Læsetid: 2 min.

Prisværdig Bille

’En sang for Martin’ regnes for dansk og bliver Bodil-kandidat
12. januar 2002

Filmpriser
Mens de nylige Robert-nomineringer koncentrerede sig om bl.a. familiefilmen Send mere slik og publikumshittet En kort en lang, lød der helt andre toner fra Filmmedarbejderforeningen, der i går valgte kandidaterne til årets Bodil-priser. Send mere slik opnåede ikke nonimering, og En kort en lang kom ikke med blandt de fem danske film, der skal konkurrere om at være årets bedste. Derimod blev Troels Lyby og Charlotte Munck nomineret for deres hovedroller i denne film.
En overraskende kandidat blandt de fem Bodilnominerede til at blive årets bedste danske film er Bille Augusts En sang for Martin. Den har svensk tale, svenske skuespillere, men har alligevel kvalificeret sig som dansk efter Filmmedarbejderforeningens pointsystem. Den har nemlig dansk instruktør og manuskriptforfatter, samt dansk hovedproducent. Samtidig bejler filmen også til den svenske udgave af Bodil-prisen, Guldbaggen, så den kan vinde både som svensk og som dansk film.
Og filmen kan risikere at løbe med hele tre Bodil-priser, idet Sven Wollter også er nomineret for bedste mandlige hovedrolle og den nyligt afdøde Viveka Seldahl for bedste kvindelige hovedrolle.
Ellers tog årets to Dogmefilm, Åke Sandgrens Et rigtigt menneske og Ole Christian Madsens En kærlighedshistorie, godt for sig af retterne. De er begge nomineret til at blive årets bedste film, og Nikolaj Lie Kaas og Troels ll Munk fra Et rigtigt menneske figurerer i henholdsvis kategorien bedste hovedrolle og bedste birolle. Og begge hovedrolleindehavere i En kærlighedshistorie, Stine Stengade og Lars Mikkelsen, er nomineret til hovedrolle-Bodil.
Tre af årets komedier blev heller ikke glemt. Gert Fredholms At klappe med een hånd som bedste film og Jens Okking for bedste mandlige hovedrolle. Og så blev det også til en birollenominering til samme films debuterende Susanne Juhasz som den bramfrie jyske frisør-pige, samt en hovedrollenominering til Sidste Babett Knudsen for Monas verden.
Yderligere opnåede Niels Arden Oplevs Fukssvansen to birollenomineringer til Birthe Neumann og Tommy Kenter, der spiller filmens ægtepar. Og i kategorien årets bedste film indvalgtes Sami Saifs meget roste, men lidet sete dokumentarfilm Family. Kandidaterne til Bodil for årets bedste ikke-amerikanske film blev Cirklen, Amore Perros, Moulin Rouge, In the Mood for Love og Sange fra Anden Sal, mens Traffic, The Pledge, Ringenes herre, Shrek og You Can Count on Me kæmper om at blive årets bedste amerikanske film.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her