Læsetid: 3 min.

Tilbage til fremtiden

Eli I. Lunds debutbog minder om en mellemting mellem en science fiction-film og en meget lang internetadresse
29. januar 2002

Ny bog
Jeg vil have sex med en kvinde fra fremtiden står der udenpå Eli I. Lunds debut. Det er titlen på bogen selvfølgelig, men det er også det eneste sted ’jeg’ optræder som talende person. Allerede på flappen går bogens tekst i imperativ (»se på dit ur« osv.), og hvem eller hvad er det mon så for en instans, som taler videre derfra?
I hvert fald bliver læseren nu præsenteret for en science fiction-verden af den type man er mest tilbøjelig til at placere i de tidlige 70’ere – med orange ure, sølvfarvede bh’er, lyserødt plasticlegetøj, snegleformet arkitektur og mænd, der spiller golf på månen.
En fortælling tager stykkevis form: Det orange ur, som viser sig at være en hjernescanner, kan nu erstattes af den nyere bc- (brain/control) model, der gør det muligt at styre bærerens egne følelser.
En person ved navn Liri har nogle særligt smukke drømme, hun kan optage, hvilket senere gør at hendes hjerne kan sælges for fem millioner dollar. (Det må egentlig siges at være utrolig billigt, det er jo næppe mere end en enkelt månedsløn for en af vor tids sportsstjerner.) En anden person, Ki, som sikkert er den forfatteren gerne vil have sex med, morer sig med at klæde perfekte afstøbninger af sig selv af og på og senere med at slikke og befamle sig selv i et visionært erotisk klimaks.

Punktum punktum...
Det første man lægger mærke til, når man bladrer gennem den lille stilige bog, er at teksten er fuld af usædvanlig tegnsætning. Skråstreger, lighedstegn, punktummer på begge sider af sætningerne og paranteser, der vender alle fire veje (altså både vertikalt og horisontalt) og ofte er dobbelte og uafsluttede. Det kan f.eks. se sådan ud:

Scanning://cellers billed-
lige lys
af. ord, sanser (følelse)//
»Jeg« siger hun /
Hun kender sine punkter//
farver//

hvor de første linjer jo mest af alt ligner noget af en internetadresse, og det er formodentlig også meningen, at disse tegn snarere end at have nogen særlig præcist defineret funktion, skal simulere en computerkode og således give teksten udseende af at være en skrift, der er underlagt et teknisk kodet sprog. Det er netop hvad historien handler om: En fremtid hvor det teknisk er muligt (for nu at bruge et gammelt udtryk af en af tekstens konkretistiske onkler, Vagn Steen) at dechiffrere, kopiere og styre selve den menneskelige krops strømme af information.

Skriftmodernisme
Det tema har man set før og gerne som en metafor for – for eksempel – kapitalens evne til på skruppelløs vis at styre forbrugssamfundets borgeres begær til stadigt mere hysteriske cirkler af konsum. Der er da også antydninger af en sådan satirisk kritik hos Lund – der er dyr, som er genetisk manipulerede til ikke at kunne føle smerte, der er planter med øjne, og der er en (lettere malplaceret) satirisk liste over ting kunsten skal kunne – at være kritisk, ufarlig, æstetisk, søgende, symbolsk og tolv andre ting – på samme tid.
Men det virker nu unægtelig mest som om, det ikke er det, forfatteren har syntes var det sjove – det har snarere været alle de små konkretistiske fiksfakserier. Ind imellem teksterne er også stoppet nogle simple grafiske arbejder, lyserøde kugler og tegn i overstørrelse. Det ser alt sammen godt ud, og det er da også jævnt underholdende, uden at undertegnede kan gå helt i koma over det. Som antydet er der noget retro over projektet, og det der forestiller at være fremtidssnak og -skrift minder – i hvert fald på overfladen – en del om god gammeldags velprøvet skriftmodernisme. Hvor meget der ligger under overfladen kan det være lidt svært at blive klar over. Måske vil tiden vise det:
»Vores handlinger vil blive forstået anderledes i fremtiden. Vi kan ikke undslippe sandheden.«

*Eli I. Lund: Jeg vil have sex med en kvinde fra fremtiden. Upag. 179 kr. Arena / Lindhardt & Ringhof. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her