Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

7. januar 2002


Indiens og Pakistans ledere talte sammen
*Ved afslutningen af det to dage lange topmøde i den sydasiatiske samarbejdsorganisation, SAARC, talte Indiens premierminister, Atal Behari Vajpayee, søndag i 10-15 minutter med sin pakistanske modstander, præsident Pervez Musharraf.
Desuden gav de hinanden hånden to gange under topmødet, men det er usandsynligt, at håndtrykkene er nok til at forhindre yderligere sammenstød langs den indisk-pakistanske grænse. Senere søndag bekræftede det indiske militær, at det samme dag havde skudt mod et ubemandet pakistansk spionfly, da det fløj ind i indisk luftrum.
Ifølge talsmanden for det indiske militær var det uvist, om flyet var styrtet ned, som den indiske tv-station Aaj Tak tidligere havde oplyst. Ifølge tv-stationen satte beskydningen gang i omfattende skudvekslinger mellem indisk og pakistansk artilleri langs Kontrollinien. Det var Sri Lankas præsident, Chandrika Kumaratunga, som tog initiativ til mødet mellem Musharraf og Vajpayee, da de tre personer ved en tilfældighed blev ladt alene tilbage i et lokale.
»For sjov sagde jeg, at det her er det rette tidspunkt for et bilateralt topmøde. Og så begyndte de at tale,« sagde hun.

Argentinsk devaluering på vej
*Argentinas Senat stod sent søndag til at godkende den lovgivning, som de næste to år giver præsident Eduardo Duhalde særlige beføjelser til at sløjfe den argentinske møntfod, pesoens, bånd til den amerikanske dollar.
Tidligere på dagen havde det argentinske parlaments anden gren, Deputeretkammeret, godkendt beføjelserne. Dermed gøres på dramatisk vis op med Argentinas årelange fastkurspolitik, og nedgangen i borgernes købekraft risikerer at skabe ny uro i gaderne. Af den grund får præsidenten også nye beføjelser til at lempe devalueringens konsekvenser.

Øget frygt for Italiens EU-politik
*Italiens udenrigsminister, Renato Ruggiero, trådte sent lørdag tilbage, og det har øget nervøsiteten for, at ministerpræsident Silvio Berlusconis centrum-højreregering i stigende grad vil føre en mere skeptisk europa-politik.
Den partiløse Ruggieros tilbagetræden kommer efter et ugelangt skænderi – primært ført i de store italienske aviser – mellem udenrigsministeren og tre andre fremtrædende medlemmer af Berlusconis regering om deres holdning til euro-projektet.

38 tjetjenere anholdt nær Argun
*Russiske styrker har anholdt 38 tjetjenere ved den østlige by Argun, oplyste en kilde i det russiske militær søndag. De anholdte mistænkes for at støtte oprørerne, og blandt dem er en 15-årig dreng, som angiveligt er blevet trænet i en lejr under ledelse af den jordansk-fødte hærfører Khattab.
I Argun mener russerne, at fem oprørsledere gemmer sig, og byen har været afspærret siden fredag. Jagten på lederne er kulminationen på en ugelang operation i den nærliggende Kurchaloy-region, hvor russiske militærkilder hævder, at op mod 100 oprørssoldater har mistet livet.

Sharon tordner mod Arafat
*Palæstinensernes leder, Yasser Arafat, spiller en stor rolle i international terrorisme, og Det Palæstinensiske Selvstyre er »fuldstændigt oversvømmet med terror.«
Det konstaterede den israelske premierminister, Ariel Sharon, på et pressemøde ved Det Røde Hav søndag. Han talte ved det beslaglagte skib ’Karine A’, hvor israelsk militær torsdag fandt 50 tons fortrinsvis iranske våben.

Clinton missede bin Laden tre gange
*Tre gange afslog den tidligere amerikanske præsident, Bill Clinton, udenlandske regeringers tilbud om at anholde og udlevere den siden så berygtede Osama bin Laden til USA, skrev avisen Sunday Times i går. Avisen citerer en kilde i Washington for, at Clinton efterfølgende har anset sit første afslag som »sin største fejl« som præsident.
Ifølge Sunday Times ville Sudan i 1996 udlevere bin Laden hemmeligt til USA, men en tidligere ansat ved Det Hvide Hus sagde til avisen, at der dengang ikke var nok beviser mod bin Laden.
»Han kunne ikke anklages, så det ville have været formålsløst at få ham i amerikansk varetægt,« siger kilden.

Kvinde dræbt i KFOR-soldats hjem
*En KFOR-soldat i Kosovo er anholdt, efter at en 23-årig albansk kvinde blev skudt i hans lejlighed. Kvinden døde senere af sine kvæstelser, oplyste en talsmand for politiet. Soldaten selv blev også såret, men politiet mener, at han vil komme sig.
Hverken kvindens eller soldatens identitet er offentliggjort, men ifølge politiet var de to alene i lejligheden lørdag, da kvinden blev skudt. Lejligheden ligger i byen Pec cirka 85 kilometer fra provinshovedstaden Pristina.

Ungdomsuddan-nelse forsvares
*Den Fri Ungdomsuddannelse er et nødvendigt alternativ til de traditionelle ungdomsuddannelser som gymnasiet, handelsskole eller teknisk skole. Der er en restgruppe tilbage af alle ungdomsårgange, som ikke passer ind i en af de eksisterende institutioner, mener forstander for Egå Ungdoms-Højskole Louis Mogensen.
Regeringen vil ifølge Jyllands-Postens oplysninger spare næsten en milliard kroner i Undervisningsministeriet, og i de besparelser indgår en afskaffelse af Den Fri Ungdomsuddannelse. Det vil få uheldige konsekvenser for de omkring 3200 unge under 25 år, der går den alternative uddannelsesvej, påpeger højskoleforstanderen.

Lejeboliger skal liberaliseres
*De Radikale vil liberalisere lejen i private udlejningsboliger i den gamle boligmasse. Det er uholdbart, at velstillede lejere kan bo i en 300 kvm stor lejlighed i København til 7000 kr. om måneden, mens beboerne i naboejendommen må betale et millionbeløb for en ejerlejlighed.
Det siger den radikale leder, Marianne Jelved, til Ritzau. Hun præsenterede søndag tanken for den konservative økonomi- og erhvervs-minister Bendt Bendtsen, ved et debatmøde på Hotel Nyborg Strand sammen med SF’s formand Holger. K. Nielsen.
Huslejen er allerede liberaliseret i lejligheder, som ejeren renoverer gennemgribende for 170.000 kr. Så kan ejeren kræve en markedsorienteret husleje, når lejligheden udlejes igen. 6000 lejligheder er under ordningen. Desuden er huslejen fri for lejligheder, som er opført efter 1991.
Til gegæld ligger ligger huslejen for lavt i den gamle del af den private boligmasse.

En mio. flygtninge retur til Afghanistan
*Op mod en million afghanske flygtninge ventes at vende tilbage til deres hjemland i løbet af det næste år. Det sagde FN’s flygtningehøjkommissær Maki Shinohara, søndag. Titusinder afghanske flygtninge er allerede vendt tilbage fra Afghanistans nabolande siden taliban-styret blev fjernet. De fleste er vendt tilbage fra Pakistan og Iran. I alt opholder der sig mellem fire og fem millioner afghanske flygtninge i de to nabolande, anslår UNHCR, FN’s flygtningehøjkommissariat.
FN er imidlertid bekymret for, hvilken indflydelse etableringen af store flygtningelejre vil få i de områder af Afghanistan, hvor lejrene placeres. FN frygter, at lokale indbyggere i nærheden af lejrene vil søge tilflugt i flygtningelejrene og dermed optage plads fra de titusinder af flytninger, som i den kommende tid vender tilbage.
Artikel på forsiden

Privatfly mod højhus i Florida
*Et lille privatfly tørnede lørdag aften, dansk tid, mod den 28 etager høje Bank of America-bygning i Tampa i Florida. Flyets pilot var en 15-årig skoleelev, der var alene i flyet. Han blev dræbt ved sammenstødet med skyskraberen, men ingen andre mennesker kom til skade.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu