Læsetid: 3 min.

Waldorf-Astoria indbyder ikke til dans

Magteliten i World Economic Forum samles i dag til årsmøde i New York, mens aktivister forbereder nye protestaktioner
31. januar 2002

Lederne
På det mondæne art-deco hotel Waldorf-Astoria i hjertet af Manhattan, hvor Grace Kelly og Monacos fyrst Ranier sin tid fejrede deres forlovelse, mødes mere end 3.000 personer fra verdens absolutte magtelite i dag til årsmøde i World Economic Forum.
I de sidste tre årtier har årsmøderne været holdt i den afsidesliggende schweiziske bjergby, Davos, men kort efter terrorangrebet den 11. september besluttede man at gøre en undtagelse og rykke dette års møde til det kosmopolitiske New York.
World Economic Forum kan ikke mobilisere så mange deltagere som Det sociale topmøde i Porto Alegre, 2.500 km mod syd, der samler titusinder af aktivister fra hele verden, men mødet i New York er så meget desto mere magtfuldt.
USA’s præsident George Bush har meldt afbud, da han har travlt med at markedsføre sin ’State of the Union’-tale, men deltagerlisten er fyldt med førende ’powerplayers’: FN’s generalsekretær Kofi Annan, USA’s udenrigsminister Colin Powell og finansminister Paul O’Neil, den tyske forbundskansler Gerhard Schröder, Frankrigs finansminister Laurent Fabius, og præsidenter og regeringschefer fra hele verden, lige fra Rusland og Canada til Sydafrika, Jordan, Malaysia og Peru.
Også Afghanistans overgangsleder Hamid Karzai tropper op. De private imperiebyggere med over tusind erhvervsledere, anført af Microsofts Bill Gates, er også med for at udveksle visitkort, ideer og opbygge nye magtfulde netværk. Selv religiøse ledere fra alle trosretninger og 100 NGO’ere er inviteret med på årsmødet. Miljøorganisationen Greenpeace var også inviteret med, men har valgt at boykotte mødet i protest.

Midt i storm og vrede
Ifølge administrerende direktør i World Economic Forum, José Maria Figueres, befinder verden sig ved en skillevej, »hvor der er behov for at bevæge sig fra en meget nødvendig koalition imod terrorismen til en endnu mere nødvendig koalition for udvikling«.
Årsmødet, der strækker sig over fem dage, er døbt ’Lederskab i skrøbelige tider’, og det åbnes med en debat om »Sikkerhed og de nye kilder til skrøbelighed«. Terrorangrebet den 11. september og kilderne til den nye samfundsmæssig usikkerhed sætter deres præg på mødet. »At forstå den globale vrede,« lyder et af debatemnerne, der har fået undertitlen: »Flere storme på vej?«.
4.000 politifolk vil slå en sikkerhedsring om hotellet – man tør ikke tage chancer efter sidste års voldelige sammenstød på Davos-topmødet, eller de massive protester fra Seattle-handelstopmødet i december 1999 til G8-topmødet i Genova.
En koalition af globaliserings-aktivister, der har taget navn efter Porto Alegre-mødets slogan Another World is Possible, har indkaldt til demonstrationer imod magteliten på Waldorf-Astoria.
»Vi ønsker demokratisk inddragelse i de vigtige beslutninger, som påvirker alles liv over hele kloden,« udtaler Kevin Skvorak, en aktivist og tømrer fra Brooklyn, til avisen New York Times. »Beslutningerne tages i øjeblikket af en flok af verdens rigeste personer og af de politikere, som de kontrollerer og betaler for.«
Kenneth Lay, der indtil for nylig var chef for det konkursramte energihandelsselskab, Enron, og finansierede præsident Bush’s valgkampagne, var også i år blandt de inviterede gæster til World Economic Forums årsmøde, men han blev slettet fra listen, da skandalen eskalerede. Til gengæld har man inviteret en af Enrons revisorer, Joseph Berardino, der er chef for det skandaleomsuste konsulentfirma Andersen.

Karneval og modvold
Ingen ved på forhånd, om aktivisterne på gaden vil holde sig til fredelige aktioner, herunder det sambalignende karnevalsoptog, der afsluttes uden for Waldorf Astoria på lørdag.
Eric Laursen, talsmand for Another World Is Possible, har på et pressemøde fastslået, at det skal være fredelige protestaktioner.
»Vi er respektfulde over for, hvad New York har været igennem. Vi lever også her,« forklarer aktivisten, der dog tilføjer:
»Det vil være en fornærmelse imod new yorkerne at sige, der er noget galt ved modprotester. Denne by tolererer uenigheder. Det har den altid gjort, og det vil den altid gøre.«
David Graeber, der underviser i antropologi på Yale universitetet og er medlem af den anarkistiske aktionsgruppe, Anti-Capitalist Convergence, siger til nyhedsbureauet Associated Press, at hans gruppe ikke planlægger voldelige aktioner, men vil udøve ’civil ulydighed’.
»Vi vil ikke smadre nogens hoveder,« siger han, og tilføjer tvetydigt: »Det er op til politiet at afgøre, om der er vold. Hvis de angriber os, så er det dem, der er voldelige.«
Imens aktivisterne vil søge at få offentlighedens og mediernes opmærksomhed på gaderne, så vil World Economic Forums ’powerplayers’ inde på art-deco hotellet sætte nye initiativer i gang – globale handlingsgrupper for overvindelse af klodens digitale kløft, for global filantropi, for global sundhedskampagne for udryddelse af aids, tuberkulose og malaria, og en handlingsgruppe for globale pensionsreformer. Også de har en forestilling om, at en anden verden er mulig. Men om det er den samme vision som aktivisternes er mere usikkert.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her