Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

19. januar 2002


Israel gengælder drab
*Israelske militærfly angreb tidligt fredag den palæstinensiske sikkerhedstjenestes hovedkvarter i byen Tulkarem på Vestbredden.
Samtidig rykkede over 20 kampvogne og pansrede mandskabsvogne frem mod palæstinenserleder, Yasser Arafats, kontorer i Ramallah.
En talsmand for den israelske hær sagde, at aktionen var gengældelse for en bevæbnet palæstinensers drab på seks civile israelere i den nordlige del af Israel sent torsdag. En politimand blev dræbt og henved 40 andre sårede, da israelske F-16 jagerfly gennemførte to angreb mod den palæstinensiske guvernør i Tulkarems hovedkvarter.
»Som svar på de seneste terrorangreb og angrebet i aftes i (den israelske by) Hadera, udført af al-Aqsa Martyrernes Brigade, angreb militæret den palæstinensiske sikkerhedstjenestes hovedkvarter i Tulkarem,« sagde en talsmand for den israelske hær.

S: Vi bakker ministeren op
*Socialdemokratiet bakker op om forsvarsminister Svend Aage Jensbys kurs over for Christiania og tilslutter sig dermed kravet om, at Christiania fjerner det hus, der er opført i strid med lokalplanen for området.
»Hvis ministeren ikke mener, at christianitterne overholder loven, så må huset fjernes. Jeg kan godt forstå ministerens tankegang om, at hvis man først giver los med dispensationer, så kan vi hurtigt få problemer. Christiania er jo i forvejen én stor dispensation,« siger forsvarsordfører Per Kaalund (S).
Men han afviser Helge Adam Møllers forslag om at rydde huset med bulldozere, hvis ikke christianitterne selv tager affære.
»Det er noget, man bruger på Vestbredden og i Gaza, og det hører ikke hjemme i Danmark. Det må blive en almindelig politisag«, mener Per Kaalund.

Sellafield vil lagre atomaffald på land
*Efter politisk pres fra Norge og de øvrige nordiske lande vil ejerne af det omstridte britiske Sellafield-anlæg, der oparbejder brugt atombrændsel, nu forsøge sig med at oplagre radioaktivt affald på land.
I dag udleder Sellafield det radioaktive affaldsstof technetium-99 til havet. Selv om mængderne er små, er stoffet sporet i havet så langt nordpå som Svalbard. De nordiske lande har truet med at gøre Sellafield til hovedemne på den kommende Nordsøkonference i Bergen i foråret 2002. Baggrunden er, at der måles stadig stigende mængder af technetium-99 i tang og skaldyr ved Norges sydkyst. Siden 1997 er koncentrationen i alger f.eks. femdoblet.
Pressetalsmand Jamie Reed fra British Nuclear Fuels Ltd., der ejer Sellafield, indrømmer over for avisen Sunnmørsposten, at presset fra Norge er medvirkende til, at man nu overvejer en oplagring på landjorden.
Indtil nu har de britiske miljømyndigheder sagt nej til oplagring, fordi de er bange for, at den kan føre til lækager.

Præster tager afstand fra forslag
*Den Danske Præsteforening er skeptisk overfor den del af regeringens udlændingeudspil, der handler om proforma ægteskaber. Formuleringer i udspillet kan komme i konflikt med præsternes tavshedspligt, vurderer foreningens formand Peter A. Krogsøe. I udlændingeudspillet lægges der op til, at vielsesmyndighederne skal foretage en indberetning til Udlændingestyrelsen, hvis de har mistanke om proforma ægteskaber. »Med ordet mistanke lægges der op til, at præster skal udøve et skøn. Det er en meget ubehagelig formulering,« siger Peter A. Krogsøe. »Men forslaget er helt nyt, og vi skal have lejlighed til at drøfte det.«

Skarp kritik af udlændingepolitik
*»Danmark har fået en statsminister, som kalder sig liberal. Og som danser efter de fremmedfjendtliges pibe. Det er bedrøveligt.«
Det konkluderer et af Sveriges største dagblade, Sydsvenska Dagbladet, fredag i sin leder i en kommentar til den danske regerings forslag til ny udlændingelov.
Sydsvenska Dagbladet kritiserer især, at den danske regering vil fjerne begrebet ’de facto flygtninge’ og skriver, at hvis det gennemføres, »bliver landet (Danmark) betydeligt køligere end i dag.« Også den socialdemokratiske regering den danske regerings nye udlændingepolitik. Integrationsminister Jan O. Karlsson frygter, at udspillet vil lægge gift ud for enighed om en fælles EU-politik på området.

Klage over biotek-firma
'Naturklagenævnet skal nu afgøre, om den amerikanske biotek-koncern Biogen kan få lov at slå sig ned i Nordsjælland.
Den miljøvurdering, som Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) har udarbejdet, er helt utilstrækkelig, mener Danmarks Naturfredningsforening, som derfor har indbragt sagen for Naturklagenævnet.
»Vi ønsker ikke at spænde ben for, at Biogen etablerer sig i Hillerød, men vi ønsker, at konsekvenserne for natur og miljø bliver undersøgt på forhånd, så vi kan tage stilling til dem,« siger Mogens Hansen, formand for DN’s lokalkomité i Hillerød.
Foreningen peger på, at den ny fabrik skal bruge 600.000 kubikmeter vand om året og ligeledes kommer til at udlede store mængder forurenet spildevand.

Industrifiskere fusker i Esbjerg
*Samtlige industrifiskere, som kom i havn i Esbjerg i ugens fire første dage, havde ulovlig bifangst af spisefisken sild i den last, som hovedsagelig skulle indeholde den i øjeblikket svært tilgængelige brisling.
Det blev afsløret af Fiskerikontrollen, som mandag begyndte at undersøge alle industrifartøjer, efter at stikprøver i sidste uge havde afsløret ulovligheder.
I løbet af en uge har i alt 12 fartøjer fået taget deres licens for en måned, fordi de havde for stor bifangst af sild i fiskeriet efter brisling, som bruges til fremstilling af mel og olie.
Viceinspektør Finn Vind, Fiskerikontrollen i Esbjerg, mener, at overtrædelserne er bevidste.

Fortsat modersmålsundervisning
*Stadig flere kommuner vil kæmpe for at videreføre modersmålsundervisningen for tosprogede børn.
De argumenterer for, at statens økonomiske støtte til undervisningen bør fortsætte, selv om den borgerlige regering har bebudet et lovforslag, der afskaffer modersmålsundervisningen som et obligatorisk tilbud.
Repræsentanter for kommunerne i København, Randers, Århus, Esbjerg, Odense, Frederiksberg og Ålborg anmoder i brev til undervisningsminsteren om, at de statslige midler til modersmålsundervisningen bevares til de kommuner, der fortsat ønsker at give udenlandske familier dette tilbud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her