Læsetid: 3 min.

’Visionsløs minimalstatsretorik’

Ingen moderne visioner, kun minimalstatsretorik, siger politiske kommentatorer om nytårstalen
2. januar 2002

Anders Fogh Rasmussens første nytårstale kalder på hovedrysten og stærkt kritiske kommentarer fra en række politiske aktører.
»Gammeldags ideologisk tale,« siger Christine Antorini.
Fordomsfuld tænkning om velfærdssamfundet, siger Mogens Lykketoft.
»Dyrkelse af dilletanteriet,« siger Margrete Auken.
»Forstemmende,« siger Jann Sjursen.
»Et skuffende, superliberalt budskab,« siger Marianne Jelved.
»8 med pil op – pæn og nydelig,« siger Pia Kjærsgaard.
Christine Antorini, en af forfatterne til den politiske debatbog Det ny systemskifte, siger, at hun godt kunne have skrevet meget af nytårstalen selv.
»Jeg er da helt enig i grundsynet om, at sætte mennesket over systemet. Men talen falder på det, Anders Fogh ikke siger en pind om. I grunden er det en meget gammeldags ideologisk tale,« siger Antorini, der mener statsministeren svigter på et centralt punkt:
»Regeringen har jo lavet et nyt vidensministerium, men statsministeren siger intet om, hvordan det nye netværkssamfund udfordrer Danmark og samtidig giver os nye muligheder. Her er ingen budskaber til erhvervslivet om, hvordan det skal forholde sig til den nye globaliserede vidensøkonomi, ikke en stavelse om civilsamfundets nye rolle, intet om de forandrede markedsmæssige rammebetingelser. Statsministeren synes slet ikke at tænke i disse nye vilkår.«
De radikales Marianne Jelved erklærer sig tilsvarende skuffet over, at statsministeren i sin tale totalt forbigik euroen, hvis introduktion ved årsskiftet i det meste af EU Jelved kalder »en fantastisk historisk begivenhed.«
Nytårstalens mange smukke ord om frihed og fællesskab kan ikke skjule det superliberale budskab om mere konkurrence mellem det offentlige og private virksomheder, siger Jelved.
»Det er meget, meget skuffende, hvis det er regeringens nye mål for Danmark,« siger den radikale politiker.
Socialdemokratiets politiske ordfører Mogens Lykketoft peger på, at Fogh Rasmussens udsagn om, at »velfærd kommer ikke fra politikernes lyst til at fordele værdier, men fra borgernes evne til at frembringe værdier« er hentet fra Venstre-lederens gamle ideologiske kampskrift Fra socialstat til minimalstat.
»Det er jo en videreudvikling af hans beundring for det amerikanske samfund. Man skal tage sig af de allersvageste – sådan en hattedame-strategi. Til gengæld skal man lade dem, der tjener mange penge, beholde nogle flere af dem. Det kan kun ende med at blive til mindre velfærdssamfund for alle os andre,« siger Lykketoft til Ritzau.
SF’s Margrete Auken mener, at statsministeren holdt »en virkelig primitiv ideologisk tale«, blottet for tidssvarende visioner om Europa og det globale samfund.
»Anders Fogh mener tilsyneladende, at hvis vi bare fjerner formynderiet, så bliver vi alle rige,« siger Margrete Auken, der er bekymret over statsministerens angreb på, hvad han i talen kalder »eksperttyranni« og »såkaldte eksperter, der mener at vide bedst« i diverse råd og nævn.
»Statsministeren dyrker dilettanteriet. Han inviterer til almen stupiditet ved at angribe fagfolkene. Det er virkelig gammeldags, for både offentligheden og det moderne erhvervsliv har stærkt brug for dygtige eksperter at være i dialog med. I virkeligheden er det vel bare noget Fogh siger, fordi han vil spare,« mener Margrete Auken.
Kristeligt Folkepartis formand Jann Sjursen kalder det »forstemmende«, at statsministerens horisont kun rækker til »os selv og vore nærmeste vestlige og europæiske omgivelser. I forhold til verdens fattige står den nye regering for en pinlig vi-er-os-selv-nok holdning.«
Sjursen henviser til, at regeringen vil opnå forbedringer i velfærden til den danske befolkning på bekostning af udsatte befolkninger i verdens fattige lande.
»Regeringen satser ensidigt på velfærden i vores egen lille andegård. Men statsministeren undgår helt at nævne, at det jo reelt først og fremmest er besparelserne i den danske u-landsstøtte, der skal sikre flere midler til vores egen velfærd,« siger Sjursen.
Rosende ord får statsministeren kun fra regeringspartneren de konservatives gruppeformand Knud Erik Kirkegaard, der kalder talen »god og værdipræget,« samt fra Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, der giver karakteren 8 med pil op, men dog undrer sig over, at Fogh Rasmussen ikke i sin tale nævner valgkampens hovedtema, forholdet mellem udlændinge og indfødte danskere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her