Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

26. januar 2002


Prøveaffyring markant indisk signal
*Indien gennemførte fredag morgen dansk tid en prøveaffyring af den såkaldte Agni-raket, som er i stand til at medføre atomsprænghoveder. Prøveaffyringen sker midt i den aktuelle spændte situation i forhold til nabolandet Pakistan og sender et markant signal både til den øvrige verden og Indiens egen befolkning om landets militære muligheder.
Prøveaffyringen blev gennemført med kort varsel og kan medføre, at Pakistan svarer igen med en lignende test, selv om flere militæranalytikere vurderer, at dagens testaffyring mere er vendt mod Kina end mod Pakistan.

Voldtægt som våben i Tjetjenien
*I det krigshærgede Tjetjenien fortsætter de endeløse række af lidelser. I russernes jagt på tjetjenske oprørere er voldtægt blivet et stadig mere almindeligt ’våben’.
Det er et alt andet end lyst billede, der tegnes af menneskeretsorganisationen Amnesty International i den rapport, som blev offentliggjort fredag. I november i fjor blev der indsamlet vidneudsagn fra flygtningelejren ved den tjetjenske grænse. I den forbindelse blev der afsløret et nyt ’mønster’ for overgreb: voldtægter af gravide kvinder. »Voldtægterne bruges ikke kun som et våben i krigen. Anholdte kvinder udsættes også for denne form for tortur af myndighedernes tjenestemænd,« skriver Amnesty i sin rapport til FN-komiteen CEDAW, som arbejder imod verdensomspændende diskriminering af kvinder.

Medicinudgifter kan øge skatten
*Udgifterne til medicin synes utæmmelige, og Amtsrådsforeningen anslår, at de alene sidste år voksede med 650 mio. kr. til 4,6 mia. kr.
Det er næsten 350 mio. kr. mere end beregnet, og Amtsrådsforeningens formand, Kresten Philipsen (V), forudsiger, at det vil betyde skattestigninger, hvis ikke regeringen er klar til at betale merudgiften.
»Amternes medicinudgifter er vokset med mere end det dobbelte i forhold til det, vi havde forudsat. Og den udvikling vil med sikkerhed fortsætte. Enten må amterne bide i det sure æble og hæve skatterne, eller også må regeringen leve op til sin garanti og kompensere amterne for den uforudsete ekstraregning,« siger Kresten Philipsen.

Jordansk diplomatbil bombet i Athen
*En hjemmelavet bombe eksploderede natten til fredag i en diplomatbil fra den jordanske ambassade i Athen, oplyser politikilder.
Eksplosionen skete klokken 04.00 lokal tid (kl. 03.00 dansk tid). Ingen har hidtil taget ansvar for angrebet, der fuldstændig ødelagde bilen.

Indvandrerpolitikere vil presse regeringen
*Indvandrerpolitikere fra hele landet går nu sammen på tværs af partier for at lægge pres på regeringen i forbindelse med stramningerne af udlændingelovgivningen. Lørdag mødes mere end 30 politikere fra hele landet på Københavns Rådhus for lægge sig fast på en taktik, der skal føre til en opblødningen af udlændingepolitikken.
En af initiativtagerne, medlem af Københavns Borgerrepræsentation, Hamid El Mousti (S), forventer, at indvandrerpolitikerne vil danne en tværpolitisk forening eller sammenslutning.
»Netop fordi alle deltagerne er folkevalgte politikere, fra byråd, amtsråd og Folketinget, vil de kunne tale med en vis vægt og gennemslagskraft,« siger El Mousti.

Mobiltelefonselskaber politianmeldt
*Konkurrencestyrelsen meldte fredag TDC og Sonofon til Bagmandspolitiet for at styre videresalgspriser på mobiltelefoner, oplyser både styrelsen og de to teleselskaber.
Anmeldelsen kommer, efter Konkurrencestyrelsen den 2. oktober sidste år gennemførte en razzia hos flere af de danske mobilselskaber.
»De to selskaber har i visse tilfælde håndhævet, at forhandlerne ikke måtte sælge mobiltelefoner med tilknyttet abonnement under en given pris. Det er en overtrædelse af konkurrenceloven,« skriver Konkurrencestyrelsen.
TDC har meddelt, at selskabet vil være indstillet på at acceptere en eventuel bøde og at der ikke har været tale om en overordnet politik fra selskabets side.
Hos konkurrenten Sonofon har man nu strammet op for at undgå lignende sager i fremtiden.

Euro igen under pres
*Efter i længere tid at have ligget stabilt på et lavt niveau faldt den fælleseuropæiske valuta, euroen, fredag til den laveste kurs over for den amerikanske dollar i et halvt år. Lidt over middag kostede en euro 0,8654 dollar, svarende til et fald i denne måned på 2,7 procent og en svækkelse siden januar 1999, hvor euroen blev elektronisk introduceret, på omkring 30 procent.
Det er primært en fornyet tro på et hurtigt opsving i USA-økonomien, som er baggrunden for den nye svækkelse af euroen og den modsvarende styrkelse af den amerikanske valuta.
Med til at svække euroen yderligere var den med spænding ventede offentliggørelse af inflationstal fra 12 større italienske byer, som gav det første fingerpeg om prisudviklingen efter årsskiftets fysiske introduktionen af euroen.
Priserne i de italienske byer viste for januar et stort set uændret stigningstakt på omkring 2,4 procent på årsbasis i forhold til måneden før, men ifølge analytikerne burde priserne snarere være faldet på baggrund af den svage udvikling i den europæiske økonomi.

Berlingske Tidende skal fyre 25 til 30
*Berlingske Tidende skal i nær fremtid reducere medarbejderstaben med 25 til 30 stillinger. Medarbejderreduktionen sker som led i den 80 mio. kroner store spareplan, som bl.a. betyder, at avisen skal være mindre. Direktør Anders Kronborg, Berlingske Tidende, bekræftede fredag over for P1-programmet »Mennesker og Medier«, at der er fratrædelser på vej.
»25-30 medarbejdere er ikke helt forkert gættet,« siger Kronborg, som understreger, at der dermed ikke er truffet beslutning om egentlige afskedigelser. Det var fredag ikke muligt, at få en kommentar fra den ansvarshavende chefredaktør Karsten Madsen.

Brixtofte skal bøde for milliontab
*Farum-borgmester Peter Brixtofte (V) risikerer at blive draget personligt til ansvar for milliontab, efter at staten har smækket pengekassen i for et byggeri af 59 ungdomsboliger, skriver Berlingske Tidende.
Mandag smækkede regeringen kassen i, fordi kommunen og boligselskabet Farumsødal brød udbudsreglerne ved at give byggeopgaven direkte til entreprenør Kay Wilhelsen. Den lovovertrædelse var så grov og bevidst, at Brixtofte kan have pådraget sig et personligt ansvar, mener Borgerlisten, der står bag forsøget på at gøre Brixtofte personligt ansvarlig for det økonomiske tab.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her