Læsetid: 1 min.

USA i modvind over fangelejr

De dramatiske billeder af lænkede al-Qaeda- og Taleban-fanger på amerikansk base i Cuba medfører stigende international kritik
22. januar 2002

Den amerikanske regering påkaldte sig i går yderligere international kritik for dets tilsyneladende hårdhændede behandling af fanger fra Afghanistan.
Både EU’s udenrigspolitiske talsmand Javier Solana, Internationalt Røde Kors (ICRC) – som normalt er meget forsigtig med at udtale sig – og Europarådet tilsluttede sig således kritikken af tilsyneladende barske forhold for de knap 150 terrormistænkte Taleban- og al-Qaeda-fanger, som USA indtil videre har fløjet til sin flådebase i Cuba, Guantánamo-basen.
»Jeg vil betragte det (de offentliggjorte billeder, red.) som inkompatibelt med Geneve-konventionen,« sagde Darcy Christen, talsmand for ICRC, om selve det faktum, at billederne var blevet offentliggjort. Génève-konventionen forbyder eksponering af fanger til »offentlig nysgerrighed.« Billederne viste fanger i lænker og med øjne og ører tildækkede.
»Billederne burde få alle, der bekender sig til menneskerretigheder til at stille spørgsmål. Vi bør være bedre end terroristerne,« sagde formanden for Europarådets parlamentariske forsamling, Lord David Russell-Johnston i en pressemeddelelse.
Génève-konventionens regler om behandling af krigsfanger kan imidlertid ikke blive overtrådt i denne sag, mener USA. Fangerne er med forsvarsminister Donald Rumsfelds ord »ulovlige kæmpende« og kan derfor ikke klassificeres som ’krigsfanger’.
EU mener imidlertid, at fangerne skal omfattes af de rettigheder, som Génève-konventionen giver krigsfanger, sagde talsmand Solana i aftes til spansk tv.
»Fangerne må behandles i overensstemmelse med internationale konventioner og aftaler,« sagde Solana.
Rumsfeld insisterer samtidig på, at fangerne får en rimelig behandling, selv om der har været offentliggjort billeder af fangerne, lænket til stålbure.
FN’s generalsekretær Kofi Annan advarede i fredags verdens regeringer mod at trampe på menneskerettighederne i deres krig mod terror. Hans advarsel kom samtidig med Bosniens beslutning om at udlevere seks terrormistænkte algeriere til USA. En beslutning, der både har vakt international kritik og har skabt problemer på hjemmefronten for regeringen i Sarajevo.
Flere hundrede tilfangetagne Taleban- og al-Qaeda-krigere tilbageholdes i øjeblikket i Afghanistan, inden de formentlig flyves til Guantánamo-basen.
I Cuba har oprettelsen af fangelejren mod umiddelbar forventning ikke givet anledning til kritik og protester. Tværtimod har det forbedret forholdet mellem Cuba og USA.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu