Læsetid: 2 min.

Slå rommen i glasset

Den gamle sørøverdram får sig en velfortjent renæssance
4. januar 2002

(2. sektion)

Til næsen
Det er sjovt, som moden går i ring – ikke blot inden for tøj, men også når det gælder vin og spiritus.
Da Vinredaktøren gik i gymnasiet, var rom den store dille. De store drenge i 3.g, som gik i Peter Scott-sweatre og drømte om åbne sportsvogne, drak rom.
Enten hvid Bacardi i cola eller mørk rom solo. Hvad det sidste angik, skulle det helst være enten Negrita, Myers’s eller – helst – Captain Morgan.
Alle mærker eksisterer stadig i bedste velgående.
Engang spurgte vor historielærer, hvad det var, man lavede på Cuba af sukkerrør, og som han satte stor pris på. En af klassens piger, som var mere flittig end kløgtig, svarede stolt: »Cigarer.« Det var ikke helt rigtigt.
Rom fremstilles ved, at man destillerer gæret melasse af sukkerrør. Når den er frisk, er den farveløs – de mørke typer fremkommer ved fadlagring. Rom blev først fremstillet i Caribien i 1600-tallet, da Columbus havde bragt sukkerrør til Vestindien.
Fra starten har rommens folklore været knyttet til pirater og søfolk – der er noget »Ho, ho, ho, femten mand på en død mands kiste...« over den. I den engelske flåde
indførtes den daglige rom-
ration så tidligt som 1655, da viceadmiral William Penn erobrede Jamaica fra spanierne.

Kulde på Dybbøl Banke
Når mine tanker denne gang vandrede i rommens retning, skyldes det især en tur til Sønderjylland, som jeg foretog i min sparsomme juleferie sammen med den Snakkesalige. I et anfald af nationalromantisk vækkelse drog vi en bidende kold dag til Dybbøl Banke, hvor vi tankefulde og tænderklaprende vandrede rundt blandt resterne af skanserne og de mange mindesten over danske – og tyske – faldne ved stormen i april 1864. Siden drog vi til Bøffelkobbel og besøgte huset, hvor »Vi grov dem en grav i vor have« (Drachmann).
Dette stykke historiske sorgarbejde kostede imidlertid Den Snakkesalige en solid forkølelse. Så var der kun et at gøre – af sted efter en flaske Pott Rom af typen med alkoholindhold på 54 procent. Desværre havde vi ikke kandis, så det måtte række med lidt almindelig strøsukker i den varme tegrogg. Det hjælper ikke på forkølelsen som sådan, men det gør den unægtelig lettere at bære!
Pott rom og Hansen rom er et par kendte mærker fra Flensborg. Dem foragtede vi
i vort gymnnasiesnobberi, men selvfølgelig er de ikke lavet i Tyskland. Flensborg var blot en central søfartsby og knudepunkt for handel med kolonierne, og derfor blev det også hjemsted for firmaer, der aftappede rom derfra og solgte den under eget navn.
Når rom atter er gået hen og blevet mode, har det flere årsager. Dels er den en populær og anvendelig mixer i en række af de store, klassiske cocktails. Dels er der rigtig mange, der har fundet ud af, at et glas gammel, fin, mørk rom ren er den helt rigtige ledsager til en god cigar efter middagen. Hvis De ved den slags lejligheder normalt sværger til cognac, kan jeg kun anbefale rom som et alternativ – om ikke andet så til afveksling.
Og så er et glas rom godt til at give varmen i en kold tid.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu