Læsetid: 3 min.

Skoleferie når det passer i kalenderen

Kommune åbner op for frit valg af ferieuger i folkeskolen. Lærerne er kritiske, forældre og skoleinspektør, mener det er en naturlig udvikling af folkeskolen
16. januar 2002

Frit valg til at udsøge sig en uges vinterferie i perioden fra jul til påske i stedet for at være bundet til at holde ferien i uge 7.
Det lyder sikkert som sød musik i mange forældres ører. Og nu vil Hinnerup Kommune ved Århus give de forældre, der har børn i kommunes folkeskoler, muligheden for fleksibel skoleferie.
Foreløbig er det op til kommunes fire skoler selv at bestemme, om de vil forsøge sig med fleksibel skoleferie – det vil sige lade forældre vælge mellem tre uger i vinterperioden. Hvis en tredjedel af eleverne eksempelvis holder fri i uge 4, skal et tilsvarende antal lærere holde fri.
»Vi bliver nødt til at bløde op i mange systemer, fordi samfundet udvikler sig,« siger formand for Hinnerup Kommunes kulturudvalg, Ken Richter (V).
Kommunen har allerede brudt med den traditionelle organisering af folkeskolen i forbindelse med forsøg med rullende indskoling.
»Folk får mere og mere ferie, og det er dyrt at tage på skiferie i uge 7, hvor det er højsæson. Derfor begynder folk naturligt nok at sprede deres børns ferier. Det her er et forsøg på at tage hensyn til både forældre, børn og lærerne,« siger Ken Richter.
Forældreorganisationen Skole og Samfund, der organiserer skolebestyrelser, har tidligere fremlagt lignende forslag. Organisationen mener, at fleksible skoleferier er en uundgåelig og positiv udvikling.
»Det er vigtigt, at parterne omkring skolen viser imødekommenhed til begge sider og ikke vedligeholder det fastlåste system, skolen har været i mange år. Efterårsferien eller kartoffelferien er tilbage fra dengang, de fleste mennesker i Danmark var bønder. Det er jo ikke sikkert, at efterårsferien skal ligge lige der,« siger formand for Skole og Samfund. Thomas Damkjær Petersen.
Lærerne i Hinnerup Kommune bryder sig imidlertid ikke om den form for nytænkning.
»Er det forældrenes økonomi eller skolens pædagogik, der er ledetråd i det her. Jeg synes ikke, det virker gennemtænkt: Eleverne får jo lærere, som slet ikke kender dem,« siger Anders Christensen, formand for Frijsenborg-kredsen af Danmarks Lærerforening.
Ideen om fleksibel vinterferie har set sit lys i skolebestyrelsen på kommunens mindste skole, Korsholm Skole.
»Det her er ikke udtryk for en ekstremt liberalistisk holdning. Men jeg mener heller ikke, man skal indrette alt efter lærernes overenskomster. Skolen skal også tilpasse sig samfundet, og folkeskoleloven opererer med undervisningsdifferentiering, hvilket allerede nu betyder mere individuelt tilrettelagt undervisning,« siger Søren Schou, formand for skolebestyrelsen på Korsholm Skole. Ifølge Schou vil skolebestyrelsen lægge op til, at det ikke er acceptabelt at holde ferie i andre end de tre valgfrie uger. Det skal begrænse vilkårligheden i ferieafholdelsen.
Og inspektøren på skolen, Hans Kjær Christensen, der i givet fald skal administrere ordningen, er positivt indstillet.
»Det er i orden, at forældrene får det valg, fordi det er vigtigt, at forældrene har noget at skulle have sagt. Så er de mere vedkommende over for skolen og tager mere aktivt del i deres børns undervisning,« siger han.
Inspektøren er ikke bange for at starte en glidebane hen imod en ’ta’ selv bords-skole’, hvor forældrenes krav til servicen sker på bekostning af forsøget på at skabe fælles rammer for elever og undervisning. Det bekymrer heller ikke Thomas Damkjær Petersen, Skole og Samfund.
»Det er ikke en ‘ta’ selv-butik’. Hvis man har sagt, at man holder ferie i uge otte, så holder man ferie der, og eleven er til stede i de andre uger. Vi så gerne, at der blev lavet aftaler helt ned på klasseniveau. Skolen og lærernes arbejdstid er allerede så gennemreguleret, at det ikke er administrativt belastende,« siger Thomas Damkjær Petersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her