Læsetid: 3 min.

Rom: Euro skaber splid

Der er udbrudt åben strid mellem Berlusconis ministre om euroen
4. januar 2002

BRUXELLES – Midt i en glad euro-tid hvor alle fra EU-kommissærer til bankchefer og børsfolk ellers slår hinanden på ryggen over euroens vellykkede fødsel, skurrer det fælt fra italiensk hold.
Ikke alene kom Italien ind på en suveræn bundplads i forhold til alle andre 12 euro-lande: Kun tre procent af butikkerne, kunne onsdag give tilbage i euro, hvor tallet i Frankrig og Holland lå på 50 procent. Samtidig kunne kun 70 procent af Italiens kontant-automater spytte euro ud i går, mens det store flertal af de øvrige eurolande lå på over 95 procent. Det første problem forklares til dels med at kun 30-40 procent af detailhandlen havde gjort brug af tilbuddet om før årsskiftet at få en såkaldt eurokit med de ny mønter. Alt i alt ventes det, at Italien vil komme efter disse småproblemer de næste par dage. Og EU-Kommissionens formand Romano Prodi, der i sin tid som landets ministerpræsident sikrede, at Italien økonomisk set kvalificerede sig til euroen, sagde i går, at han er sikker på, at italienerne er mindst lige så entusiastiske over euroen som resten af EU. Det politisk set mere interessante, er at flere ministre i Silvio Berlusconis højre-regering ikke deler Prodis entusiasme. Det er kendt at Berlusconi og mange af hans ministre har det svært med EU. Det kom senest til udtryk da Italien blokerede for vedtagelsen af en europæisk arrestordre. Men de sidste dages stærkt negative udtalelser om euroen har alligevel vakt fornyet opmærksomhed om de ny vinde i en af EU’s førhen altid entusiastiske grundlæggernationer. Den EU-skeptiske forsvarsminister, Antonio Martino, slog tonen an ved at udtrykke dyb bekymring for euro-projektet.

Dybt uinteressant
»Jeg håber, at jeg tager fejl, men der findes en betydelig risiko for, at hele euro-projektet på baggrund af den måde, det blev introduceret op, vil køre af sporet,« sagde Martino, der fik følgeskab af den højlydte minister for institutionelle reformer, Umberto Bossi, lederen af det EU-fjendske parti Liga Nord.
»Personligt er der ikke noget, der interesserer mig mindre end euroen, og jeg tror heller ikke, at den fælles valuta betyder noget som helst for andre,« sagde Bossi, der kaldte euroen en »beslutning truffet fra oven, og befolkningen havde intet at skulle have sagt i den forbindelse.«
Oveni det kom den magtfulde økonomiminister Giulio Tremonti fra Berlusconis parti, Forza Italia, der bevidst lagde afstand til den enorme markedsføring af den fælles valuta. Opfordret til at kommentere nytårets introduktion af euroen, sagde Tremonti, at han ikke kunne se nytten i at »gå hen ad en vej fyldt af flagsvingende højtstående personer, healere, shamaner, mirakelmagere og bankfolk. Jeg finder ideen om, at euroen vil bringe fred og en afslutning på alle krige særdeles underlig. Krige vil først forsvinde, når forbrugerismen triumferer over romatismen.«
Alt dette fik i går udenrigsminister Renato Ruggiero til at melde kraftigt ud. Ruggiero fik sit ministerjob fordi han er en erfaren diplomat og tidligere WTO-chef, men lige så meget fordi Berlusconi havde brug for en pæn mand på den internationale scene til at danne modvægt til Bossis notoriske bralren. Ruggiero beskylder nu kollegerne for at nedgøre det samlede europrojekt.
»Efter at have læst de højtprofilerede interviews i aviserne, som grundlæggende kritiserer den fælles valutas fødsel, fyldes jeg af nedtrykthed,« sagde Ruggiero og tilføjede: »Debatten om Europa har været yderst vanskelig for denne regering. Meningsforskellene er ikke blot markante, de er endog meget markante.«
Det nærede i går rygter om, at han er på vej ud af regeringen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu