Læsetid: 2 min.

Zambia truer EU

Den nyindsatte præsident anklager EU for at skabe anarki og vil skride ind overfor oppositionen. Et enormt politiopbud forsøger at lægge låg på vreden
3. januar 2002

LUSAKA – Zambias Højesteret afviste i går formiddag en begæring fra oppositionen om en genoptælling af stemmerne fra sidste uges præsident og parlamentsvalg.
Få timer senere gik indsættelsesceremonien af Zambias ny præsident i gang
som hele tiden planlagt på plænen uden for retsbygningen, hvor demonstranter selvsamme morgen og dagen før mødte op i tusindvis for at protestere mod formodet valgsvindel.
Zambias ny præsident, Levy Mwanawasa fra det regerende parti Movement for Multiparty Democracy (MMD) afløser partikammeraten Frederick Chiluba, der har stået i spidsen for Zambia siden 1991.
Allerede i sin første tale som præsident advarede Mwanawasa oppositionen.
»Det stenkasteri vi har set i landet skal stoppe nu. Regeringen har været afventende under valget. Nu hvor jeg er blevet indsat som præsident, vil jeg forsvare grundloven og Zambia,« lød det fra en meget ophidset Mwanawasa.
Og til alles overraskelse lagde han derefter manuskriptet til side og talte dunder til EU’s valgobservatører, som han beskyldte for at støtte oppositionen.
»Hvordan kan vi skabe demokrati, når I kommer her og skaber anarki,« sagde han, mens kameraerne rullede hen over diplomatkorpset, der pligtskyldigt var mødt op.
Blandt andet EU har rejst mistanke om valgsvindel og vil i løbet af et par dage komme med en endelig rapport.

I tænkeboks
Oppositionen er gået i tænkeboks efter højesteretsdommer Peter Chitengi i går fastslog, at han inden for lovens rammer ikke havde mulighed for at komme oppositionens begæring om omtælling i møde. I følge den zambiske grundlov kan der først klages over valgresultatet 14 dage efter, en vinder er udnævnt.
Umiddelbart efter dommer Chitengis udmelding lukkede butikker og kontorer i Lusaka centrum, og politi tog opstilling i centrale dele af byen. Universitetet er også blevet lukket på ubestemt tid. Alligevel kom det til sammenstød mellem demonstranter og politi i går formiddag.
»Indtil nu har vi afholdt folk fra at gribe til vold, men vi kan ikke garantere at det bliver ved det, hvis der ikke kommer retfærdighed,« sagde vicepræsident Edith Nawaki fra oppositionspartiet Forum for Democracy and Development (FDD) i går.
Levy Mwanawasa fik i følge de officielle optællinger 29 procent af stemmerne. Hans nærmeste modkandidat Anderson Mazoka fra United Parti for National Development (UPND) fik 27 procent af stemmerne. De resterende stemmer er fordelt mellem de ni andre oppositionspartiers kandidater. Ved parlamentsvalget vandt regeringspartiet 66 ud af 150, men fik altså ikke absolut flertal.

*Manja Sørensen er journalist og informationsmedarbejder for Mellemfolkeligt Samvirke i Zambia

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu