Læsetid: 3 min.

Udemokratiske afstemninger i Østrig

Jörg Haider skamrider folkestemningen og rager uklar med demokratiet
18. januar 2002

ZÜRICH – Den østrigske højrenationalist og lokalregeringschef i forbundslandet Kärnten, Jörg Haider, er raget uklar med både den østrigske forfatningsdomstol og sin regions slovenske mindretal. Ved at politisere opsætningen af vejskilte på to-sprog som loven kræver har han igen demonstreret sin evne til at skaffe sig selv og Frihedspartiet popularitet ved at appellere til de tysk-nationale følelser i befolkningen i Kärnten. Her udførte nazisterne en udryddelseskamp i 30’erne og 40’erne mod den slovensk-sprogede befolkning.
Den østrigske efterkrigsforfatning, statsaftalen af 1955, ville sikre de nationale mindretals rettigheder, herunder slovenernes i Kärnten. Vigtig symbolsk betydning fik bestemmelsen om, at der skulle opsættes tosprogede stednavneskilte ved indkørslen til lokaliteter med blandet befolkning. Efter voldelige sammenstød og nedrivning af sådanne skilte i Kärnten, begrænsede en lov fra 1976 bestemmelsen til kun at gælde, når mindretallet udgjorde mindst 25 procent. I Kärnten skulle der kun opstilles tosprogede skilte i 93 lokaliteter. Indtil nu har kun 68 lokaliteter fået dem.
Men i december sidste år afsagde den østrigske forfatningsdomstol en kendelse om, at skiltene skal opstilles, allerede når der er 10 procent slovenere, og at denne bestemmelse skal omsættes i praksis i løbet af indeværende år.

Finder sig ikke i det
Jörg Haider siger hertil, at det vil han ikke finde sig i, og han vil lade afholde en folkeafstemning i Kärnten om spørgsmålet. En sådan folkeafstemning er ganske vist forfatningsstridig, da det drejer sig om et forbundsanliggende, som Kärnten ikke kan sætte sig ud over. Men det er Jörg Haider ligeglad med. Han ved, at hans protester giver stemmer. Derfor har han beskyldt forfatningsdomstolens formand for »uværdig optræden«. Denne skal have bestået i, at formanden forud for afgørelsen havde drøftet sagen med Sloveniens præsident, men ikke med Haider.
»Uværdig optræden« er afskedigelsesgrund for forfatningsdomstolens formand. Der blev da også rejst afskedigelsessag. Den er endt med, at forfatningsdomstolen har kendt alle Haiders beskyldninger for ubegrundede. De byggede på avisartikler, der ikke skildrede kendsgerninger, men blot indeholdt formodninger. Socialdemokratiet og De Grønne forlanger, at Jörg Haider i stedet skal træde tilbage, fordi han har forsøgt at sætte sig ud over forfatningen.

Belastet samarbejde
Det har fremkaldt nye udfald fra Jörg Haiders side. Han beskylder forfatningsdomstolen for at være politisk, eftersom dommerne alle er valgt af de tidligere regeringer, som i årevis bestod af socialdemokratiet og det borgerlige folkeparti. Haider forlanger »en objektivisering« af forfatningsdomstolen. Det er et krav, som Frihedspartiet er kommet med på mange områder efter, at partiet er gået i regeringssamarbejde med folkepartiet, i praksis har det ført til, at i en række statslige organer er socialdemokratisk udpegede medlemmer blevet udskiftet med personer med tilknytning til Frihedspartiet.
Kravet om objektivisering af forfatningsdomstolen har Haiders partifæller i regering og parlament i Wien kritikløst overtaget fra deres tidligere partiformand. Det belaster regeringssamarbejdet med folkepartiet, hvis ledende personligheder har afvist kravet om at lade forfatningsdomstolens sammensætning rette sig efter øjeblikkelige politiske magtforhold. Alligevel har folkepartiet svært ved at give igen på oppositionens kritik af, at det holder fast ved regeringssamarbejdet med et parti, som ved enhver lejlighed prøver at bruge sin politiske magt til at sætte sig ud over forfatningsbestemmelser, mindretalsbeskyttelse og hensynet til Østrigs nabolande.
For Frihedspartiet gælder det om at udnytte de herskende aversioner i befolkningen mod nabofolk, der tidligere var østrigske undersåtter. Og samtidig at udgive sig som forbilledlige demokrater, der vil omsætte alle folkestemninger i folkeafstemninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her