Læsetid: 2 min.

Sharon på farlig kurs

Israels militær vil optrappe indsatsen imod en paramilitær organisation, som er en del af Yasser Arafats Fatah
21. januar 2002

Israels militær vil optrappe indsatsen imod en paramilitær organisation, som
er en del af Yasser Arafats Fatah

TEL AVIV – Flere iagttagere mener at lørdag morgens israelske sprængning af Radio Falastin i Ramallah på Vestbredden kun er begyndelsen på en ny offensiv. I går morges rapportede israelsk radio at landets militære ledelse agter at intensivere indsatsen imod Tanzim, den paramilitære organisation, som er en del af selvstyreformand Yasser Arafats Fatah. Og at dømme efter meget vage politikerudtalelser, giver den politiske ledelse grønt lys.
»Lige siden attentatet på Raed Karmi har jeg haft den klamme fornemmelse igen, den jeg får når det er åbenbart, at den allerede dødsensalvorlige situation her i Palæstina er på vej mod noget værre,« siger den israelske aktivist Neta Golan, som bor fast i Ramallah.

Den ottende dag
Sidste mandag blev Karmi, som var lokal leder for den Tanzim-tilknyttede Al Aqsa Brigade, bombedræbt under mystiske omstændigheder. Siden da er konflikten tilspidset yderligere og tog en ny drejning da Al Aqsa Brigaden tog ansvaret for angrebet på en konfirmationsfest i byen Hadera torsdag aften. Hermed er den direkte konfrontation mellem israelsk militær og Fatah blevet tydeligere end hidtil.
»Fatah har en langt bredere folkelig tilslutning end Hamas, hvorfor dette med sikkerhed vil skabe endnu mere palæstinensisk vrede,« vurderer Neta Golan.
Som israeler udtrykker Neta Golan et mindretalssynspunkt, men de kritiske røster breder sig efterhånden længere ind mod den politiske midte. Kommentatoren Eitan Haber, som var politisk rådgiver for Yitzhak Rabin, anser slet ikke muligheden for at fremstå som krigeren, der vælger fredens vej – således som Rabin gjorde det – som eksisterende i Sharons univers.
»Den ottende dag kommer aldrig,« siger han med henvisning til de syv dages total ro, Sharon betinger sig for at gå til nye forhandlinger. »Hans regering ville ganske enkelt falde sammen, og derfor køber han sig konstant ny tid. En dag mere! En uge mere!«
»Endnu en gang har vi set beviser på, at denne ledelse ikke har nogen interesse i at fortsætte den diplomatiske proces,« siger Muhammed Darawshe fra den israelske kibbutzbevægelses Jødisk-Arabiske Center.
Han udtrykker sin forfærdelse over, at Sharon for nylig nedlagde veto mod præsident Moshe Katzavs planer om at tale til det palæstinensiske parlament og her foreslå en et-årig hudna – en våbenhvile efter muslimsk tradition:
»I de seneste uger er Arafat og hans rådgivere blevet tvunget farligt tæt på borgerkrig,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her