Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

3. januar 2002


Juridisk kaos venter regeringen
*Der venter regeringen et vanskeligt, men nødvendigt stykke lovarbejde, hvis den gennemfører sit lovforslag, der tvinger de almene boligselskaber til at sælge boliger til de lejere, som måtte ønske at købe. Det siger lektor i boligøkonomi ved Handelshøjskolen i København, Jens Lunde.
»Der er en lang række problemer forbundet med et salg. For hvem ejer den almene sektor. Hvem skal have en eventuel fortjeneste ved et salg, og hvad skal prisen være,« siger Jens Lunde.
Jens Lunde forventer også, at de ældste og dårligste boliger vil være umulige at sælge.
»En sådan politik vil cementere den ghettodannelse, som man allerede har i den almene boligmasse. Man kan kun sælge de velfungerende og velbeliggende lejligheder. De lejligheder, som er ældre og har en lav husleje og som lejerne har størst fordel af at købe. De øvrige kan ikke sælges,« siger han. Artikel side 3

Ny præsident trods påstand om svindel
*Zambia tog i går regeringspartiets kandidat Levy Mwanawasa i ed som landets præsident, mens spændingerne steg, og stærkt bevæbnet uropoliti blev sat ind for at holde oppositionelle demonstrationer nede.
Den politiske uro kommer efter et præsident- og parlamentsvalg sidste torsdag, som blandt andet EU-observatører siger var skæmmet af »åbenlyse uregelmæssigheder«.
Få timer inden edsaflæggelsen havde en zambisk højesteretsdommer afvist en anmodning fra oppositionen om at udsætte indsættelsen af Mwanawasa, til der var gennemført en omtælling af stemmerne.
Zambias 10 oppositionspartier har anklaget den regerende Bevægelse for Flerpartidemokrati (MMD) for valgsvindel, men både MMD og Zambias valgkommission har afvist beskyldningerne.

Euroen stod distancen
*Europæernes appetit efter nye eurosedler og -mønter var glubende stor, da borgerne i de 12 eurolande i går for alvor tog deres nye fælles valuta i brug.
Butikkerne slog dørene op på årets første hverdag, og mange steder kom de handlende hurtigt i bekneb for mønter og små sedler i euro, så de måtte betale kunderne tilbage i den »gamle« valuta.
Alligevel kunne EU’s økonomikommissær, Pedro Solbes, i går ved middagstid konstatere, at verdenshistoriens største pengeombytning forløber efter planen, og at alt tyder på, at euroen kun vil være få dage om at fortrænge de nationale valuter i Euroland.
»Jeg håber, at det vil være muligt at handle fuldt og helt i euro ved ugens udgang,« sagde Pedro Solbes.

2001: Trange kår i Rusland
*År 2001 var et dårligt år for menneskerettighederne i Rusland. I hvert fald skete der ingen forbedringer i løbet af i fjor. Det fastslår den russiske ombudsmand, Oleg Mironov.
»I dette land føler borgerne sig fuldstændigt hjælpeløse, hvis politiet, anklager og retsvæsnet indleder en sag mod dem. Dommerne er ofte manipuleret af politiet,« skriver Oleg Mironov i en oversigt over 2001, som blev offentliggjort i går i Moskva.
Politiet overtræder gang på gang selv de mest elementære menneskrettigheder, hedder det i rapporten. Han peger også på den stadig tiltagende nød og fattigdom.
Oleg Mironov kritiserer også myndighedernes udbredte praksis med om vinteren at standse forsyningen af el og varme i regioner, hvor de selvsamme myndigheder ikke økonomisk understøtter producenterne af el og varme.

Tamilske oprørere ønsker norsk hjælp
*Oprørsgruppen De Tamilske Tigre (LTTE) i Sri Lanka har bedt Norge om at genoptage fredsarbejdet i landet.
LTTE-lederen Velupillai Prabhakaran sendte i går et brev til Norges statsminister, Kjell Magne Bondevik, hvori han anmoder Norge om at genoptage sin rolle som arrangør af nye fredsforhandlinger i Sri Lanka.
Allerede fredag mødes en norsk delegation med statssekretær Vidar Helgesen fra det norske udenrigsministerium med LTTE’s chefforhandler Anton Balasingham.
Sri Lankas premierminister, Ranil Wickremesinghe, har sendt et brev. Han ønsker også en genoptaglse det norske fredsinitiativ i den lille øststat.

Mandela nedtoner sin støtte til USA
*Sydafrikas Nelson Mandela sagde i går, at han ikke længere kan give sin fulde støtte til USA’s bombninger af Afghanistan. I november gav Mandela ellers sin »uforbeholdne støtte« til den amerikanske præsident, George W. Bush, i forbindelse med den amerikansk-ledede krig i Afghanistan. »Efterfølgende samtaler med familie, venner og rådgivere har overbevist os om, at vore synspunkter muligvis er ensidige og overdrevne. Det er blevet påpeget, at en sådan uforbeholden støtte til krigen i Afghanistan giver det indtryk, at vi er ufølsomme og ligegyldige over for de lidelser, der påføres det afghanske folk og land,« hedder det i en erklæring udsendt af den tidligere sydafrikanske præsident.

Skib i havsnød ud for Grækenland
*Græske redningshelikoptere evakuerede i går kvinder og børn fra et mindre tyrkisk skib ud for Kreta. Skibet havde 257 passagerer, hvoraf de fleste menes at være illegale indvandrere fra asiatiske og afrikanske lande. Det tyrkiske skib kom tirsdag i vanskeligheder i hårdt vejr i nærheden af Kreta og udsendte nødsignaler. Skibet tog vand ind og havde problemer med motoren. Ifølge de græske myndigheder blev i alt 38 kvinder og børn evakueret fra skibet, der i går var på vej til den græske ø i Middelhavet.

Terroranklaget: Ikke skyldig
*Under et retsmøde i Alexandria i den amerikanske delstat Virginia erklærede franskmanden Zacarias Moussaoui sig i går i princippet ikke skyldig i anklager om at have stået i ledtog med de personer, der stod bag og gennemførte terrorangrebene på USA 11. september.
Den 33-årige franskmand med marokkanske rødder er den første person, der stilles for retten i USA anklaget for at have forbindelse med terroranslagene mod New York og Washington, der kostede over 3.000 mennesker livet.

Israel foretager dobbeltanholdelse
*Israelsk politi anholdt i går den palæstinensiske menneskerettighedsaktivist Mustafa Barghouthi og løsladt igen – to gange. Første gang blev Barghouti anholdt under et forsøg på at besøge Østjerusalem uden tilladelse. Anden gang var ved al-Ram vejspærringen. Det er anden gang inden for en måned, at israelsk politi har tilbageholdt en fremtrædende palæstinenser offentligt i det arabiske Østjerusalem, som, Israel siger, er en del af dets hovedstad.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her