Læsetid: 3 min.

Albrechtsen alene med EU-udspil

Keld Albrechtsens EU-udspil får kun ringe opbakning fra Enhedslistens hovedbestyrelse
5. februar 2002

Massiv kritik. Der er, hvad der møder Keld Albrechtsens oplæg til Enhedslistens nye EU-politik. Oplægget vil efter alt at dømme blive skudt ned på det kommende hovedbestyrelsesmøde den 16. februar. Det fremgår af en række samtaler med partiets hovedbestyrelsesmedlemmer.
Keld Albrechtsen lægger i udspillet Venstrefløjen og EU bl.a. op til en opblødning af de danske EU-forbehold på det retlige og forsvarsmæssige område, og han efterlyser et offensivt EU-modspil fra venstrefløjen. I oplægget skriver han således:
»Den europæiske venstrefløj er mindst et årti bagud i international organisering i forhold til de multinationale selskaber. Vi må spille ud med forslag, som kan samle de røde og grønne kræfter i hele Europa.«

De andres banehalvdel
Men såvel udspillets indhold som den måde, Keld Albrechtsen har lagt det frem på, møder modstand i Enhedslistens hovedbestyrelse.
»Jeg kan ikke støtte oplægget. Keld Albrechtsen er på vej til at bryde med vores hidtidige EU-modstand, og det er ikke en politik, der vil møde opbakning. Jeg tror, det ender med en påtale på hovedbestyrelsesmødet og det kommende årsmøde,« siger hovedbestyrelsesmedlem Finn Hansen.
Det synspunkt er et andet medlem, Susanne Flydtkjær, enig i.
»Keld Albrechtsen har startet en god og vigtig debat, men hans forslag må vi stemme ned på hovedbestyrelsesmødet. Jeg har mailet med flere HB-medlemmer i dag, der betegner hans udtalelser som et forsøg på kup. Jeg fornemmer en massiv kritik.«
Enhedslistens EU-ordfører har lagt op til en vidtgående ændring af partiets holdning til EU. Og over for Ritzau betegnede Keld Albrechtsen i går sin nye udmelding som en »historisk« åbning over for EU.
»Hvis man med modstand forstår, at man er modstander af et overstatsligt samarbejde, så er vi ikke et modstanderparti længere,« erklærede Keld Albrechtsen.
»Det er ikke kun en åbning, men i lige så høj grad et angreb på deres egen banehalvdel,« uddyber Keld Albrechtsen overfor Information.

Ødelagt debat
Men den holdning har partiets magtfulde græsrødder ikke.
»Det fremgår ikke tydeligt nok, at vi er et modstanderparti. Hvis oplægget skal fortolkes som en åbning mod EU, vil hovedbestyrelsen helt klart være imod,« siger Bjarne Thyregod fra hovedbestyrelsen.
At Enhedslisten skulle være på vej til at blive EU-venligt, afviser Keld Albrechtsen.
»Jeg vil nok være den sidste i hele Danmark til at sætte mig på en glidebane mod mindre modstand. Vi er stadig imod hele den grundlæggende arkitektur i EU,« siger Keld Albrechtsen .
Men det er ikke kun indholdet af EU-ordførens udspil, der møder kritik. Der hersker også utilfredshed i baglandet over den måde, debatten er startet på.
»Vi var i gang med en diskussion i partiet om vores holdning til en række af disse ting, og den har han ødelagt med denne udmelding. Den bliver jo opfattet som partiets holdning og ikke et debatoplæg. Havde vi taget diskussionen under et hovedbestyrelsesmøde, kunne vi komme med en udmelding, der fulgte partiets linje,« fortæller Finn Hansen.
Debattens hovedperson er ked af de negative udmeldinger.
»Jeg synes ikke, man skal reagere med en forudsigelig refleks, når man møder et oplæg til debat. I stedet bør medlemmerne gå ind i debatten og tage dialogen frem for at pure afvise den,« siger han.

FAKTA
Venstrefløjen og EU
*I sit debatoplæg om Venstrefløjen og EU lægger Keld Albrechtsen op til en mere offensiv strategi i forhold til det overstatslige samarbejde. Overskrifterne i oplægget er
*Røde konvergens: Som modvægt til euroen skal medlemslandene pålægges at sikre fuld beskæftigelse og øget lighed samt at afskaffe fattigdom.
*Disse krav skal ikke mindst gælde i forbindelse med østudvidelsen. Samtidig skal landsbrugs- og strukturfondene nedlægges og pengene overføres til fattigdomsbekæmpelse.
*Alle EU-sager skal kunne indbringes for menneskerettighedsdomstolen, så EU-domstolen ikke længere er sidste instans.
*Alle med lovligt ophold i EU skal have adgang til samme sociale rettigheder som EU’s egne borgere.
*Bindende mindstebestemmelser på en række områder som miljø, forbrugerbeskyttelse og sundhed - med ret til at de enkelte lande går videre.

Læs hele Keld Albrechtsens EU-udspil på www.information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her