Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

24. januar 2002


Dansk talebankriger overført til Cuba
*Den terrormistænkte dansker, som er pågrebet i Afghanistan, er ifølge Ritzaus kilder nu overført til stærkt kritiserede Guantánamo-base på Cuba. Danskeren hedder ifølge dagbladet B.T. Hassan Maimouni, er fra København, har dansk mor og marokkansk far og har ifølge flere kilder haft sin gang i en moské i Heimdalsgade på Nørrebro i København.
Udenrigsminister Per Stig Møller sagde i går, at regeringen endnu ikke har taget stilling til, om Danmark vil kræve ham udleveret til retsforfølgelse fra USA, hvor han eventuelt risikerer dødsstraf.
USA’s militær har midlertidigt indstillet overførslen af fanger fra Afghanistan til den amerikanske Guantanamo-flådebase i Cuba, mens indkvarteringsforholdene bliver opgraderet, oplyste amerikanske militære embedsmænd i går.

Skepsis over for nyt miljøinstitut
*Flere fagfolk inden for miljøforskning er skeptiske over for regeringens planer for et såkaldt uafhængigt Institut for Miljøvurdering. De betvivler, at instituttet bliver uafhængigt af miljøminister Hans Chr. Schmidts (V) politiske holdninger.
Ifølge regeringen skal institututtet stå for miljøvurderinger uafhængigt af det Miljøministerium, som de borgerlige regeringspartier altid har kritiseret for at være for venstreorienteret. Oppositionen til venstre har kritiseret regeringen for at haste vedtagelsen af en 10 mio. kr. stor bevilling igennem folketingssalen uden en høringsrunde, som er sædvane. Og den mening deler flere miljøfagfolk, som ritzau har talt med.

Nej til lavere ydelse til flygtninge
*Danskerne vil ikke være med til at sætte flygtninge på en lavere ydelse end kontanthjælpen, Et flertal på 50 procent siger fra over for den lave ydelse, mens 41 procent går ind for den lavere ydelse, og ni procent ikke har taget stilling. Det viser en meningsmåling, som PLS Rambøll har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten.
Afvisningen skal ses i lyset af, at det er den eneste stramning i integrationsminister Bertel Haarders samlede udlændingepakke, som befolkningen vender sig imod. Alle andre forslag til stramninger i flygtningepolitik og familiesammenføringsregler får en bred folkelig støtte. Mindre end en tredjedel af befolkningen finder samlet set regeringens indgreb for stramt.

Statsrevisorer kritiserer Danida
*Statsrevisorerne erklærer det for »utilfredsstillende«, at Danida ikke har helt styr på at udføre de politisk vedtagne målsætninger for Danmarks bilaterale udviklingsbistand i virkeligheds verden. Hermed tilslutter de folketingsudpegede statsrevisorer sig kritik fra Rigsrevisionen, der efterlyser bedre styring af Danidas udviklingsbistand direkte til udviklingslandene.
Statsrevisorerne efterlyser, at udenrigsministeren »fastlægger konkrete og målbare resultatmål, som også giver sammenhæng i indsatsen på lande-, projekt- og programniveau«.
Venstres udviklingspolitiske ordfører, Pia Larsen, siger, at Rigsrevisionens og statsrevisorernes kritik understreger, »at der er et kontinuerligt behov for at gennemgå dansk udviklingsbistand«.

Manglende politi-støtte bliver stoppet
*Socialdemokratiet advarer VK-regeringen imod at stoppe Danmarks støtte til det palæstinensiske politi. Der er behov for, at udlandet hjælper med oprettelsen af et velfungerende politi i selvstyreområderne, mener partiets politiske ordfører, tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft, der nu er medlem af Udenrigspolitisk Nævn.
Ophøret med støtten bliver en konsekvens af en tekst om Mellemøsten, som står til at blive vedtaget af et borgerligt flertal i Folketinget i dag.
Men ifølge de palæstinensiske selvstyreområders repræsentation i Danmark er der ingen bistand at fjerne, fordi udbetalingen af penge har været stillet i bero i over et år under den seneste palæstinensiske opstand.

Italiensk højreradikal i EU-konvent
*Italiens premierminister, Silvio Berlusconi, lagde i går endnu en alen til sit ry som den nye, frække dreng i EU-klassen. Berlusconi meddelte, at han vil sende sin højre hånd, vicepremierminister Gianfranco Fini fra det tidligere nyfascistiske parti den Nationale Alliance, som den italienske regerings repræsentant i det særlige konvent, der skal forberede den næste EU-reform. Konventet, der får omkring 100 medlemmer, skal fra 1. marts udarbejde et oplæg, som de 15 EU-landes regeringer kan bygge på, når de i 2004 skal enes om, hvad reformen skal indebære.
Hermed cementerer Silvio Berlusconi sin regerings image som EU’s nye skeptiker, der fremover vil forfølge en nationalistisk linje over for EU.

Lønmodtagernes Garantifond er tom
*Efter et år med rekordagtige udbetalinger, hvor lønmodtagere i nødstedte virksomheder modtog i alt 289 mio. kr, er pengekassen i Lønmodtagernes Garantifond tom. Det får nu den arbejdsgiverfinansierede garantifond til at hæve bidraget med næsten 100 procent, skriver dagbladet Børsen. Fra i år skal en arbejdsgiver derfor betale 210 kr. pr. fuldtidsansat, mens han i 2001 kunne slippe med 110 kr. Sektionschef Jan Michael Lindgren, LG, oplyser, at fonden havde budgetteret med udbetalinger på 205 mio. kr., men at antallet af virksomhedsophør viste sig at blive væsentligt højere.
Det er særligt it-selskabernes konkurser, der har slået bunden ud af LG’s budget.

Duisenberg advarer imod lønstigninger
*Chefen for Den Europæiske Centralbank, Wim Duisenberg, advarede i går lønmodtagerne i eurolandene imod at kræve store lønstigninger, fordi det kan skabe inflation og problemer for etablering af nye arbejdspladser. Duisenberg sagde i en tale til EU-parlamentets økonomiske og monetære komité, at eurolandenes inflation, der i december var på 2,1 procent, har kurs mod et fald til under to procent i år. Men han tilføjede, at hvis kursen skal holdes, må der kun komme moderate lønstigninger i de 12 eurolande.
»Store lønstigninger i de kommende lønforhandlinger vil være en kilde til bekymring,« sagde han.

Europarådet bør blive i Tjetjenien
*Europarådets Parlamentariske Forsamling vedtog i går at anbefale Ministerkommitéen fortsat at være repræsenteret i Tjetjenien som parthaver i det forbindelseskontor, som den russiske regering har oprettet.
Selv om menneskeretsituationen ikke er nævneværdigt forbedret, mener forsamlingen, at den vedvarende tilstedeværelse af tre repræsentanter fra rådet i Strassbourg på længere sigt vil fremme en fredelig løsning på konflikten.

Bendtsen afviser aftalebrud om havmølleparker
*Erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) vil standse bygningen af tre havmølleparker til en samlet værdi af fem milliarder kroner. Ifølge ministeren slipper elforbrugerne dermed for en ekstraomkostning på 900 millioner kroner årligt. Beslutningen fik i går de to tidligere regeringspartier og SF til at beskylde regeringen for at bryde en politisk aftale om, at der skal bygges havmølleparker ved Læsø, Omø Stålgrunde og Gedser Rev. »Det er klar forudsætning for energireformaftalen, at de tre parker bliver bygget,« siger Svend Auken (S), der som energiminister forhandlede aftalen på plads og herefter pålagde elværkerne at bygge i alt fem store vindmølleparker. To af parkerne – ved Horns Rev og Rødsand – er ved at blive bygget.
Bendt Bendtsen afviser, at der er tale om aftalebrud: »Vi vil overholde aftalen, men pålægget, som Svend Auken har givet, er ikke en del af den,« siger han til Ritzau. Greenpeace har kritiseret beslutningen for at undergrave Danmarks klimapolitiske troværdighed, mens Dansk Ornitologisk Forening er tilfreds. Elselskabet Elsam, der skulle have opført havmøllerne ved Læsø, er klar til at byde på projekter, hvis de i fremtiden udbydes på markedsvilkår.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her