Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

5. januar 2002


Våbenladning fundet af israelere
*Situationen i Mellemøsten er atter blevet spændt, efter at den israelske flåde beslaglagde torsdag 50 ton våben om bord på et skib i Det Røde Hav. Ifølge israelske oplysninger var en officer fra Det Palæstinensiske Selvstyre kaptajn på fartøjet.
Beskeden om våbenskibet kom samtidig med, at den amerikanske mægler, general Anthony Zinni mødtes med palæstinenserleder Yasser Arafat i Ramallah på Vestbredden.
Selv om Den Palæstinensiske Myndighed fredag afviste, at den skulle have noget at gøre med en betydelig våbenladning, som Israel har beslaglagt fra skibet, så kaster affæren lange skygger over Zinnis vanskelige fredsmission i området.

Diplomatisk føler fra Pakistan
*Pakistan udsendte i går diplomatiske følere, der måske kan bane vejen for forhandlinger under topmødet i den sydasiatiske samarbejdsorganisation SAARC. Mødet, der finder sted i Nepal, blev i går udskudt en dag, fordi Pakistans præsident, Pervez Musharraf, blev forsinket på grund af dårligt vejr. Musharraf sagde ved sin forsinkede ankomst til Kathmandu, at »hvis der er vilje fra begge side, så kan der forhandles. Det kan ikke være en ensidig affære«. På den militære front er klimaet mellem Indien og Pakistan fortsat optrappet. Natten til i går var der igen rapporter om morter-skudvekslinger fra det omstridte Kashmir-område.

Udlændingeudspil snart klart
*Regeringen vil fremlægge sit udspil til en ny udlændingelov inden månedens udgang. Integrationsminister Bertel Haarder (V) ønsker ikke at kommentere en artikel i Ekstra Bladet, hvor avisen skriver, at hans første oplæg til en strammet udlændingelov blev kasseret.
»Historien har ikke noget på sig, og derfor ønsker jeg ikke at kommentere den,« siger Bertel Haarder.
Regeringskilder oplyser over for Ekstra Bladet, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) på et regeringsmøde få dage før jul direkte kasserede et oplæg, som Bertel Haarder præsenterede for regeringen, fordi stramningerne var for bløde. Samtidig er Bertel Haarder ifølge Ekstra Bladet kommet under en slags ’overopsyn’ af beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).

USA forlænger terrorberedskab
*Den amerikanske regering ønsker, at befolkningen fortsat er årvågen i forhold til eventuelle terrortrusler, og har derfor forlænget det forhøjede beredskab frem til den 11. marts. Forlængelsen fremgår af en besked fra FBI, det amerikanske forbundspoliti, der er blevet sendt til 18.000 politistationer landet over, og som blev offentligt kendt i går. Dermed vil beredskabet have været i kraft i præcis et halvt år, siden det blev indført efter terrorangrebet i New York og Washington den 11. september sidste år.

Tysker afløser måske Hækkerup
*Hans Hækkerup, tidligere FN-administrator i Kosovo, afløses måske af en tysk diplomat. Det skrev Reuters i går med flere unavngivne vestlige diplomater som kilder. Michael Steiner, der indtil november i fjor var udenrigspolitisk rådgiver for Tysklands forbundskansler, Gerhard Schröder, bliver i diplomatiske kredse nævnt som en mulig kandidat til posten.
»Jeg tror, der er en god chance for, at der kommer en tysk kandidat,« siger en diplomat i Kosovos hovedby, Pristina. En anden føjer til, at den tyske regering siden Hækkerups pludselig afgang har presset på for, at en tysker overtager den vigtige post.

Argentinas regering fremlægger plan
*Argentinske embedsmænd fremlagde i går dele af en økonomisk kriseplan, der har som mål at redde Latinamerikas tredje største økonomi. Hovedpunkterne blev senere bekræftet af Argetinas præsident, Eduardo Duhalde, i en tale til ledende forretningsfolk. Den endelig plan ventes offentliggjort lørdag.
Vigtigste punkt i planen er en devaluering af den argentinske valuta, pesoen. Pesoens fremtidige kurs skal fastsættes af valutamarkedet, men regeringen i Buenos Aires vil fastsætte en anden kurs ved såkaldte strategiske pengetransaktioner og ved import af vigtige udenlandske produkter. Økonomer siger, at det var uklart, hvordan dette dobbelte vekselkurssystem kommer til at fungere. Mange frygter, at der åbnes mulighed for både svindel, korruption og stigende inflation. Den argentinske regering vil gennemføre en kraftig beskæring af de offentlige budgetter for at bremse statens udgifter. Desuden overvejer regeringen at indføre et prisloft på dagligvarer og tjenesteydelser for at mindske inflationstendenser.

Amerikansk soldat dræbt i Afghanistan
*En amerikansk kommandosoldat blev i går dræbt under skudvekslinger i det østlige Afghanistan, oplyste en embedsmand i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon. Der er tale om den første amerikanske soldat, der er blevet dræbt i kamp, siden USA indledte sit militære angreb mod Afghanistan i kampen med den internationale terrorisme. Flere andre amerikanske soldater er blevet dræbt i Afghanistan, blandt andet som følge af bombardementer af amerikanske fly. Men indtil i går var ingen amerikansk soldat dræbt i forbindelse med fjendtlig beskydning. Antallet af afghanere, der er blevet dræbt, siden 7. oktober er ukendt. Artikel forsiden

Amerikanere ignorerer euroen
*I USA er introduktionen af de kontante euroer stort set blevet ignoreret i medierne. Her fokuseres på krigen mod terror, og kun blandt specialister såsom finansfolk på Wall Street har der været stor interesse.
»Hele kampen mod terror overskygger alt, og dertil kommer, at amerikanske medier har skåret ned i dækningen af udlandet og dermed også Europa,« siger Carl Pedersen, lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet. Nogle europæere ser euroen som en konkurrent til dollaren, men den holdning mærkes ikke i USA. Her afhænger mediernes nyheder af, om en given udvikling har direkte indflydelse på almindelige amerikaneres liv.

Minister vil se på naturbeskyttelse
*Miljøminister Hans Chr. Schmidt (V) vil have ryddet op i og forenklet de mange regler, der gælder for naturbeskyttelsen i Vadehavet. Restriktioner, der først og fremmest lægger en række begrænsninger på lokalbefolkningens færden i det følsomme naturområde. Danmarks Naturfredningsforening er også positiv over for planerne, menen foreningen advarer mod at overlade beskyttelsen til de lokale og deres behov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her