Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

12. januar 2002


103 råd og nævn nedlægges
*Regeringens liste over råd, nævn, udvalg og centre, der skal nedlægges, omfatter i alt 103 institutioner. Dertil kommer 17 råd og nævn, hvor den statslige bevilling bortfalder, 62 skal have tilpasset bevillingen, 24 bliver sammenlagt, og yderligere 88 skal analyseres nærmere i den kommende tid.
Det oplyste finansminister Thor Pedersen (V) og økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) i går på et pressemøde i statsministeriet.

Indien erklærer sig klar til krig
*Indien er klar til krig mod Pakistan og sågar et pakistansk atomangreb. Det sagde Indiens hærchef i går samtidig med, at Pakistans præsident, Pervez Musharraf, lagde sidste hånd på en tale til nationen, han vil holde lørdag. I talen ventes præsidenten at bebude restriktioner mod militante muslimske grupper med base i Pakistan for tage brodden af krisen mellem de to lande, som er den alvorligste i 30 år. Indiens hærchef, general S. Padmanabhan, advarede Pakistan om maksimal indisk gengældelse, hvis Indien bliver angrebet med atomvåben. Samtidig sagde generalen, at den spændte situation mellem de to lande let kan føre til en krig, hvor parterne ikke bruger atomvåben mod hinanden.

Argentinere står i kø for at udvandre
*Argentinere, der er pessimistiske med hensyn til fremtidsudsigterne efter voldelige optøjer og en devaluering af valutaen, som yderligere forværrede den økonomiske krise, har stillet sig i kø ved udenlandske ambassader for at få visum til at udvandre til en ny tilværelse i et andet land. Hundreder af argentinske statsborgere samles foran især den italienske og den spanske ambassade. Buenos Aires af sikkerhedsmæssige hensyn.
Voksne og unge med tomme blikke kommer typisk med udtalelser om, at »Argentina har ingen fremtid« efter næsten fire år med økonomisk tilbageslag og en arbejdsløshed, som blot er vokset yderligere.

Beskæftigelsesudspil får ros og ris
*Banen er kridtet op til et slag om reformer på arbejdsmarkedet. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) mødtes i går med arbejdsmarkedets parter, kommunerne og amterne for at indlede diskussionen om, hvordan man får 120.000 ud på arbejdsmarkedet. Dansk Arbejdsgiverforening roste ministerens initiativer, mens LO er bekymret for regeringens midler til at få flere i arbejde.
De mange nye på arbejdsmarkedet skal findes blandt indvandrerne, de ældre, som skal blive længere på arbejdsmarkedet, og de unge, der skal blive hurtigere færdig med at læse. Løsningen er henlagt til et internt ministerudvalg, der består af beskæftigelses-, integrations-, erhvervs-, og undervisningsministeren. Beskæftigelsesministeriet kalkulerer med, at 60.000 flere indvandrere kan komme i arbejde. Det skal ske ved at skære i kontanthjælpen til indvandrerne de første syv år, de er i Danmark.

Kritisk russisk tv-station lukkes
*Den ansete russiske tv-station Tv-6 tabte i går en vigtig retssag og ventes nu at måtte stoppe sine udsendelser, oplyste en talskvinde for en domstol i Moskva.
TV-6 er den eneste landsdækkende tv-station, som ikke er kontrolleret af magthaverne i Kreml. Retten stadfæstede en tidligere dom, der indebærer, at stationen skal lukke, hvis den ikke overholder en række økonomisk forpligtigelser. TV-6 ejes af den kontroversielle finansmand Boris Beresovskij, der fra at være en af præsident Vladimir Putins varmeste støtter er blevet en af de hårdeste kritikere.
Beresovskij lever i eksil i London for at undgå en række retssager om ulovlige økonomiske transaktioner og svindel. Selv siger Beresovskij, at retssagen mod TV-6 er et forsøg på at lukke munden på regeringskritiske medier.

Hård amerikansk kritik af Rusland
*Efter en pause siden terrorangrebet på USA den 11. september sidste år begynder amerikanerne igen at kritisere Rusland for krigen i den kaukasiske udbryderregion Tjetjenien. Rusland forsømmer muligheder for fredsforhandlinger, hedder det sig.
»De seneste oplysninger om russiske aktioner i Tjetjenien tyder på fortsatte brud på menneskerettighederne og brug af overvældende styrke mod civile mål,« sagde det amerikanske udenrigsministeriums talsmand, Richard Boucher, sent torsdag dansk tid. Boucher gik skarpt i rette med de russiske myndigheders afvisning af et forhandlingstilbud fra de tjetjenske oprørere, og han beskyldte den russiske krigsførelse for at sætte gang i muslimsk terrorisme.

Sahlins fremtid uvis efter ny pengesjusk
*Den svenske socialdemokratiske toppolitiker Mona Sahlins politisk fremtid var i går uvis, efter at hun på ny har rod i sin privatøkonomi på grund af ubetalte regninger. Indtil videre fortsætter hun som viceerhvervsminister, men politiske iagttagere i Stockholm vurderer, at det sidste punktum i den seneste Sahlin-sag langt fra er sat.
Den seneste sag kom frem midt på ugen, da det blev kendt, at Mona Sahlin ikke har betalt et mindre antal regninger, som nu er overleveret til en pantefoged. Desuden, hvad der anses for værre i Sverige, har Mona Sahlin ikke betalt vægtafgift på sin bil og ikke fået den synet, hvilket skal ske en gang om året.

Zimbabwe tillader valgobservatører
*Zimbabwes regering opgav i går sin modstand mod at lade observatører fra EU overvære landets forestående præsidentvalg i marts måned. Det sagde en talsmand for en gruppe af fattige lande i Afrika, Caraibien og Stillehavsområdet, der deltog i et maratonmøde i Bruxelles mellem EU-landene og Zimbabwes udenrigsminister, Stan Mudenge.
Anført af EU-formandslandet Spanien truede EU-landene med at gribe til sanktioner mod Zimbabwe, hvis landets præsident, Robert Mugabe, ikke følger Europas krav om at indføre demokratiske reformer, stop for ulovlige jordbesættelser og ikke mindst giver fri adgang for EU-observatører under præsidentvalget . Ifølge talsmanden gav Mudenge under mødet udtryk for, at Zimbabwes regering vil tillade, at EU-observatører er til stede under valget.

48 danske soldater til Afghanistan
*Folketinget vedtog i går at sende et hold danske soldater til Afghanistan. Den danske styrke vil bestå af 48 ingeniørsoldater med ekspertise i minerydning og desuden en række soldater, der skal støtte minerydderne i deres arbejde. De første soldater sendes af sted i næste uge og skal være væk i op til seks måneder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her