Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

22. januar 2002


Israel besætter selvstyreområde
*Israels hær besatte mandag den palæstinensiske selvstyreby Tulkarem på Vestbredden. Kampvogne rykkede ind i den centrale del af byen, soldater gennemsøgte huse for at finde militante palæstinensere, mens regeringen i Washington advarede om, at situationen er »meget farlig«. Det er første gang, siden de palæstinensiske selvstyremyndigheder blev etableret i 1994, at Israels hær besætter et helt selvstyreområde.
En 19-årig palæstinenser blev skudt og dræbt under sammenstød i byen, og en 42-årig mand blev erklæret klinisk død, efter at han blev ramt af skud i en flygtningelejr. Otte andre palæstinensere blev såret af skud under sammenstød med de israelske soldater, der kom til byen kort før daggry. Artikel side 5

Kritik af USA’s fangepolitik
*Mogens Lykketoft, Socialdemokratiets politiske ordfører, mener, at Danmark bør hæve stemmen i det internationale selskab og udtrykke bekymring i forhold til USA’s behandling af fanger fra Afghanistan.
»Jeg har ikke alle oplysninger, men der er visse betænkelige træk ved fremgangsmåden,« siger Lykketoft om de foreløbig 144 fanger, som er placeret i udendørs celler på den amerikanske Guantánamo-flådebasen på Cuba. Lykketoft mener, at den danske regering burde lægge sig på linje med bl.a. Storbritannien og Sverige og gøre den amerikanske regering bekendt med indvendingerne.

UK afviser stormagtsråd i EU
*Den britiske regering afviser en melding i det britiske dagblad Financial Times om, at regeringen overvejer at fremsætte et forslag om, at tre stormagter, nemlig Tyskland, Frankrig og Storbritannien, sammen skal udgøre den politiske ledelse i et udvidet EU.
»Der foreligger ikke noget sådant forslag fra Storbitanniens side,«, fastslår den britiske regering ifølge en pressemeddelelse fra Den Britiske Ambassade i København.
Den britiske regering erklærer, at Storbritannien afviser tanken om at give EU-landene forskellig indflydelse men tilføjer dog, at Storbritannien mener, at en reform af ministerrådet er vigtig i forbindelse med udvidelsen fra 15 til 25 medlemslande.

Flertal for norsk EU-medlemskab
*Norge skal ind i EU. Det mener et flertal af nordmændene i øjeblikket, viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Opinion har lavet for avisen Aftenposten. 53 procent af de adspurgte vil i dag gerne være medlem af den Europæiske Union, mens 47 procent fortsat siger nej tak.
Dermed er tallene i løbet af et års tid vendt på hovedet.
Både ja- og nej-repræsentanter giver den fælles valuta, euroen, og den planlagte udvidelse af EU mod øst, på godt og ondt ansvaret for de ændrede holdninger. Den typiske ja-siger er ifølge avisen en mand med god indtægt og uddannelse, der er over 45 år, og som bor i Oslo eller Akershus.
Blandt kvinderne er der stadig et knebent overtal af nej-sigere

K i vildrede om lukning
*De Konservative er i vildrede om, hvorvidt de skal støtte regeringens udspil om at lukke Det Danske Center for Menneskerettigheder. Ifølge Knud Erik Kirkegaard, gruppeformand for den konservative folketingsgruppe, så er udgangspunktet, at Det Konservative Folkeparti støtter regeringen i, at menneskerettighedscentret skal nedlægges.
Dermed afviser partiet at bakke op bag finansordfører, Gitte Seeberg, som har advaret imod en lukning af centret.
Men Knud Erik Kirkegaard afviser dog, at Gitte Seeberg er blevet sat på plads af gruppen. Han erkender, at situationen er kompliceret, og han vil ikke udelukke, at Det Konservative Folkeparti senere vil støtte Gitte Seebergs kurs om at bevare centret. Det afhænger af, siger han, om der kommer nye signaler fra udenrigsminister Per Stig Møller.

Hjemmehjælp til lektierne
*Når blækregningen, fysikrapporten eller kemiopgaverne driller, henter unge gerne hjælp på Internettet. Det viser erfaringerne med hjemmesiden www.uddannelseogjob.dk. Her kan de unge fra folkeskolens ældste klasser, ungdomsuddannelserne og førsteårsstuderende på de videregående uddannelser få hjælp til lektierne. Ordningen har eksisteret siden 1. januar 2001 og er åben for spørgsmål døgnet rundt. Spørgsmålene besvares af fem fysik-, kemi- og matematiklærere, der befinder sig på forskellige trin i uddannelsessystemet, og de unge får altid svar inden for 24 timer. Ifølge Gymnasieskolen har hjemmesiden i 2001 haft cirka 200.000 besøgende.

Landbrugsformand undgår sag
*Formanden for Sammenslutningen af Landbrugets Arbejdsgiverforeninger (SALA), slipper for en tiltale for at have produceret for mange svin på sin gård ved Ribe.
Jens Lorenzen blev før jul af miljøorganisationen NOAH anmeldt til politiet. Men politiet har nu besluttet ikke at rejse tiltale mod Jens Lorenzen.
Ifølge NOAH har landbrugsformanden produceret 2.600 flere svin på sin bedrift, end han har miljøtilladelse til.
»Problemet er, at kommunen selv har en interesse i at dysse sagen ned, da kommunen er ansvarlig for manglende tilsyn med landmændene,« skriver NOAH i en pressemeddelelse.
Både Ribe Kommune og Jens Lorenzen selv har erkendt, at hans miljøtilladelse er overskredet. NOAH har derfor besluttet at påklage politiets afgørelse til Statsadvokaten i Sønderborg.

Svenske menneske-rettigheder
*Mens Det Danske Center for Menneskerettigheder nedlægges som selvstændig institution, sætter Sverige ekstra fokus på emnet.
Til marts lancerer den svenske regering en national handlingsplan, der skal videreuddanne tusindvis af tjenestemænd i at respektere og beskytte menneskers rettigheder. Ansatte inden for politiet, anklage- og immigrationsmyndighederne er ifølge Sydsvenska Dagbladet blandt de personer, der har behov for mere viden.
»Målet er at øge bevidstheden hos personalet,« forklarer jurist Karin Åhman fra regeringens arbejdsgruppe.
Handlingsplanen sætter lup på en halv snes områder som beskyttelse mod tortur og diskrimination og børns og handicappedes rettigheder. Ifølge Karin Åhman lever Sverige generelt op til FN og andre internationale organers krav, men der er steder, hvor svenskerne sagtens kan blive bedre.
»Den kritik, som Sverige har fået gennem årene, er sjældent rettet mod vores lovgivning i sig selv, men snarere mod den måde, som reglerne håndteres på.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu