Læsetid: 5 min.

Åh nej, nu igen!

Så er der Dansk Melodi Grand Prix i tv. Vi er nogen, der glæder os
9. februar 2002

MGP
Februar måned i 1957 var varm for årstiden. Temperaturen sneg sig flere gange op over 10 grader, og solen tittede, som det hedder, tit frem. Der blev dog ikke sat vejrrekorder af nogen art – det var sådan lidt op og ned på dansk vis. Men søndag den 17. var speciel af den grund, at det første danske Melodi Grand Prix blev afholdt. Året tidligere havde man afholdt det første internationale Grand Prix. Danmark havde med vanlig sans for detaljen tilmeldt sig for sent, men nu skulle det altså være.
Danmark deltog frem til 1966, hvor Ulla Pia vandt med »Stop, mens legen er god« – og jeg skal afholde mig fra fikse bemærkninger om dén titel og blot konstatere, at det året efter blev for meget for den nye, finkulturelle chef i DR’s Underholdningsafdeling, Niels-Jørgen Kaiser. Han havde det med ikke at kunne li’ noget, der var populært – så han afskaffede dansk deltagelse i Melodi Grand Prix.
Danmark kom heldigvis med igen i 1978, og mange husker vel især de næste elleve år med Mabel og Tommy Seebach, Kirsten & Søren og ikke mindst Jørgen Mylius som festlig vært, der altid lige skulle vende tilbage til reglerne. Det var disse år, der gav Dansk Melodi Grand Prix undertitlen ’Showet du elsker at hade’. Nu behøver man ikke længere snige sig til at se showet. Nu er det nærmest fint. Danmark vandt sågar den internationale konkurrence igen i 2000, og sidste år var det lige ved at gå galt igen med Rollo & King.

Værst eller mærkeligst
Men for folk, der er ved at glemme, hvad der egentlig var galt in the first place, bringes her en tentativ liste over nogle af Dansk Melodi Grand Prix værste eller mærkeligste øjeblikke.

*I 1960 vandt Katy Bødtger med »Det var en yndig tid«. Otto Brandenburg deltog med »To lys på et bord«, men den fik ikke en eneste stemme af juryen.
*»Jeg snakker med mig selv« med Gitte Hænning bliver smidt ud af finalen i 1962, fordi den var skrevet af Otto Francker, som var blevet hyret til at arrangere to af finalens melodier. Hun fik dog lov til at synge den i pausen.
*I 1965 afholdt man Grand Prix for lukkede døre. Det blev hverken sendt i radio eller tv. Sangene blev blot sunget foran en jury. »For din skyld«, med Birgit Brüel, af PH og Jørgen Jersild vandt. Otto Brandenburg var igen taber, denne gang med »At gi’ dig gaver« med tekst af DR’s legendariske korrespondent Klaus Toksvig, som senere var en meget ond, vred og hånlig kommentator af det Internationale Grand Prix i London. Nu ved du hvorfor.
*I 1966 blev Gustav Winkler nummer sjok med hyldesten til en af danskernes nationalspiser »Salami«. Der var det år megen ballade om udtagelsen af de anonymt indsendte sange. I Ekstra Bladet skrev O.O. et læserbrev med bl.a. følgende svada: »Jeg er meget fortørnet på min hustrus vegne. Hun havde indsendt otte melodier, og jeg har derfor været vidne til hundrede af timer ved klaveret.« Måske var det derfor ham var sur.
*I 1982 optrådte den senere Danseorkester-stjerne og Disney-tegner Jørgen Klubien med brækket ben, krykker og et kor bestående af bl.a. Søs Fenger og Nanna – og alligevel rakte det ikke til mere end en kedelig syvendeplads for sangen »Marie«.
*Tommy Kenter skrev og spillede klaver på »Piano« i 1985, mens Lise Dandanell og Hanne Boel sang. De blev sidst. Især op gennem 80’erne forsøgte flere såkaldt seriøse kunstnere sig i Melodi Grand Prix. Det gik altid galt. Karsten Vogel, Pierre Dørge, Rasmus Lybert, Simon Rosenbaum, Arne Würgler, Mona Larsen er blot et lille pluk af kunstnere der har klaret sig bedre i andre sammenhænge.
*Brødrene Olsen forsøgte sig et par gange uden held. I 1986 nåede de end ikke i finalerunden med »Fællessang i Parken«, selvom klaphatte var i vælten.

Fat dig i korthed
*I 1987 blev Birthe Kjær nummer to med »Hva’ du ude på«. Johnny Reimar og Dorthe Kollo nåede ikke i finalerunden med »Sig mig hva’ du ude på«. Hvad kan man lære af det? Fat dig i korthed!
*Peter Belli fik flotte 0 point i 1989 med »Lyset bryder frem«.
*Keld og Hilda Heick satte sig mellem de to berømte stole i 1992, da de slog sig sammen med dansktop kopibandet Sweethearts. De kaldte sig Sweet Keld og The Hilda Hearts. Resultatet blev den fine sang »Det vil jeg da blæse på«, men folk havde svært ved at tage Heickernes selvironi og sangen endte midt i feltet.
*Skrækkelige Bølle Bobs far, Gunnar Geertsen, blev kun nummer tre med »Hvor er din drøm«, men da han selv synes, det var en rigtig god sang, han havde lavet, forhindrede han, at der som i lighed med de forrige år blev lavet en fælles Grand Prix-plade. Geertsen udsendte selv sangen på single, og den floppede.

Flot klaret!
*I 1995 skulle Dansk Melodi Grand Prix hedde Dansk Musik Event, angiveligt i et forsøg fra DR’s side på at skjule, at det altså var Grand Prix, og at formålet var at finde en dansk vinder til den internationale konkurrence. Master Fatman deltog med den bedste sang, der aldrig har vundet. »Jordisk kærlighed« af Peter Biker og Elisabeth. Den blev kun nummer fire, på trods af at Fatman kom kørende ind på scenen på en lyserød Puch Maxi.
*Danskernes yndlingspolitiker Jacob Haugaard var lige ved at vinde med »3 gange Euro«. Den blev nummer to og havde denne logiske åbningslinie: »Hvad sku’ Margrethe ha’ på hovedet, hvis kronen forsvandt?«
*I 2000 viste det sig, at TeleDanmark, KTAS eller hvad de nu hedder, havde snydt os alle årene. Det der med, at det kun var folk med specielle endetal, der kunne ringe ind, kan slet ikke kontrolleres. De mener dog nu at have løst opgaven, men kan man være sikker?
*Vi skal heller ikke glemme de to værste vindere fra 1990’erne. Hvem kan huske disse? »Kun med dig« med Dorthe Andersen og Martin Loft (1996) og »Denne gang« med Trine Jepsen og Michael Teschl (1999).
Kendt i forvejen
Og hvis man slutteligt skal forsøge den svære kunst at spå om fremtiden, så viser Grand Prix-statistikkerne, at der er størst sandsynlighed for at vinde, hvis man er kendt i forvejen. Uden at have hørt melodierne gætter jeg derfor på Tommy Rasmussen & Helge Engelbrecht (som jo tidligere har vundet) som favoritter med Tine B. (hende fra Sunzet) som værste konkurrent og de to unge fra Stjerne for en aften som outsidere. Go’ kamp!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her