af EU-konventet. Statsministeren oplyser, at han fortsat anbefaler det borgerlige valgforbund bestående af Venstre, de konservative, Dansk Folkeparti og Kristeligt Folkeparti at udpege et folketingsmedlem fra et parti, som er EU-skeptikere. Det er hidtil ikke lykkedes.

Krigsherrer truer overgangsregering
*En række gammelkendte krigsherrer er ved at vende tilbage til deres hjemegne i det krigshærgede Afghanistan. Det truer den internationalt anerkendte overgangsregering i hovedstaden Kabul, der har vanskeligt ved at stabilisere og genopbygge landet. Det skrev den amerikanske avis Wall Street Journal i går.
Krigsherrerne, hvoraf adskillige har fået stor hjælp fra USA både i form af penge og våben, nægter at anerkende regeringen i Kabul under præsident Hamid Karzai og dens beføjelser. Krigsherrerne nægter også at aflevere deres våben, og de trodser amerikanerne, siger vestlige diplomater. Resultatet er, skriver Wall Street Journal, at Hamid Karzais regering ikke er i stand til at sikre lov og orden eller indlede en genopbygning af Afghanistan.

Nedgravet metro kan kvæle projektet
*Hvis kommunalpolitikerne i København og på Amager holder fast på, at metroens tredje etape langs Amager Strandvej skal graves ned, bliver projektet næppe gennemført. Henning Christophersen, der er formand for Ørestadsselskabets bestyrelse, slog i går fast, at en nedgravet metro til tre milliarder kroner ikke vil være rentabel.
Københavns Amt har sat 1.050 millioner kroner som maksimum for 3. etape, men pengene rækker kun til en metro over jorden. En sådan vil ifølge Europaudvalgets formand, Claus Larsen-Jensen, (S), som er valgt på Amager, belaste lokalbefolkningen voldsomt med støj fra 612 tog i døgnet i op til 6-7 meters højde. Han vil nu forsøge at samle en række Amager-
politikere om et krav for at få metroen gravet ned.

Hver 8. watt laves af vindmøller
*Med en produktion på 4.300 millioner kWh dækkede Danmarks godt 6.000 vindmøller i 2001, hvad der svarer til elforbruget i en million husstande og sparede miljøet for 3,7 millioner tons forurening, skriver månedsmagasinet Naturlig Energi. Det svarer til 12,3 procent af det danske elforbrug.
Sidegevinsten har været sparet udledning af 6.450 tons svovldioxid, 6.000 tons kvælstofilter, 3,4 mill. tons kuldioxid og 223.000 tons slagger og flyveaske.
Kritisk el-overløb, dvs. elproduktion, som det ikke er muligt at komme af med enten ved forbrug eller på en markedsmæssig fornuftig måde, er derimod ikke forekommet i 2001, oplyser afdelingsingeniør Per Sørensen, Eltra, til bladet. El-overløbet har været meget omtalt, ikke mindst i den politiske debat om vindmøller, som er blevet beskyldt for at levere strøm, som der i mange tilfælde ikke er brug for, eller som elværkerne ligefrem må betale for at komme af med. Men problemet var altså kun teoretisk i det forløbne år.

Strejkeleder anholdt af nigeriansk politi
*Nigeriansk politi arresterede i går flere af landets fagforeningsledere og skød med tåregas mod en demonstration, som var en del af en generalstrejke. Politiet arresterede Adam Ashiomhole, der er leder for Nigerias Arbejderkongres (NLC) og flere af hans medhjælpere, efter at de havde igangsat en landsdækkende generalstrejke for at få sænket priser på brændstof.

Zimbabwe trues med sanktioner
*Præsident Robert Mugabe og hans regering i Zimbabwe kom i går under fornyet pres, da Storbritannien og USA skarpt kritiserede en række kontroversielle love, som har det mål at stække oppositionen og lukke munden på kritiske medier samt sikre den aldrende præsidents greb om magten ved præsidentvalget 9.-10. marts.
Samtidig følger den britiske regering op på USA’s trusler om målrettede sanktioner mod Mugabe og hans ministre. Den britiske viceudenrigsminister, Valerie Amos, sagde i går, at regeringen i London overvejer både at indefryse zimbabwiske konti og indføre rejseforbud mod landet. Også USA truer med sanktioner som straf for det »forfald og kaos«, som præsident Robert Mugabe og hans regering har kastet det afrikanske land ud i.

Belgien på vej med ny luftdåb
*Belgien håber at få national æresoprejsning, når et nyt belgisk luftfartsselskab efter planen genopstår om kort tid på resterne af det tradtionsrige, men krakkede selskab Sabena. Efter at det tirsdag lykkedes at overtale Sabenas kreditorer til at opgive tilgodehavender på sammenlagt 110 millioner euro (820 mio. kr.), ser vejen nu ud til at være banet for, at en gruppe investorer med den belgiske regerings velsignelse kan sikre, at Sabena lever videre i beskåret skikkelse i datterselskabet DAT.
Investorerne har lovet at skyde ca. 200 millioner euro i DAT, så selskabet kan stå på egne ben, når nødkreditten på 125 millioner euro fra den belgiske stat om kort tid er brugt.

Palæstinensisk splittelse efter anholdelse
*Israel har ingen planer om at løsne grebet om palæstinenserlederen Yasser Arafat til trods for, at Det Palæstinensiske Selvstyre sent tirsdag anholdt lederen af den palæstinensiske gruppe Folkefronten til Palæstinas Befrielse (PFLP), der i oktober sidste år dræbte den daværende israelske turistminister Rehavam Zeevi, skriver Ritzaus Bureau.
Israelernes krav for at slippe Arafat, der reelt bliver holdt indespærret i sit hovedkvarter i Ramallah på Vestbredden, har ellers været arrestationen af Zeevis mordere. Men den israelske side kaldte i går anholdelsen af PFLP’s leder, Ahmed Saadat, for rent bluf til ære for det internationale samfund.
Samtidig skærpedes striden internt blandt palæstinenserne, da omkring 300 palæstinensere samledes ved Arafats hovedkvarter med kravet om, at Saadat omgående bliver løsladt. Også andre steder på Vestbredden og i Gaza blev der demonstreret i går.
PFLP erklærede, at anholdelsen er en farlig udvikling, som sætter selvstyret i direkte opposition til den palæstinensiske befolkning og de islamiske grupper.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her