Læsetid: 3 min.

’Det er sikkert, at det er et tal’

Ministrene var helt sikre på, at de strammer op, men var ved præsentationen af udspillet i går usikre på, hvor mange udlændinge, der strammes væk
18. januar 2002

Tal på tal
Der skulle tre ministre til for at præsentere regeringens udlændingeudspil i går.
Flankeret af beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen og fungerende justitsminister Brian Mikkelsen ragede Bertel Haarder, integrationsminister og gårsdagens politiske hovedperson, op bag en skov af mikrofoner. Efter en spids advarsel til de udenlandske journalister om ikke at glemme at sammenligne udspillet med gældende regler i andre lande, lancerede Bertel Haarder atter »stramninger« som det absolut hotteste ord i dansk udlændingepolitik.
»Det er en opstramning, og der bliver færre, der får asyl,« forsikrede han.
Bevæbnet med grafer, statistikker, kurver og figurer forklarede trioen, hvordan regeringen vil begrænse antallet af udlændinge, der kommer til Danmark og fremme arbejdsiveren hos dem, der allerede er her.
»Vi skal undgå, at der stiftes tusinder af familier i Danmark, hvor det eneste livsgrundlag er offentlig bistand.«
»Vi risikerer nogle dårlige hjem for de børn, der vokser op,« sagde Bertel Haarder.

Tallet er uklart
Ifølge integrationsministeren betyder udlændingeudspillet, at »tusinder« af udlændinge kan trækkes fra det tal, som under de nuværende regler ellers ville være strømmet ind over Danmarks grænser. Men han forklarede også, at regeringen ikke er herre over verdenssituationen, hvor der stadig kan opstå krig og mennesker på flugt.
Men regeringen vil afskaffe de facto-flygtningebegrebet, så flygtninge-status kun tildeles mennesker, der lever op til internationale flygtningekonventioner.
Et medlem af pressen ville gerne vide, hvor mange flygtninge, Danmark spares for ved den manøvre.
»Det kan være et stort tal, og det kan være et mindre tal. Men det er sikkert, at det er et tal,« oplyste Haarder.
Til gengæld ville han gerne sætte et tal, nemlig 1.600, på de familiesammenførte ægtefæller, der sidste år ville være blevet ramt af den 24-års regel, som regeringen nu vil indføre. Familiesammenføring bliver også udelukket, hvis den giftelystne er på kontanthjælp.
»Før man henter en mage, må man have bygget rede,« fastslog han.
Ifølge udspillet vil flygtninge først få permanent ophold i Danmark efter syv år. Hvis de ikke risikerer forfølgelse, returneres de, selv om de er velintegrerede, forklarede Haarder.
»De fleste rejser vel frivilligt. Ellers kan de i værste fald ledsages af en betjent eller to. Hvis man ikke muliggør tvang, så kan alle sige nej. Så er der fri adgang til at bo i Danmark,« sagde han.
Den ufri adgang til at bo i Danmark kan til gengæld være til hjælp for udlændingenes hjemlande, fremgik det.
»Hvis der bliver fred i hjemlandet er det vigtigt, at de stærkeste, som er integrerede i Danmark, vender hjem og hjælper med at genopbygge landet,« sagde Haarder.

Arbejdsmoral
Selvom Bertel Haarder nok stjal showet, fik også Claus Hjort Frederiksen markeret sig på de punkter, der gjaldt udlændinges adgang til arbejdsmarkedet.
»Det er fantastisk vigtigt at stå fast på, at det er i starten af udlændingenes ophold i Danmark, at adfærden og indstillingen til det danske samfund bliver grundlagt,« sagde han med henvisning til den væsentligt lavere kontanthjælp, som skal gælde for de første syv års ophold i landet.
Og den pointe var beskæftigelsesministeren ikke bange for at gentage. Igen og igen. Han fremhævede også det ansvar, som arbejdsmarkedets parter har til at hjælpe med at få flere udlændinge i arbejde.
Den sidste i ministertrioen, fungerende justitsminister Brian Mikkelsen løftede med mellemrum blikket fra papirerne for at tale om den »konsekvente kurs«, som regeringen vil føre over for kriminelle asylansøgere. Grov kriminalitet skal udelukke tildeling af permanent opholdstilladelse, og krigsforbrydere og andre på ’tålt ophold’, som 17 personer i Danmark lever under, skal fremover interneres i Sandholmlejren.
Til sidst blev lokalet for varmt og pressemødet for langt. Ministrene forlod spejlsalen og sendte pressens mikrofoner på sikker kurs mod oppositionen.

FAKTA
Regeringen vil:
*droppe retskravet på familiesammenføring
*kræve, at man skal være 24 år for at kunne hente en ægtefælle hertil, og at han/hun også skal være 24 år
*nægte familiesammenføring til flygtninge, der er blevet gift efter flugten til Danmark
*stramme tilknytningskravet. Kommer en eller begge forældre fra samme land som den udenlandske ægtefælle, mindskes tilknytningen til Danmark
*sløjfe retten til at få sine forældre over 60 år til landet
*stramme forsørgelseskravet. Hvis man har modtaget sociale ydelser op til ægteskabet, kan man ikke få en ægtefælle hertil. Kravet gælder dog ikke for flygtninge
*kræve en økonomisk garanti på 50.000 kr. for, at man kan få sin ægtefælle til Danmark
*sende familiesammenførte ægtefæller hjem, hvis de bliver skilt inden for de første syv år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her