Læsetid: 2 min.

Pissst, se her!!

Pisst Protta nr. 49 er sendt på gaden. Og hermed kan det utraditionelle tidsskrift fejre 20 års fødselsdag
2. januar 2002

Tidsskrift
Det er særdeles vanskeligt kontinuerligt at udgive et tidsskrift med afsæt i den turbulente kunstscene, hvor kunstformidlingskredsløbene hyppigst varer mindre end fem år. Ikke desto mindre er det lykkedes for Pist Protta at holde fanen højt i nu 20 år.
Dette tidsskrift, som udgives af kunstnerne Jesper Fabricius, Åse Eg Jørgensen og Jesper Rasmussen, udmærker sig ved at være aldeles udogmatisk. Det satser ikke på én generation eller én kunstretning, for her står portene åbne. I Pist Protta er alt tilladt, bare det er godt.
Man kan kalde det et vidtforgrenet netværk på tryk. Det kan man forvisse sig om, ved at læse PP nr. 48 (der blev fulgt op af en spændende udstilling i Overgaden i marts i år), som rummede en historisk oversigt over alle de udkomne Pist Prottaer i de forgangne 20 år. Det nye nummer, nr. 49, favner i forlængelse heraf bredt med kunstnere fra alderspræsidenten Richard Winther til præsentationen af fem 20-årige kunstnere, der blev undfanget samtidig med tidsskriftet.
Her præsenteres desuden Eva Kochs videoinstallation Villar, der har afsæt i hendes egen slægts spanske udgangspunkt, ligesom Pia Arke visuelt udfolder sit udspring i Grønland.

Nærværende og direkte
I sin statusartikel funderer Jesper Rasmussen over kunsttidsskriftets væsen: Det er et nærværende og direkte medium, et forum for kunstnerne at præsentere deres værker i, et medium, som er mindre flygtigt end dagspressen og mindre prætentiøst end bogen. Samtidig er det et formeksperiment i sig selv, der tillader nye æstetikker at blive præsenteret for offentligheden for måske første gang.
Herligt er det at se den gamle eks-skole-eksperimentator Richard Winther give små prøver på sine fotografiske eksperimenter med optagelse af murstensmure. 100 prøveoptagelser er det blevet til med billedvinker på mellem 180 og 360 grader.
Hele murstensmure kan i den optik ses på under 10 centimeters afstand. I det hele taget vender Winther alt på hovedet: Han har forsøgt sig med langsom-løb i stedet for hurtigjogging, og han nåede op på 20 minutter til 100 m. Godt gået, havde jeg nær sagt. Ting tager sin tid.
Pist Protta er en lille, mobil kunstudstilling, der gemmer på store oplevelser. Den kan nydes liggende, gående, kørende eller siddende. Det er godt, den er der.

*Pist Protta, 64 s., udgives af Forlaget Space Poetry,. tlf. 33153081. kr. 50,-

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her